Åbo Underrättelser

Stympade träd upprör i Nagu

» TOK fick miljötills­tånd för att fälla klibbalarn­a i Nagu centrum. Slutresult­atet blev inte riktigt så som staden hade tänkt sig.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Det är ett brott mot naturen att lämna kvar sådana stolpar. I en bebyggd miljö passar det inte alls. Teppo Suoranta, arborist

Där står de. Dussinet cirka två meter höga stympade klibbalar mellan Sale och Andelsbank­en i Nagu. Träden fälldes för en och en halv månad sedan, men arbetet ser ut att ha blivit halvfärdig­t gjort.

På avstånd ser stubbarna ut som stolpar som har slagits ner i marken och man kunde tro att de ska föreställa något slags modernt miljökonst­verk.

Arboristen och planerings­hortonomen Teppo Suoranta i Korpo kör ofta genom Nagu och han är bedrövad över vad han ser.

– Det är ett brott mot naturen att lämna kvar sådana stolpar. I en bebyggd miljö passar det inte alls. Ännu på 1960- och 70-talet gjorde man sådana hemska saker, men i dag är det sällsynt och hör inte till nutidens metoder. DET ÄR Pargas stads granskning­singenjör Markus Östman i Nagu som har beviljat miljötills­tåndet för trädfällni­ngen till fastighets­ägaren TOK. Med facit på hand var det kanske inte så klokt.

– Det ser rysligt ut och det var nog inte meningen att det skulle se ut så här.

– Men jag hade inga skäl att ifrågasätt­a TOK:s ansökan där det sades att stubbarna skulle bli cirka en meter höga.

– I ansökan ingick också ett utlåtande av någon slags lantbrukst­ekniker. Men det var svårt att förstå hur det skulle bli och se ut i verklighet­en.

FÖR SUORANTA är det inte bara en estetisk fråga.

Han oroar sig också över trädens mående och säger att stubbarna löper stor risk att angripas av rötsvampar och tickor. Han förstår överhuvudt­aget inte varför träden måste fällas.

– De var inga riskträd utan det skulle ha gått bra att gallra och beskära dem. Det skulle ha varit perfekt. Vad borde man nu göra?

– Ta bort dem med grävmaskin eller stubbfräs och ersätta dem med några mindre träd.

ÖSTMAN säger att han nu ska ta kontakt med TOK för att höra om de tänker göra något trädstubba­rna.

– Det är nog onödigt att ha dem kvar att stå där.

 ?? STEFAN HOLMSTRÖM ?? ARBORIST. Teppo Suoranta i Korpo har ett brett arbetsfält. Här undersöker han ett träd i Boreparken i Åbo i oktober 2019.
STEFAN HOLMSTRÖM ARBORIST. Teppo Suoranta i Korpo har ett brett arbetsfält. Här undersöker han ett träd i Boreparken i Åbo i oktober 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland