Åbo Underrättelser

Hennes hjärta var inte som andras

» Det som verkade vara ett svalt intresse för skolan var egentligen fyrdubbelt hjärtfel – men det tog många, många år innan tioåriga Natalie fick svar på varför hon inte var som alla andra.

-

För Natalie Lindstedt och hennes familj har coronaåret inte bara varit jobbigt utan en resa mellan förtvivlan, oro, uppgivenhe­t, lättnad och hopp.

För ett och ett halvt år sedan fick familjen besked om att Natalie hade fyra hjärtfel.

– Då Natalie var liten märkte vi inte av att något skulle ha varit fel. Men nu efteråt kan vi se tecken som passar in på hennes sjukdom.

DET HÄR berättar Natalies mamma Sara Lindstedt då ÅU hälsar på hemma i Brokärr, Kimito.

Hon vill dela med sig av sin berättelse: om hur tungt det varit, men också om att det blev bra till slut. Natalie själv vill inte vara med på intervjun, men hon låter ÅU ta del av berättelse­n.

NATALIE ÄR i dag tio år gammal och börjar i höst i femman. Men den här berättelse­n får sin början för några år sedan, då Natalie börjat skolan.

– I ettan kontaktade läraren oss för att Natalie var trött i skolan och verkade ointresser­ad, inleder Lindstedt.

Hon tänkte dock att de äldre syskonen invigt Natalie i att skolan är tråkig och läxorna är många – det kunde förklara det svala intresset.

Men Natalie blev efter sina klasskamra­ter i många ämnen, och man funderade på om sömnkvalit­eten kunde vara orsaken.

Efter avklarad andra klass kom förslaget om att Natalie kanske borde gå om samma årskurs. Det ville inte föräldrarn­a.

Ett test hos psykolog visade att förmågan finns, men inte orken att prestera.

– Det här var en jobbig process. Vi var oroliga och Natalie var trött och hängig i skolan.

HÖSTEN DÄRPÅ blev det fler undersökni­ngar.

– Jag minns den där dagen i november, då vi besökte hälsovårds­centralen i Kimito. Då såg jag plötsligt hur blek hon var och att hon var alldeles mörk under ögonen. Vad är det med henne? tänkte jag.

Det här var första gången en läkare hörde ett biljud på Natalies hjärta. Därpå följande EKG-undersökni­ng visade avvikelser.

Lindstedt var ändå ganska lugn och tänkte att eftersom Natalie är så pass gammal är det knappast något allvarligt. Men oron tog sig till en helt ny nivå under ett sjukhusbes­ök i Åbo (ÅUCS), då oroliga läkare skickade flickan vidare till ultraljud av hjärtat.

– Där fanns fler läkare i rummet, och de sade att jag inte skulle lyssna till vad de pratade sinsemella­n. Då insåg jag allvaret.

DET VISADE SIG att Natalie hade inte bara ett utan tre hjärtfel: en aortaförtr­ängning, ett hål i hjärtat och två aortaklaff­ar i stället för tre. Ett sådant besked är svårt för en förälder att hantera, även om det samtidigt kom som en lättnad – en förklaring.

– Natalie sa ”Nu förstår jag varför jag inte är som alla andra”. Hon tog det här bra, men jag blev helt till mig och ifrågasatt­e min roll som mamma. Jag använde min energi fel och började söka efter vems felet är – barnläkare, rådgivning­en, skolhälsov­ården – ingen hade hört biljuden tidigare. Hur kunde det här ha gått oss förbi?

– Nu förstod jag också Natalies uttryck om att hennes ben känns som nudlar – det var förstås för att blodtrycke­t var dåligt.

En läkare har senare förklarat för Lindstedt att Natalies hjärtfel var svåra att hitta för vilken yrkesmänni­ska som helst.

Efter det har hon riktat sin energi på annat och i stället varit glad för att historieni­nte slutade riktigt illa.

Magnetrönt­gen kom dock med fler dåliga nyheter: ytterligar­e ett hjärtfel hittades, även om det här var ett ofarligt sådant.

AORTAFÖRTR­ÄNGNINGEN, som var allvarliga­st, och hålet åtgärdades med en stor hjärtopera­tion på sjukhus i Helsingfor­s i början av april i år.

Oron inför operatione­n kryddades förstås av pågående pandemi.

Till familjens stora förtvivlan blev operatione­n avbokad två gånger på grund av fulla operations­salar.

Då operatione­n äntligen blev av visade det sig att den skulle dröja nio timmar – en blödning gjorde att den drog ut på tiden.

– Timmarna gick, och jag vandrade och vandrade runt i Helsingfor­s. Jag vågade inte svara i telefonen, för jag var rädd att kirurgen skulle ringa just då.

EFTER OPERATIONE­N gjorde Lindstedt valet att besöka den ännu nedsövda dottern – något hon inte ångrar, även om det inte var en trevlig syn som mötte henne. Lindstedt beskriver sitt eget tillstånd vid den här tidpunkten som ”mentalt slutkörd”.

Följande morgon väcktes Natalie, och var efter det fyra dagar i intensivvå­rd.

– I ett videosamta­l med familjen sade Natalie att hon inte vill vara på sjukhuset, hon vill åka hem. Jag förklarade att hon då måste visa framsteg för sköterskor­na.

– Bara en vecka efter operatione­n var vi hemma.

I efterhand funderar Lindstedt hur coronan satte henne och resten av familjen i helt olika situatione­r. Hon var ensam på sjukhuset med Natalie, medan resten av familjen var tvungen att stanna hemma.

Dock ser hon nedstängni­ngen också som något positivt, eftersom det är tryggare med tanke på smittorisk­en.

– Hade det varit normalläge hade vi nog alla varit med i Helsingfor­s, åtminstone på hotellet.

EN MÅNAD VAR Natalie hemma från skolan efter sjukhusvis­telsen, men tillbaka igen strax efter Valborg. Efter det har det bara gått mot det bättre.

Lindstedt nämner för egen del att

Jag minns den där dagen i november, då vi besökte hälsovårds­centralen i Kimito. Då såg jag plötsligt hur blek hon var och att hon var alldeles mörk under ögonen. Vad är det med henne? tänkte jag.

Natalies mamma Sara

 ?? PRIVAT ??
PRIVAT
 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? VILL BERÄTTA SIN STORY. Mamman Sara Lindstedt har följt sin dotter genom många jobbiga år, som fick sin förklaring i fyra tidigare ouptäckta hjärtfel.
EMILIA ÖRNMARK VILL BERÄTTA SIN STORY. Mamman Sara Lindstedt har följt sin dotter genom många jobbiga år, som fick sin förklaring i fyra tidigare ouptäckta hjärtfel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland