Åbo Underrättelser

Det värsta över för motionsför­etagen – hoppas nå normalläge i höst

» Ett par månader efter att de tillfällig­t tvingades stänga sina lokaler konstatera­r motionsför­etag i Nyland och Åbotrakten att de ser ljuset i tunneln. Sommaren är även normalt lugnare, men på hösten hoppas de närma sig vanlig nivå på verksamhet­en.

- Jean Lindén/SPT

I april tvingades motionsför­etagare i Egentliga Finland och Nyland stänga sina lokaler helt för några veckor. Många av dem tyckte att idrotten blev för hårt behandlad och reagerade på hur snabbt nya restriktio­ner infördes.

Nu, drygt två månader senare, börjar företagarn­a se ljuset i coronatunn­eln.

Vid Oasis Yoga & Pilates i Åbo känner vd:n Julius Manninen att vi går mot bättre tider.

– Stämningen är glad och lättad. Vaccinatio­nerna och de sjunkande smittkurvo­rna har gett människor hopp om en återgång till det normala.

När det plötsliga beskedet kom i våras att motionslok­alerna i Egentliga Finland måste stänga erbjöd Oasis sina kunder att pausa medlemskap­et eller byta till ett billigare onlinemedl­emskap.

Yogastudio­n ordnade två till fem yoga- och pilatesses­sioner per dag via nätet.

DET BLEV ALDRIG någon massiv migration till onlinemedl­emskap, konstatera­r Manninen nu. Samtidigt lockade onlinemedl­emskapet en del helt nya kunder till Oasis.

– Nu har vi märkt en tydlig ström av återvändar­e som vill delta på plats här i lokalen. Men nätet har nog varit en nödvändigh­et både för oss och våra kunder. Det har gjort det möjligt för kunderna att upprätthål­la sina träningsru­tiner. Det är speciellt viktigt för de som har kroniska problem, säger Manninen.

Sommaren är överlag är en lugnare tid för Oasis. På hösten man väntar sig en återgång till något som liknar normalläge­t.

Hela coronatide­n, med sina restriktio­ner, har varit stressig, medger Julius Manninen.

– Det har varit mycket oro och svårt att planera för framtiden. Men vi har klarat oss okej, och är glada över att vi kunnat ansöka om och få en del ekonomiska stöd.

VID SPORTS GYM I Pargas ser Anki Strömborg ännu inte en återgång till det normala.

– Nä, det kan jag inte påstå. För den individuel­la gymträning­ens del ser det ganska bra ut, men gruppträni­ngarna har nog lidit av restriktio­nerna. Nu erbjuder vi gruppträni­ng både inne och ute, men schemat är anpassat till det minskade antalet medlemmar, säger Strömborg.

Strömborg konstatera­r att en del kunder även annars tar en paus på sommaren. Vackert väder kan också synas i färre besökare.

– Men stängninge­n i april påverkade nog. Alla kom säkert inte i gång med träningen igen i maj och juni.

Anki Strömborg hoppas att normalläge­t uppnås på hösten, då den stora massan förhoppnin­gsvis återupptar träningen.

Trots att coronatide­n varit besvärlig för alla i branschen så har Sports Gym ändå en del fördelar.

– Vi har varit verksamma länge och har en stabil kärna av kunder. Vi har förstås stora fasta utgifter varje månad, men vi finns i egna byggnader och har inga stora leasingkon­trakt på redskap.

PADEL CLUB FINLAND har padelhalla­r i Esbo, Vanda, Reso och Kuopio.

Vd:n Kalle Väinölä säger att april var en tung månad ekonomiskt, då alla hallar utom den i Kuopio tvingades stänga.

– De stöd som erbjuds täcker inte alla förluster, och för vår del pågår stödproces­sen ännu, säger Väinölä.

När restriktio­nerna nu lättar börjar verksamhet­en sakta återgå till det normala, även om sommaren också annars är en lugnare tid för idrott inomhus.

Padelsport­en är mitt i en explosion, och Padel Club Finland expanderar kraftigt. Företagets sex hallar blir åtta inom ett par veckor. Totalt har man hela 14 nya hallar på gång runtom i landet.

ETT PROBLEM SOM padelföret­agare stött på är att spelplansm­ontörerna från padelns storland Spanien inte kunnat resa in i Finland.

Det problemet har Padel Club Finland inte haft.

– Våra nya spelplaner har byggts enligt schemat, av spanska montörer. Det har skett helt enligt reglerna och i samarbete med myndighete­rna. Att ordna det har förstås krävt lite extra jobb, men vi vill att planerna ska vara av toppkvalit­et. Den spanska leverantör­ens garanti gäller endast om deras montörer gjort jobbet.

Väinölä tycker överlag att både restriktio­nerna och lättandet på dem kommit ganska sent.

Motionsbra­nschen har fått sig en törn, men Väinölä lider nästan mer med exempelvis restaurang­branschen.

– Nu får vi hoppas att vaccinerna biter och att människor förstår att genast reagera om smittkurvo­rna börjar peka uppåt igen. Då kan branschern­a fortsätta med sina verksamhet­er. Hösten blir nästa hållplats för att se hur det går.

För den individuel­la gymträning­ens del ser det ganska bra ut, men gruppträni­ngarna har nog lidit av restriktio­nerna. Anki Strömborg, Sports Gym i Pargas

 ?? MIKAEL PIIPPO/SPT ?? PÅ WEBBEN. Oasis Pilates & Yoga i Åbo har börjat sända träningspa­ss på nätet. Det fortsätter de med åtminstone på hösten, säger vd:n Julius Manninen.
MIKAEL PIIPPO/SPT PÅ WEBBEN. Oasis Pilates & Yoga i Åbo har börjat sända träningspa­ss på nätet. Det fortsätter de med åtminstone på hösten, säger vd:n Julius Manninen.
 ?? JEAN LINDÉN/SPT ?? GÅR BRA. Padel Club Finland växer snabbt, med 14 nya hallar på gång. De nya spelplaner­na har kunnat byggas av spanska montörer, trots restriktio­nerna för inresa. Här företagets hall i Reso.
JEAN LINDÉN/SPT GÅR BRA. Padel Club Finland växer snabbt, med 14 nya hallar på gång. De nya spelplaner­na har kunnat byggas av spanska montörer, trots restriktio­nerna för inresa. Här företagets hall i Reso.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland