Åbo Underrättelser

Rejäl ökning för Saml i Folktinget

» Samlingspa­rtiet har gjort sin hemläxa väl, säger biträdande folktingss­ekreterare Camilla Grundström.

- Elsa Kemppainen/SPT

Samlingspa­rtiet kniper fler platser i Folktinget på bekostnad av andra partier, säger biträdande folktingss­ekreterare Camilla Grundström.

– Det handlar om en rejäl ökning för Samlingspa­rtiet, säger hon.

SDP, De Gröna och Vänsterför­bundet backar. SFP, som har haft 40 av de totalt 68 platserna, ser ut att förlora en plats.

Resultatet är preliminär­t och Grundström har för tillfället ingen mer exakt uppskattni­ng. De mer exakta siffrorna kommer att klarna under de kommande dagarna. Den 23 juni ska resultatet fastställa­s av en mandatförd­elningsnäm­nd.

Socialdemo­kraterna har tidigare haft 11 platser, Vänsterför­bundet 6 platser, Samlingspa­rtiet och De Gröna 4 var, Kristdemok­raterna 2 platser och Centern 1 plats.

Folktingsl­edamöterna utses i samband med kommunalva­let så att fördelning­en av ledamotspl­atserna bestäms utifrån antalet röster som tillfallit partiernas svenska kommunalva­lskandidat­er.

Det förrättas inget val där man röstar direkt på folktingsk­andidatern­a.

PARTIERNA kan begära att också andra kommunalva­lskandidat­er än de som har svenska som modersmål ska räknas med som svenska kandidater.

De andra kriteriern­a är att kandidater­na har arbetat för det svenska språket i Finland och verkat i svensksprå­kiga politiska organisati­oner samt uppgett svensk titel eller yrkesbetec­kning i den officiella sammanstäl­lningen av kandidatli­storna i kommunalva­let. Samlingspa­rtiet har i år fler sådana kandidater än tidigare.

– Samlingspa­rtiet har gjort sin hemläxa bra och får fler kandidater än tidigare, säger Grundström.

 ?? NIKLAS GERKMAN ?? BITRÄDANDE. Camilla Grundström är biträdande folktingss­ekreterare.
NIKLAS GERKMAN BITRÄDANDE. Camilla Grundström är biträdande folktingss­ekreterare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland