Åbo Underrättelser

Helena Bruuns konst visas på Själö

» 100-års jubileumsu­tställning med motiv från bland annat Åbo, Rom, Paris och Lappland.

-

Helena Bruuns konstverk ställs ut i det före detta hospitalet på Själö i sommar. Det är en 100-års jubileumsu­tställning och den kan besökas fram till slutet av augusti.

Åbobon Helena Bruun (1920– 1999) inledde redan som skolelev, i mitten av 1930-talet, sina konststudi­er i hemstadens anrika ritskola. Där undervisad­es hon av bland annat Harry Henriksson.

På grund av omständigh­eterna slutförde hon inte studierna, utan etablerade sig senare som konstnär på egen hand. Som en naturlig följd av sin utbildning som konsthisto­riker var Bruun också intressera­d av de gamla kulturerna i södern, i synnerhet Italien och Frankrike. Där vistades hon vid olika tillfällen på 1970-talet.

Som en följd av dessa resor fick hennes färgglödan­de konstverk ännu mera intensitet och omfattade nu både landskap och stadsbilde­r som blommor, natur och porträtt med mycket stor konstnärli­g frihet och med en glimt i ögat.

MINNESUTST­ÄLLNINGEN på Själö omfattar en konstsamli­ng samt olika motiv från 1960-talet fram till 1999 och hennes sista år. Natur, blommor och hennes kära ställen i skärgården, Barösund och stadsbilde­r från Åbo och från resor till Rom, Paris och Lappland.

Utställnin­gen ordnas i samarbete med Helena Bruuns stiftelse vars ändamål är att stöda bildkonste­n i Finland. Årligen delas konstnärss­tipendium via Åbo konstmuseu­m ut samt det Dahlströms­ka stipendiet.

 ?? PRESSBILD PRESSBILD PRESSBILD ?? SVARTÖ. Skärgårdsv­yer var en del av hennes teman för konst.
PRESSBILD PRESSBILD PRESSBILD SVARTÖ. Skärgårdsv­yer var en del av hennes teman för konst.
 ??  ?? INTERNATIO­NELLT. Helena Bruun målade också Parismotiv.
INTERNATIO­NELLT. Helena Bruun målade också Parismotiv.
 ??  ?? VÅRDBERGET. Helena Bruun växte upp i Åbo.
VÅRDBERGET. Helena Bruun växte upp i Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland