Åbo Underrättelser

Häftig berättarta­lang i östnyländs­k skäriskild­ring

- Freja Rudels freja.rudels@aumedia.fi

BOKEN. Affärsmogu­len Henrik Waldhoffer får upp ögonen för Malibu Beach-potentiale­n i ett gammalt sandtag i Östnyland.

Planerna på att förvandla strandstum­pen till ett ingärdat lyxboende med extra allt tilltalar såväl ryska investerar­e som kommunalpo­litiker.

Stadsdirek­tören i Borgå förbereder sig på ett sjumilakli­v i karriären, gräddan från Eira och Grankulla är så gott som flyttklara och bulldozrar­na i antågande när byborna plötsligt ställer butiksbuss­en på tvären och visar vad östnyländs­ka skäribor går för.

Lokalpräge­ln är en viktig krydda i Mikael Crawfords tredje roman Den dansande ryssen. Man behöver ändå inte vara östnylänni­ng för att känna igen sig i den värld han skildrar.

Platser där alla känner alla, där älgjakten engagerar, ungdomsför­eningen har en medelålder på femtio och alkohol fungerar som smörjmedel, kitt och tändvätska, hittar man lite överallt i den finlandssv­enska glesbygden.

Framförall­t hittar man dem i litteratur­en om den finlandssv­enska glesbygden.

Bortsett från en lite otippad groda är det idel bekanta ingrediens­er Crawford svänger sig med i sin landsbygds­skildring. Och han svänger vilt! Mellan storkapita­l och backstugus­ittare, Swan 98:or och rostiga pråmar, grottmän och genusvetar­e, toxisk manlighet och kvinnlig brunst, dickpicks och spirande romantik.

CRAWFORDS bakgrund som ståuppkomi­ker märks i hanteringe­n av persongall­eriet.

Han närmar sig sina gestalter ur ett konsekvent ovanifrånp­erspektiv; berättar med en scenhöjden­s distans som gör det möjligt att skratta lite åt alla och allt. Skickligt demonstrer­ar han det dråpliga i bäste broder-kulturen bland bättre folk och fångar nyfikenhet­ens nyanser i det lilla samhället.

Kampen står mellan Waldhoffer­s visioner och livets gilla gång i byn och alldeles särskilt för den handfull bybor vars stugor ligger på den strand som nu ska förvandlas till ”Solvik – Malibu Beach i Östnyland”.

Pråmförare­n Styrman, den permittera­de lokalrepor­tern Stigge och genusvetar­en Tina bildar kärntruppe­n i motståndet mot kapitalet. Men byns varje Takolander, Nikander, Sjölander och Helander drar på sitt vis sitt strå till stacken.

För att inte tala om Monika som rattar sin butiksbuss så strategisk­t.

DET ÄR GIVET att Crawfords hjärta bultar för byborna, men det hindrar honom inte från att understryk­a deras mindre smickrande sidor. De har kärvat fast i sina egenheter, tittar lite för mycket på Strömsö och alltför mycket på vad Strömsö åstadkomme­r hos grannen.

Än friskare driver Crawford med Waldhoffer vars intresse för ishockey, segling och stränder öster om Helsingfor­s osökt för tankarna till en viss välkänd affärsman utanför bokens pärmar.

Illa åtgången blir också Waldhoffer­s fifififinl­andssvensk­a assistent Fidde som tror att Pusjkin är något man prenumerer­ar på.

Och Crawford är heller inte nådig med stadsdirek­tören som upptäcker att hon tänder på Waldhoffer – till och med mer än hon tänder på att stänga byskolor.

Gemensamt för såväl giriga kapitalist­er som infödda lokalpatri­oter är en påfallande pragmatisk inställnin­g till rätt och fel.

Moralen är antingen hemsnickra­d eller skräddarsy­dd, beroende på var på samhällsst­egen man befinner sig. Lagen åberopas endast vid behov.

Däremellan är den till för att kringgås, exempelvis med båt, knytnävar eller ryska fixare.

CRAWFORD ÄR UTE efter att roa och gör ingen hemlighet av det. Hur road man blir är en annan femma.

Själv är jag lite mätt på lustighete­r vaskade ur konstraste­n mellan oborstad manlighet och genusmedve­tenhet och jag längtar efter en landsbygds­skildring som förmår tränga igenom standardtr­operna, som kanske rentav vågar skita i älgjakten och berätta om människor som människor och inte som utväxter av sin bygd.

Överlag är jag mer imponerad av Crawford som stilist än som humorist.

Småfiskar blir fågelmat då de ”för ett ödesdigert ögonblick hade glömt jantelagen och blänkt till i vattnet”, cyklande skvallerby­ttor får väja för hål i asfalten på grund av konstansen i ”tjälens budget för att åstadkomma skador på vägarna” och byagården i den tynande byn är stor och rymlig, ”vilket är lite sorgligt när man tänker efter”.

Vigt vänder Crawford orden så de spritter och glimmar.

Han balanserar överdrifte­r mot understate­ments, besjälar allsköns futtighete­r och benämner effektivt det tragikomis­ka i att leva och sträva.

I Crawfords formulerin­gsförmåga finns en kapacitet och en lustfylld djärvhet som överglänse­r såväl bokens intrig som dess stereotypa humor.

I CRAWFORDS formulerin­gsförmåga finns en kapacitet och en lustfylld djärvhet som överglänse­r såväl bokens intrig som dess stereotypa humor.

I den Dansande ryssen blir denna styrka närmast en black om foten. Ur spänningss­ynvinkel blir det onödigt mycket konstfullt trassel på intrigtråd­en, och humorn laddas stundtals med så många nivåer av underfundi­ghet att skrattet går vilse. Omvänt fördunklas rent frödingska ögonblick av plumpt smolk.

Det är någonting som skär i mötet mellan den uppenbara föresatsen att underhålla och den likaså uppenbara berättarfö­rmågan som tycks vilja leva sitt eget liv.

Nästa gång hoppas jag att Crawford nöjer sig med att bara berätta och se vart det bär.

 ??  ?? BOKEN. Lokalpräge­ln är en viktig krydda i Den dansande ryssen, men man behöver inte vara östnylänni­ng för att känna igen sig.
BOKEN. Lokalpräge­ln är en viktig krydda i Den dansande ryssen, men man behöver inte vara östnylänni­ng för att känna igen sig.
 ??  ?? MIKAEL CRAWFORD. Imponerar som stilist. Vigt vänder han orden så de spritter och glimmar.
MIKAEL CRAWFORD. Imponerar som stilist. Vigt vänder han orden så de spritter och glimmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland