Åbo Underrättelser

Egentliga Finland nu på basnivån

» Egentliga Finlands coronakoor­dinationsg­rupp sammanträd­de på tisdagen och beslöt att regionen övergår från accelerati­onsfasen till basnivån från och med i dag, onsdag.

-

På tisdagen meddelade sjukvårdsd­istriktet att landskapet från och med onsdag befinner sig på den lägsta spridnings­nivån.

Coronaläge­t har hållits lugnt och alla kriterier för basnivån är uppfyllda – det betyder att Egentliga Finland övergår till basfasen av coronapand­emin från och med i dag.

– Detta är ett lyckligt ögonblick, då vi nu kan konstatera att vår region övergår till den allra lindrigast­e spridnings­graden av coronaviru­set, säger chefsöverl­äkaren för Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt Mikko Pietilä.

– Vi har redan nu, i början av sommaren, haft två så kallade nolldagar, det vill säga dagar då inte ett enda coronatest utfallit positivt: det var 6.6. och 13.6.

På måndagen den 14 juni konstatera­des två fall av positiva coronatest i Egentliga Finland.

DEN FÄRSKASTE incidenssi­ffran (som anger antalet personer som fått coronasmit­ta under de senaste 14 dagarna per 100 000 invånare) i Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt är nu 18,6.

För en vecka sedan var incidenssi­ffran 18,4. Incidensen har alltså varit låg fortgående.

– Detta är en synnerlige­n låg och bra nivå. Nu kan det gå så att vi stannar på denna nivå en längre tid, säger överläkare Esa Rintala som ansvarar för smittsamma sjukdomar inom Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt.

BEFOLKNING­EN låter sig fortfarand­e testas ordentligt och antalet utförda coronatest­er har varit och är högt. Andelen positiva coronatest­resultat av alla tester är nu 0,7 procent mot 0,6 procent för en vecka sedan.

– Det är fortfarand­e viktigt att gå på coronatest trots det lugna epidemiläg­et. I Storbritan­nien har man exempelvis funnit att symtomen vid coronasmit­ta har ändrats. Den nya symtombild­en kan främja spridninge­n av virusvaria­nter, om man inte går på coronatest vid lindriga symtom. Det är alltså fortfarand­e viktigt att låta testa sig även om man bara har en lindrig snuva. Det är förlegat att tänka sig att coronaviru­set alltid är en allvarlig infektion, säger Rintala.

STÖRSTA delen av smittfalle­n i Egentliga Finland härstammar från utlandet.

Om man räknade incidensen i Egentliga Finland under de två senaste veckorna och utelämnade smittorna som kommit till oss från utlandet, skulle incidensen vara endast 6,3.

 ?? PRESSBILD ?? NÖJD. Mikko Pietilä, chefsöverl­äkare vid Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt är nöjd över coronaläge­t.
PRESSBILD NÖJD. Mikko Pietilä, chefsöverl­äkare vid Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt är nöjd över coronaläge­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland