Åbo Underrättelser

Skärgården blir mera tillgängli­g

» I juli är det möjligt att smidigt utforska den åboländska skärgården utan egen bil eller båt.

- Julia Lönnfeldt julia.lonnfeldt@aumedia.fi

Att ta sig till skärgården utan egen bil eller buss kan vara krångligt, därför har ett nytt projekt satts i gång för göra det lättare att ta sig till Åbolands skärgård med kollektivt­rafik.

– Målet med projektet är att skapa resekedjor med lågt koldioxidu­tsläpp, säger Gröna resekedjor­s (Vihreät matkaketju­t) projektche­f Telle Tuominen.

Åbo Yrkeshögsk­ola och Turku Science Park ordnar projektet och dess syfte är att göra det lättillgän­gligt att resa.

Det gör Gröna resekedjor genom att digitalise­ra och samla informatio­n om skärgårdst­rafiken med bland annat tidtabelle­r, rutter och annan viktig informatio­n på ett och samma ställe. Kollektiva och färdiga resor ska även göra det lättare för resenärer att resa samt njuta av färden.

Sandra Bergqvist invigde den nya resekedjan på måndag, där hon poängterad­e vikten med att reglera skärgårdst­rafiken och ha hållbara alternativ.

ETT FÖRETAG som är med i resekedjan är J & M Launokorpi Oy. Familjeför­etaget, som firade 95 år på måndagen, vill att även de som inte har egen bil eller båt ska kunna få njuta av skärgården och smidigt ta sig dit.

Under juli månad kommer företaget köra expressbus­sar från Helsingfor­s till Nagu två gånger i veckan samt köra från Kimitoön till Helsingfor­s.

Kaisa Launokorpi, som jobbar på familjeför­etaget, säger att möjlighete­rna att från Nagu ta sig till valfri destinatio­n är många, med lite pusslande är även Åland ett alternativ. Bussarna har även kapacitet att ta med sig minst fyra cyklar.

– Expressbus­sarna utgör en väldigt bra förbindels­e till skärgården, säger Launokorpi.

Under coronapand­emin hade företagets kalender tömts och beställnin­garna drastiskt minskat.

Men till Launokorpi­s glädje ser slutet på sommaren och hösten ljusare ut.

Företaget har vidtagit säkerhetså­tgärder för att passagerar­na tryggt kan använda deras tjänster. Resmålen är anpassade för att minimera smittorisk­en och på bussarna finns extra säkerhetsm­ellanrum och luftkondit­ionering.

– Det är viktigt med inrikes resande och skärgården­s sevärdhete­r är lockande för många, säger Launokorpi.

FÖR ATT KUNNA ta sig ut på öarna behövs det båtar och färjor. I Nagu hamn ger J & M Launokorpi Oy över stafettpin­nen till Rederi Ab Vitharun med verksamhet­schef Gustav Ramberg. Bussen stannar några fåtals tiotals meter ifrån båten.

Från Nagu hamn kommer man till Röölä och den historiska ön Själö, som har runt 23 000–25 000 besökare per år. M/S Norrskär har också en rutt till Nagu via Själö som startar från Åbo. Andra rutterna som kommer finnas till hands är bland annat runt Lilla ringvägen från Helsingfor­s till Utö.

Den första juli sätter expresstra­fiken mellan Helsingfor­s och Utö i gång. Idén till resekedjan mellan Utö och Helsingfor­s skapades av Mikko Fagerroos, som är Utö Havshotell­s ägare.

Under juli månad kommer Utö Express köra från Nagu till Utö på cirka en och en halv timme, vilket är tredubbelt snabbare än vanligt.

– Under coronapand­emin hittade besökarna till oss, säger Niina Aitamurto, som är turismchef för Pargas stad.

ÅR 2019 BESÖKTE cirka 48 000 personer skärgården­s ringväg samt lilla ringvägen, och 2020 besökte cirka 53 000 personer dem. Hon berättar att ringvägarn­a blivit mer populära, speciellt under coronapand­emin då fler finländare utforskat Finland.

Pargas stad och NTM-centralen ska förbättra skyltninge­n för cyklistern­a längs Lilla Ringvägen där en alternativ rutt via Pargas Centrum är markerad. Förra året gick det bra även för skärgården­s inkvarteri­ngar och restaurang­er.

Aitamurto säger att skärgården inte är byggt för massturism och turister vill uppleva naturen som vi ska bevara väl. Skärgården har också en ganska småskalig inkvarteri­ng som gör att massturism är begränsad.

– Målet är att utveckla skärgårdst­urismen på ett hållbart sätt, säger Aitamurto.

PARGAS STAD försöker utveckla säsongen genom att förlänga sommaren och säsongen i allmänhet. Den populärast­e månaden för turism i skärgården är juli då många finländare har semester. Aitamurto förklarar att målet är att sprida ut besökarant­alet och också ordna attraktiva resor senare i sommar samt på hösten.

– Vi hade en bra höst ifjol, säger Aitamurto.

Turister var ivriga att besöka Pargas skärgård långt in på hösten, ännu i november lockade resor.

Hon berättar även att folk börjar bli mer nyfikna på hur skärgården ser ut på vintern och allt fler återvänder dit under andra årstider än sommaren.

Launokorpi instämmer med att säsongen i skärgården måste förlängas. Hon poängterar våren är vacker då man ser flyttfågla­rna anlända och det är ett bra alternativ ifall man vill besöka skärgården under en mer stillsam tid.

– Vi hoppas på att också ordna resor till exempelvis Utö i början av oktober, säger Launokorpi.

Aitamurto menar att turism året runt kan möjliggöra­s genom att ordna ett bredare utbud av aktivitete­r och boende som lockar folk under alla årstider.

Med färdiga resepaket vet egenföreta­gare att det lönar sig att ha öppet under vissa tidpunkter och både turister som företagare och gynnas av valmöjligh­eterna.

Det är viktigt med inrikes resande och skärgården­s sevärdhete­r är lockande för många. Kaisa Launokorpi, reseföreta­gare

PROJEKTET HAR finansieri­ng från Europeiska regionala utveckling­sfonden och är även i samarbete med Archipelag­o Lines, Matkahuolt­o Oy samt Visit Turku, Visit Naantali och Visit Pargas.

 ?? JULIA LÖNNFELDT ??
JULIA LÖNNFELDT
 ?? JULIA LÖNNFELDT ?? RESEKEDJA. Gustav Ramberg och Kaisa Launokorpi knyter knopen för samarbetet.
JULIA LÖNNFELDT RESEKEDJA. Gustav Ramberg och Kaisa Launokorpi knyter knopen för samarbetet.
 ??  ?? FARTYG. M/S Norrskär tar i land på Själö.
FARTYG. M/S Norrskär tar i land på Själö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland