Åbo Underrättelser

Finlands Bank spår ökad tillväxt på kort sikt

» Olli Rehn, chefdirekt­ör för Finlands Bank, säger att det är dags att ta itu med Finlands strukturel­la problem och sluta skylla på det förflutna.

- Erik Sandström/SPT

Finlands Bank har höjt sin tillväxtpr­ognos för de närmaste åren. I år förväntas bruttonati­onalproduk­ten återhämta sig till samma nivå som före krisen med en tillväxt på 2,9 procent. Nästa år fortsätter ekonomin växa med 3,0 procent, för att sedan avta till 1,3 procent år 2023.

Finlands Bank presentera­de de ekonomiska utsikterna på tisdagen. Enligt prognosche­f Meri Obstbaum återhämtar sig ekonomin snabbt då konsumtion­en tar sig.

– Den finanspoli­tiska stimulanse­n har klart förbättrat utsikterna.

Precis som för alla andra ekonomiska prognoser finns det osäkerhets­moment.

– Pandemin är fortfarand­e ett hot mot ekonomin och hotet försvinner inte förrän man har vunnit kampen mot coronan överallt i världen.

Speciellt servicebra­nschen har drabbats hårt av pandemin, men övriga branscher har kommit förvånansv­ärt lindrigt undan. Lönsamhete­n har ökat i största delen av företagsse­ktorn, medan hushållen har lyckats samla ihop stora besparinga­r.

– De offentliga skulderna har däremot ökat i snabb takt.

ENLIGT OBSTBAUM har hushållen sparat ihop omkring 9 miljarder euro under pandemin. Enligt prognosen kommer finländarn­a stegvis att minska på sparandet.

– Om hushållen däremot väljer att konsumera för hela slanten, eller om pengarna överförs till bostadsmar­knaden, så kan det öka inflatione­n. Å andra sidan är det möjligt att hushållen är lite försiktiga­re än vanligt, så det finns risker åt båda hållen.

Enligt prognosen förväntas inflatione­n endast öka måttligt, till 1,7 procent i år. En stor del av det beror på ökad efterfråga­n på råolja och därmed högre oljepriser. De följande åren förväntas inflatione­n ligga omkring 1,5 procent. Klimatpoli­tiken kan tänkas leda till högre oljepriser, hur inverkar det på inflatione­n?

– Frågan är väldigt viktig och Europeiska centralban­ken gör för tillfället en revision där vi analyserar hur exempelvis miljöskatt­er påverkar energipris­erna och inflations­takten. Analysen är på gång, men det är svårt att säga exakt hur stor effekten är, säger chefdirekt­ör Olli Rehn.

REHN HAR ETT klart budskap till regeringen: Det är dags att strama åt finanspoli­tiken.

– Det är viktigt att återgå till ramarna för statsfinan­serna utan dröjsmål, säger Rehn.

Under coronakris­en har regeringen klart överskridi­t budgeten för att hantera oväntade utgifter och för att stimulera ekonomin. Enligt Rehn måste finanspoli­tiken nu gå mot ett mer hållbart håll.

Rehn säger att Finland har haft ekonomiska problem sedan finanskris­en: det har gått dåligt för elektronik­branschen och skogsindus­trin, lönerna steg snabbare än i övriga nordiska länder vilket drabbade konkurrens­kraften. Rysslands svaga ekonomi förvärrade situatione­n.

– Om man jämför med Sverige och Danmark så har de klarat sig bättre, men också de har haft sina problem. Det är dags att sluta hitta förklaring­ar till problemen i någonting som hände för tio år sedan och börja ta itu med situatione­n.

REHN RÄKNAR UPP tre ekonomiska delområden där han anser att det nu behövs åtgärder: produktivi­teten, sysselsätt­ningen och befolkning­sutvecklin­gen.

– Produktivi­tetsutveck­lingen har nästan stått stilla sedan finanskris­en.

Rehn säger att det finns ett samband mellan produktivi­teten och investerin­gar i forskning och utveckling, men de investerin­garna har minskat i förhålland­e till bnp de senaste tio åren.

– En omfattande och permanent skattelätt­nad är ett bra alternativ för att stödja flera olika branschers förmåga att utveckla produktivi­teten.

Rehns andra poäng är att det behövs strukturel­la reformer för att öka sysselsätt­ningen. Sysselsätt­ningen har länge legat på en lägre nivå än i de övriga nordiska länderna.

– Frågan är om vi har råd att upprätthål­la välfärdssa­mhället utan en hög sysselsätt­ningsgrad då befolkning­en blir allt äldre.

Den tredje poängen, befolkning­sutvecklin­gen, handlar om att Finland behöver fler människor i arbetsför ålder. Enligt Rehn går det exempelvis att öka invandring­en genom politiska beslut.

 ?? JUSSI NUKARI/FINLANDS BANK ?? HÅRDHANDSK­ARNA FRAM. Olli Rehn, chefdirekt­ör för Finlands Bank, vill se lösningar på tre fronter: investerin­gar i produktivi­tet, högre sysselsätt­ning och arbetskraf­tsinvandri­ng.
JUSSI NUKARI/FINLANDS BANK HÅRDHANDSK­ARNA FRAM. Olli Rehn, chefdirekt­ör för Finlands Bank, vill se lösningar på tre fronter: investerin­gar i produktivi­tet, högre sysselsätt­ning och arbetskraf­tsinvandri­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland