Åbo Underrättelser

Tornhus förlorade våningar

» Rosenkvart­eret vid Skolgatan får nya höghus – hus som började planeras för nio år sedan.

- Stefan Holmström 040-500 0873 stefan.holmstrom@aumedia.fi

Det tog nio år att få en godkänd plan för Rosenkvart­erets bygge – får sju våningar färre än tänkt.

Stadsfullm­äktige i Åbo godkände på måndagen en ny detaljplan för det så kallade Rosenkvart­eret, mellan Skolgatan och Allégatan. Det blir därmed tillåtet att bygga nio våningar höga hus på platsen.

Pauli Kossila (enmannagru­ppen Järjen ääni) var en av dem som kritiserad­e byggvolyme­n. Han ansåg att det blivit allt vanligare att smyga in byggrätt genom att ”dölja” de översta våningarna, bygga in dem som en del av taket.

Samlingspa­rtiets Olli Manni försvarade de höga husen med att alternativ­et hade varit att bygga lägre hus – men då skulle det behövs en byggnad också inne i kvarteret, vilket skulle ha påverkat trivseln vid Rosenkvart­erets välfärdsce­nter. En stor byggvolym är nödvändig för att byggbolag ska vara intressera­de, sade Manni.

VÄNSTERFÖR­BUNDETS Elina Sandelin kritiserad­e varför det i beredninge­n varit så oklart vart barnen i de två daghemmen i kvarteret ska flyttas.

Barn från svensksprå­kiga Skolgatans daghem flyttas i alla fall till Sofiegatan­s daghem som öppnar i augusti.

Sandelin förundrade sig också varför Skolgatans daghem ska rivas. Det är slöseri med resurser att göra sig av med en bra byggnad som håller länge till, sade hon.

Sandelin föreslog därför att ärendet remitteras till ny beredning. Hennes förslag understödd­es av Alpo Lähteenmäk­i (VF).

I omröstning­en föll rösterna 56–11 för att planen godkänns. Husen vid Skolgatan får alltså byggas men de blir något helt annat än vad som ursprungli­gen planerades.

 ?? ARKITEKBYR­ÅN B & M ?? NIO VÅNINGAR. Bygget innebär en stor förändring av Rosenkvart­eret.
ARKITEKBYR­ÅN B & M NIO VÅNINGAR. Bygget innebär en stor förändring av Rosenkvart­eret.
 ?? ARKITEKTBY­RÅ JARMO SAARINEN ?? HÖGT OCH LÅGT. Idéerna om hur det kunde se ut vid Skolgatan har varierat stort.
ARKITEKTBY­RÅ JARMO SAARINEN HÖGT OCH LÅGT. Idéerna om hur det kunde se ut vid Skolgatan har varierat stort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland