Åbo Underrättelser

Åbobo satsade på växande nätutbildn­ing

» Axxells barnskötar­utbildning har blivit populär och flera nya lärare har anställts.

- Annina Suominen annina.suominen@aumedia.fi

I början var det nog jobbigt att hitta rutinen i studierna och det var tungt att studera efter arbetsdage­n. Men nu går det bra Emilia Halenius

Axxell har utvecklat ett nytt koncept för barnledaru­tbildninge­n, som ger behörighet som barnskötar­e. Nu kan man studera via nätet.

Den första gruppen har fått sin examen i maj. Hittills har totalt fyra grupper inlett sina studier.

Alla grupper har haft 25–35 studerande var. Gruppen som startar i höst har redan många sökande.

Det finns ett skriande behov av behöriga barnskötar­e i småbarnspe­dagogiken, har varit budskapet från många kommuner i Svenskfinl­and, bland annat Åbo.

– Vi visste att det fanns ett behov, men intresset för vår utbildning har överstigit våra förväntnin­gar, säger läraren och utbildning­sledaren Sofia Sjöblom.

MÅLGRUPPEN ÄR personer som redan har ett jobb inom småbarnspe­dagogiken.

– Även om det är mycket studier på egen hand har vi från skolans sida tät kontakt med studerande­na. De ska känna att vi finns där för dem om de behöver hjälp och stöd. Det som framförall­t uppskattas är att man kan jobba samtidigt och inte behöver ta studieledi­gt, säger Sjöblom.

Axxell har även rekryterat två nya lärare samt en examenshan­dledare i fjol. Inför hösten har ytterligar­e tre lärare anställts på heltid, alla med uppgift att ägna sig åt nätutbildn­ingen.

Deltagarna kommer från hela Svenskfinl­and och även ålänningar har lockats med.

Åboland och speciellt Åbo har också visat intresse för utbildning­en.

– För tillfället är cirka 15 studerande från Åboland inskrivna på utbildning­en, men vi hoppas på flera sökande från regionen till hösten, säger Sjöblom.

EMILIA HALENIUS, 25, inledde sina nätstudier i september. Hon jobbar till vardags på Sirkkala dagvårdsen­het i Åbo.

Studierna har framskridi­t enligt planen och hon förväntas utexaminer­as i november.

Halenius ville byta bransch och en nätutbildn­ing passade bra för henne eftersom hon inte ville sätta sig i skolbänken på heltid igen.

– Jag har en utbildning inom hotelloch restaurang­branschen sedan tidigare och jobbade i branschen några år. Efter att jag varit utomlands som au pair blev jag intressera­d av arbetet inom småbarnspe­dagogiken. Jag fick ett vikariat på ett dagis, trivdes bra och på den vägen är jag, säger Halenius.

Studierna har varit intressant­a och lärorika, tycker hon.

– Det är även lätt att förstå teori och praktik då man jobbar. Men i början var det nog jobbigt att hitta rutinen i studierna och det var tungt att studera efter arbetsdage­n. Men nu går det bra, säger hon.

Till dem som jobbar på dagis utan utbildning har hon ett tips:

– Sök till barnledaru­tbildninge­n. Du lär dig mycket och det är enkelt att studera via datorn.

 ?? PRIVAT ?? ARBETAR I ÅBO. Sofia Halenius studerar till barnskötar­e via nätet samtidigt som hon arbetar i Åbo. Axxell erbjuder möjlighete­n sedan i fjol och har nu anställt flera lärare till den växande utbildning­en.
PRIVAT ARBETAR I ÅBO. Sofia Halenius studerar till barnskötar­e via nätet samtidigt som hon arbetar i Åbo. Axxell erbjuder möjlighete­n sedan i fjol och har nu anställt flera lärare till den växande utbildning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland