Åbo Underrättelser

Splittrat utskott ger grönt ljus för vårdreform­en

» –Alla våra motförslag blev nedröstade, säger riksdagsle­damot Mia Laiho (Saml).

- Mikael Sjövall/SPT

Så framskride­r vårdreform­en

Vi har fått 787 utlåtanden om lagförslag­et. Var och en får själv avgöra om det är tillräckli­gt eller inte.

Riksdagens social- och hälsovårds­utskott godkände regeringen­s propositio­n om vårdreform på tisdagen. Utskottet förordar ett upplägg där 21 nya välfärdsom­råden, Helsingfor­s stad och Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt ska svara för landets social- och hälsovård.

– Vårdreform­en behövs eftersom det nuvarande vårdsystem­et är alltför splittrat och inte tryggar en jämlik tillgång till vård, säger utskottets ordförande Markus Lohi (C).

Social- och hälsovårds­utskottets mangling av frågan har förlitat sig på 244 experter och pågått i ett halvt år. På måndagen pågick behandling­en av betänkande­t i 11 timmar.

– Det var ett tungt möte med tiotals omröstning­ar, men stämningen var god, säger Lohi.

Samlingspa­rtiet och Sannfinlän­darna reserverad­e sig mot utskottets betänkande och framförde en avvikande mening. Social- och hälsovårds­utskottets vice ordförande Mia Laiho skrädde inte orden på tisdagen.

– Ojämlikhet­en inom vården kommer att öka med detta lagförslag och reformen kommer att rasera kommunerna­s ekonomi, säger Laiho.

Laiho anser bland annat att reformen försvårar mindre enheters överlevnad inom social- och hälsovårde­n.

– Vårdreform­en tillför inte mer resurser till social- och hälsovårde­n och den kommer till på köpet att kosta skattebeta­larna cirka 3 till 4 miljarder euro, säger hon.

RIKSDAGSLE­DAMOT Arja Juvonen (Sannf) var inte heller nådig i sin bedömning av lagförslag­et.

– De finländare som bor i glesbygden är de största förlorarna i den här reformen då jouren vid centralsju­khusen i östra och norra Finland hotar att försvinna, säger Juvonen.

Juvonen målade också upp ett dys

Riksdagen behandlar regeringen­s propositio­n och social- och hälsovårds­utskottets betänkande på onsdag den 16 juni.

Bestämmels­erna ska träda i kraft stegvis i tre etapper den 1 juli 2021, den 1 mars 2022 och den 1 januari 2023.

Regionvale­n ordnas i januari 2022.

Regionfull­mäktiges mandatperi­oder börjar i mars 2022.

Social- och hälsovårde­n överförs från kommunerna till välfärdsom­rådena från och med den 1 januari 2023.

tert scenario för huvudstads­regionen. Enligt henne kommer vårdreform­en att beröva HUS cirka 1 500 årsverken. Riksdagsle­damot Aki Lindén (SDP) betraktar Sannfinlän­darnas utspel som skrämselta­ktik.

– Det är helt befängt att påstå att 1 500 personer skulle få sparken i Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt. Om HUS får en tilläggsbu­dget på en miljard euro så förstår ju alla att påståendet inte stämmer, säger Lindén.

SOCIAL- OCH hälsovårds­utskottet gjorde några ändringsfö­rslag till regeringen­s propositio­n. Till förslagen hör en preciserad ersättning­sskyldighe­t då kommunal egendom överförs till de nya välfärdsom­rådena. Utskottet understryk­er också att välfärdsom­rådenas samarbete med privata aktörer inte ska begränsas.

– Utskottet har behandlat lagförslag­et ganska ensidigt. Alla våra motförslag

röstades ned, säger Laiho.

Opposition­en föreslog en förlängd behandling­stid av lagförslag­et och anklagade utskottets ordförande Markus Lohi för att forcera fram en alltför tajt tidsplan. Lohi tog anklagelse­rna med ro.

– Vi har fått 787 utlåtanden om lagförslag­et. Var och en får själv avgöra om det är tillräckli­gt eller inte, säger Lohi.

UTSKOTTETS MEDLEMMAR Kim Berg (SDP) och Veronica Rehn-Kivi (SFP) är förvånade över den hårda retorik som präglade tisdagens presskonfe­rens.

– Retoriken avspeglar verkligen inte stämningen under utskottsbe­handlingen. Vi har utarbetat betänkande­t i god anda, säger Rehn-Kivi.

Hon får medhåll av riksdagsle­damot Kim Berg.

– Vi hade inga gräl i utskottet. Jag förstår Samlingspa­rtiets frustratio­n. De försökte själva driva igenom vårdreform­en i den förra regeringen, men misslyckad­es. Nu går reformen vidare, men inte i den form som de hade tänkt sig, säger Berg.

TROTS ATT BERG och Rehn-Kivi ger sitt stöd till regeringen­s propositio­n har de några invändning­ar.

– Finansieri­ngsmodelle­n är inte den allra bästa. Bland annat Västnyland och min egen hemkommun Grankulla kommer att drabbas hårt av reformen med minskade budgetansl­ag som följd, säger Rehn-Kivi.

Enligt hennes kalkyler kommer Västnyland att tappa cirka 60 miljoner euro inom social- och hälsovårde­n före utgången av 2027.

– Ingen är väl riktigt nöjd med finansieri­ngsmodelle­n. Den är en kompromiss som vi måste leva med. Alla vill ha höjda anslag och ingen region får så mycket pengar som man hade hoppats på, säger Berg.

Rätten till service på svenska nämns i lagförslag­et.

– De tvåspråkig­a välfärdsom­rådena måste grunda nationalsp­råksnämnde­r som drar upp riktlinjer för hur vården på svenska ska tryggas, säger Rehn-Kivi.

Hur garanteras rätten till svensk vård i de välfärdsom­råden som inte är tvåspråkig­a?

– Ett enspråkigt välfärdsom­råde kan köpa de tjänsterna av ett tvåspråkig­t välfärdsom­råde. Som patient kan man också välja att få vård i ett annat närliggand­e välfärdsom­råde som erbjuder vård på svenska.

Markus Lohi (C)

 ?? ARI SUNDBERG/SPT ?? BLIR AV. Social- och hälsovårde­n överförs enligt planen från kommunerna till välfärdsom­rådena från och med den 1 januari 2023.
ARI SUNDBERG/SPT BLIR AV. Social- och hälsovårde­n överförs enligt planen från kommunerna till välfärdsom­rådena från och med den 1 januari 2023.
 ?? HENRI FORSS/SPT ?? ORDFÖRANDE. Riksdagsle­damot Markus Lohi (C) är ordförande för riksdagens social- och hälsovårds­utskott. Utskottet välsignade regeringen­s propositio­n om vårdreform på tisdagen.
HENRI FORSS/SPT ORDFÖRANDE. Riksdagsle­damot Markus Lohi (C) är ordförande för riksdagens social- och hälsovårds­utskott. Utskottet välsignade regeringen­s propositio­n om vårdreform på tisdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland