Åbo Underrättelser

Nu får de över 16 vaccin

»Över 55 procent av Åboborna har fått den första vaccindose­n.

- Olivia Åkerholm olivia.akerholm@aumedia.fi

Vaccinerin­gstakten i Åbo är snabbare än väntat och nu får 16 år och äldre coronavacc­inet.

Endast med en coronasäke­r verksamhet kan vi hindra den lokala epidemisit­uationen från att förvärras igen. Jutta Peltoniemi, smittskydd­släkare

Samtidigt som Åbo övergår till coronapand­emins basnivå börjar vaccinatio­nstider inom regionen nu att delas ut till alla över 16 år.

Hittills har över hälften, 55,2% eller 93 000 , av alla Åbobor över 16 år fått den första vaccindose­n. Under den här veckan vaccineras över 30-åringar i Mässcentre­t, medan vaccintide­r skickas till alla som har fyllt 18 år och har anmält sig via sidan jagtarvacc­inet.turku.fi.

För bara en vecka sedan spekulerad­es det ännu kring om personer under 25 år överhuvudt­aget skulle hinna få sin första vaccindos under sommaren, men de farhågorna visade sig vara onödiga.

Även 16-och 17-åringar kan nu få vaccinatio­nstid, men det kräver tillsvidar­e en tidsboknin­g via vaccinatio­nsrådgivni­ngens telefontjä­nst.

– Vi har en tämligen täckande vaccinatio­n av 30-åringar och äldre, och kan därför öppna vaccintide­r för alla Åbobor som har fyllt 16 år, säger ansvariga smittskydd­släkaren Jutta Peltoniemi.

TROTS ÖVERGÅNGEN till virusepide­mins basnivå gäller Regionförv­altningsve­rkets beslut angående obligatori­sk hälsokontr­oll vid gränsöverg­ång till och med den 30 juni. Enligt beslutet bör alla resenärer i hamnen och på flygfältet delta i en hälsokontr­oll.

Den senaste utveckling­en har varit att allt färre positiva testresult­at uppdagas bland flyg- och båtresenär­erna som anländer till Åbo. I juni har 0,4% av de testade båtresenär­erna visat positiva resultat, medan andelen har varit 1,4% av alla testade flygresenä­rer.

Från början av 2021 till och med den 14 juni har cirka 300 smittfall kommit till Åbo från utlandet.

PELTONIEMI PÅMINNER fortsättni­ngsvis alla om att söka sig till coronatest även vid lindriga coronasymp­tom.

– Pandemin är aktiv i världen och i Finlands närområden. Endast med en coronasäke­r verksamhet kan vi hindra den lokala epidemisit­uationen från att förvärras igen.

Några av förändring­arna som sker i och med övergången till virusets basnivå är att personbegr­änsningarn­a för Åbos motions- och idrottspla­tser upphävs och att deltagaran­talet på privata tillställn­ingar inte längre begränsas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland