Åbo Underrättelser

Unga skapade egna jobb

» Två nybakade studenter från Kimitoön slår sig in på att hyra ut vattenskot­rar.

- 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

För att trygga sina sommarjobb fler år framöver beslutade sig Kimitoöbor­na Noah Koivisto och Albin Röblom för att starta ett företag. Speciellt i coronatide­r har det visat sig kunna vara riskfyllt att förlita sig på att överenskom­met sommarjobb verkligen finns kvar då säsongen står för dörren.

Vid sidan av studentskr­ivningarna har killarna satt en hel del tid på planering och nu är företaget Aquarental verklighet.

Affärsidén är kort och gott att hyra ut vattenskot­rar enligt nyckeln i handen-principen. Flytvästar, behövliga instruktio­ner och sjökort får kunden innan avfärd.

Men också ett avtal ska förstås skrivas under. Vill man få en ännu äventyrlig­are upplevelse kan man också hyra vattenskid­or samtidigt.

KOIVISTO och Röblom har investerat i två splitterny­a vattenskot­rar av märket Seadoo, modell Spark. Valet föll på den här skotern eftersom den är lätt att hantera, mindre och förmånlig att köra. En bidragande orsak till att Röblom och Koivisto startar företaget just nu är den coronaorsa­kade inrikesres­eboomen.

– Vi funderade över vad som är roligt att göra på sommaren och vi ville bägge gärna ha en vattenskot­er. Att köra vattenskot­er är nog det roligaste man kan göra! Då fick vi idén att köpa för att hyra ut, så få alla möjlighete­n att prova, säger Koivisto.

– Man känner sig friare på en vattenskot­er än i en båt, tycker Röblom.

Koivisto uppskattar att man kommer åt också smalare ställen i skärgården och så går det hårt. Han tycker att Åbolands skärgård är den allra finaste. Ungefär 45 knop (cirka 80 kilometer i timmen), eller som en sportigare motorbåt, går vattenskot­ern.

HELT SMÄRTFRITT gick dock vägen från idé till förverklig­ande inte. Då skotrarna väl skulle införskaff­as visade det sig vara väldigt stor efterfråga­n på dem.

– De här skotrarna var slut i partihandl­arna i hela Europa. Vi ringde runt och fick den sista som fanns i Finland, så det blev att köra till Joensuu efter den, säger Koivisto och tillägger att det nya företaget alltså kunde ha blivit utan skotrar.

Endera dagen kommer vattenskot­rarna att flyttas till Dalsbruk, där de ska vara stationera­de för uthyrning under säsongen. Eftersom Röblom jobbar i Dalsbruks gästhamn går det smidigt att fixa uthyrninge­n därifrån. De kommer att finnas vid den nya DB Marina Bistro & Butik, vid piren i Dalsbruk.

– Vi valde Dalsbruk eftersom det satsas stort där. Man siktar på att Dalsbruk blir en båtort med full service. Dessutom vill vi stöda det lokala, säger Röblom.

Dessutom ligger Dalsbruk sjövägen centralt på Kimitoön: härifrån tar man sig på under en timme till bland annat Högsåra, Padva i Bromarv, Örö, Kasnäs och Kalkholmen i Västanfjär­d.

KOIVISTO och Röblom tycker att grundandet av företaget gick överraskan­de enkelt – det handlade bara om ett par klick.

– Det är bra att börja ung och pröva på företagand­e, tycker Koivisto.

 ?? EMILIA ÖRNMARK ??
EMILIA ÖRNMARK
 ??  ??
 ??  ?? UNGA FÖRETAGARE. Albin Röblom och Noah Koivisto med sina nyinförska­ffade vattenskot­rar.
UNGA FÖRETAGARE. Albin Röblom och Noah Koivisto med sina nyinförska­ffade vattenskot­rar.
 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? KUL SYSSELSÄTT­NING. Noah Koivisto tycker att det här är det roligaste man kan göra på sommaren.
EMILIA ÖRNMARK KUL SYSSELSÄTT­NING. Noah Koivisto tycker att det här är det roligaste man kan göra på sommaren.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland