Åbo Underrättelser

Pargasbo åkte känslomäss­ig berg- och dalbana på Parken

» Johan Kronberg från Pargas var på plats då Finland EM-debuterade i en match som överlappad­es av mardrömshä­ndelser.

- Jesper Lindblom jesper.lindblom@aumedia.fi

FOTBOLL. En extraordin­är match, inte enbart för att de nittio minuterna var det finska landslaget­s debutmatch i EM-sammanhang, eller för att matchen slutade i seger. Utan för allting annat. Det var något bland annat Pargasbon Johan Kronberg och barnbarnet Oliver fick uppleva på Parken i Köpenhamn på lördag. Enligt Kronberg präglades matchens inledning av riktig fotbollsiv­er och känslan var på topp.

– Allt gick ändå väldigt lugnt till och invigninge­n var otrolig, säger Kronberg.

TÄTT INNAN halvtidsvi­lan skedde de omtalande scenerna som ingen, varken från hemmasoffa­n eller på Parken i Köpenhamn skulle ha velat se.

Danmarks 29-årige mittfältsv­irtuos Christian Eriksen föll ihop på planen efter ett senare bekräftat hjärtstopp. Kronberg som befann sig i publiken på motsatt långsida, förstod genast att det handlade om något allvarligt.

– Det var en skrämmande upplevelse, runt omkring sågs folk som grät och det blev helt tyst i publiken.

EFTER ATT DEN till vardags i Inter spelande Eriksen blivit utburen på bår kändes minuterna långa och det tog också länge innan Kronberg och resten i publiken fick ta del av ens någon form av informatio­n.

– Vi var rätt säkra på att matchen inte skulle fortsätta, men beskedet sköts regelbunde­t upp, säger Kronberg.

Då beskedet om att Eriksen var vid liv och på väg till sjukhuset nådde publiken sattes något väldigt rörande i gång. Den finska klacken började med ropen ”Christian”, varpå den danska delen av publiken svarade med ”Eriksen”.

– Det var väldigt fint och känslofram­kallande, säger Kronberg.

SLUTLIGEN FORTSATTE också matchen, som Finland vann med 0–1 (0–0) efter mål av Joel Pohjanpalo. Kronberg menar att den spontana reaktionen både efter finska målet och efter slutvissli­ngen var att fira, trots att det kändes annorlunda och aningen fel. Efter slutvissli­ngen strosade Kronberg och barnbarnet runt stadion, där de fick ta del av en gemytlig stämning. Danskarna gick fram till finländare och gratulerad­e för segern, medan finländarn­a beklagade över händelsern­a.

– Händelsen med Eriksen var en hemsk sak, men hur det tacklades av samtliga var fint att se, säger Kronberg.

Efter ett flertal coronatest fortsätter nu Kronbergs EM-resa efter ett depåstopp i hemtrakten till Sankt Petersburg. Där ska han se Finland möta Ryssland på onsdag.

 ?? PRIVAT ?? MINNESVÄRT PÅ BÅDE GOTT OCH ONT. Johan Kronberg (till vänster) och barnbarnet Oliver var på plats under Finlands EM-match mot Danmark.
PRIVAT MINNESVÄRT PÅ BÅDE GOTT OCH ONT. Johan Kronberg (till vänster) och barnbarnet Oliver var på plats under Finlands EM-match mot Danmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland