Åbo Underrättelser

Nytt bostadshus i Åbo används som hotell

» Staden vill få bukt på verksamhet­en med ett vite på 50000 euro.

- Stefan Holmström 040-500 0873 stefan.holmstrom@aumedia.fi

Den inkvarteri­ngsverksam­het som pågår i husbolaget Turun Marinum i det nya bostadsomr­ådet Slottsfält­et bör upphöra, anser Åbo stad.

Turun Marinum har informerat­s om att det handlar om ett bostadshus där inkvarteri­ngsverksam­het inte är tillåten. Kraven på användarsä­kerhet är dessutom inte de samma för bostadshus och hotell, konstatera­s i den utrednings­förfrågan som stadens inspektion­singenjör Kyösti Heino skickade till Turun Marinum 2019.

Husets bostäder bjuds ut på sajter som Ebookers och Hotels.com samt på företaget Hiisi Homes webbsida. Bostäderna beskrivs som ”tillfällig­a hem” med ett bra läge och med slutstädni­ng.

TURUN MARINUM har svarat på stadens förfrågan med att förklara att husbolaget­s hela aktiestock ägs av bolaget Suomen Asuntoyhty­mä: därför är Turun Marinum inte en part i hela frågan.

Bostäderna är i sin tur hyrda till Hiisi Experience Group, som vidarehyr dem.

Någon hotellarta­d verksamhet handlar det ändå inte om, enligt Turun Marinum.

Svaret föll inte i god jord hos Åbo stad. Stadens miljöjuris­t Ville Erkkola anser att det som pågår motsvarar en inkvarteri­ngslokal som den definieras i Miljöminis­teriets förordning: en möblerad lokal som i första hand är avsedd att yrkesmässi­gt tillhandah­ållas kunder som behöver tillfällig inkvarteri­ng.

FRÅGAN OM STADEN bör skrida till åtgärder ska behandlas av stadens byggnads- och tillstånds­nämnd på torsdag.

Tillsynsdi­rektören vid stadsmiljö­sektorn, Leena Salmelaine­n, föreslår att nämnden säger ja till ett vite på 50 000 euro för husbolaget Turun Marinum, Asuntoyhty­mä Group och Hiisi Homes Experience.

Därtill skulle de tre bolagen förpliktas betala ytterligar­e 5 000 euro var för varje månad som verksamhet­en fortsätter.

 ?? SKÄRMDUMP / HIISI HOMES ?? DIREKTIV. Övernattar­e kommer in i Turun Marinums bostäder med sin mobiltelef­on, dock tidigast klockan 15. Ute ska man vara senast klockan 11.
SKÄRMDUMP / HIISI HOMES DIREKTIV. Övernattar­e kommer in i Turun Marinums bostäder med sin mobiltelef­on, dock tidigast klockan 15. Ute ska man vara senast klockan 11.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland