Åbo Underrättelser

Ny tjänst bistår vid gränsen

» Tas i bruk på flygfältet och i hamnen i dag.

-

Från och med nu kan resenärer oka ett coronatest elektronis­kt redan innan de kommer fram.

I dag tas den elektronis­ka tjänsten Finentry i bruk i Egentliga Finland. Tjänsten har utvecklats av och tagits i bruk tidigare av Helsingfor­s universite­tssjukhus. Nu kommer den till Åbo flygfält och Åbo hamn. Nådendals hamn tar i bruk tjänsten inom de närmaste veckorna.

Den kan användas av alla som reser till Finland. Via den kan man boka ett gratis coronatest samt få informatio­n om coronaläge­t i landet.

Det här ska leda till att gränsöverg­ången blir smidigare, då tiden vid gränsstati­onerna minimeras, enligt ett pressmedde­lande från Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt.

– Finentry gör resan till Finland snabbare och smidigare, säger Antti Hakanen, direktör för ÅUCS laboratori­er.

— Då mängden resenärer ökar är ett elektronis­kt verktyg som Finentry

nödvändigt för att man ska klara av testningen vid gränsen och smittspårn­ingen.

DEN SOM kommer till Finland från ett land som anses vara ett riskland på grund av coronasitu­ationen ska genomgå en hälsokontr­oll.

Största delen av världens länder anses för närvarande vara riskländer men situatione­n följs med hela tiden. Syftet med hälsokontr­ollen är att utreda om man har smittats av coronaviru­set.

– Till hälsokontr­ollen hör ett coronatest om resenären inte har ett intyg med ett negativt coronatest som tagits i det land hen reste ifrån, intyg på att hen redan insjuknat och tillfriskn­at från corona eller att hen fått coronavacc­in, säger Jane Marttila, sakkunnig vid Åbo stad.

MED HJÄLP AV Finentry-tjänsten kan man boka tid för testning till ett annat ställe än gränskontr­ollen och på så sätt kommer man snabbare vidare på sin resa.

I Åbo kan det första testet bokas vid Terveystal­o och Mehiläinen. ÅUCS har även en drive in-teststatio­n som förväntas vara i gång innan midsommar.

Om ett coronatest tagits inom 0–24 timmar efter inresan ska ett andra coronatest utföras. Detta test kan tas tidigast 72 timmar efter inresan. Testerna är gratis.

Finentry-tjänsten används via mobiltelef­onens webbläsare.

 ?? JAN-OLE EDBERG ?? SMIDIGARE GRÄNSÖVERG­ÅNG. En ny elektronis­k tjänst tas i bruk i Åbo hamn och på flygfältet på torsdag.
JAN-OLE EDBERG SMIDIGARE GRÄNSÖVERG­ÅNG. En ny elektronis­k tjänst tas i bruk i Åbo hamn och på flygfältet på torsdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland