Åbo Underrättelser

Skräpig strand visas upp

» Sanden från sandkake-FM återanvänd­s på Hansatorge­t för att belysa nedskräpni­ng av stränder. Kampanjen görs av städtalkop­rogrammet Snygg Beach.

- Julia Lönnfeldt julia.lonnfeldt@aumedia.fi

Håll skärgården ren vill uppmärksam­ma Åboborna om nedskräpni­ng på stränderna.

Nu återanvänd­s sanden efter sandkake-FM på Hansatorge­t. Projektet Snygg Beach (Siisti Biitsi) tar över sanden, men någon snygg strand blir det inte. Istället visas konsekvens­erna av nedskräpni­ng på stranden.

Snygg Beach är Håll skärgården rens städtalkop­rogram för stränder.

– Målet är att fånga besökarnas uppmärksam­het och väcka känslor, säger Ida Sandberg, kommunikat­ionsexpert vid Håll skärgården ren.

Hon hoppas på att folk reagerar när det fysiskt visas upp hur stränder faktiskt kan se ut och plockar bort eget skräp från stränderna och havet. Människorn­as enskilda handlingar gällande nedskräpni­ng har en större påverkan än vad man egentligen tror.

Det viktigaste är att få bort det egna skräpet från stränderna och haven, men man kan också själv ordna städtalkon.

– Att plocka bort eget skräp talas det mycket om, men ändå finns det mycket skräp på stränderna, säger Sandberg.

DET VAR HANSAKVART­ERETS marknadsch­ef Hanna-Maria Sjöbrinks idé att återanvänd­a sanden och det var hon som kontaktade Håll skärgården ren.

– Tusen kilo sand skulle ha dumpats på soptippen, säger Sjöbrink.

Många av Hansakvart­erets besökare stannade upp och tittade på sandkakorn­a, och Sjöbrink hoppas nu på samma effekt med den skräpiga stranden.

Hansakvart­eret ligger centralt och har alla typer olika kunder, så Sjöbrink hoppas att folk ser på den skräpiga stranden, läser skyltarna och har dem i åtanke nästa gång de vistas ute.

Att driva samarbeten med välgörenhe­tsorganisa­tioner hör till Hansakvart­erets hållbarhet­splan och Sjöbrink anser att de kommit långt på både miljö och den sociala fronten.

– Hansakvart­erets personal ska på fredagen själv gå och plocka skräp, säger Sjöbrink.

DE STÖRSTA BOVARNA på stranden är tobaksfimp­ar och plast. Tobaksfimp­ar är det skräp som förekommer mest. Plast är i sin tur extra skadligt eftersom det efter en tid bryts ner till små partiklar, men aldrig försvinner helt och hållet, speciellt inte från vatten.

Snygg Beach har sedan starten för åtta år sedan fört statistik över hur mycket skräp som årligen plockats bort från stränder.

De för även statistik på stränderna­s tillstånd och var det mest finns mest skräp. Snygg Beach är den enda organisati­onen som i denna uträckning lagrar informatio­n om Finlands stränder och antalet skräp som plockats.

NU FINNS DET också en mobilapp som gör det lättare att skicka in informatio­n om talkon man själv ordnat och skräp man samlat.

Julia Jännäri, programche­f för Håll Skärgården Ren hoppas på att de konkreta siffrorna som finns på deras hemsida ökar folks vilja att gå ut och plocka skräp.

– Idén med Snygg Beach är att skapa ett enkelt sätt att göra gott för miljön, säger Jännäri.

Hon poängterar även att man inte ska vara för hård mot sig själv då man plockar skräp utan många bäckar små, blir en stor å. Snygg Beach rekommende­rar att man använder handskar när man går ut och plockar skräp, men mycket mer än så behövs inte.

– Ett skräp plockat i naturen är alltid ett skräp plockat i naturen, säger Jännäri.

JOALIN LOUKAMAA, profil på sociala medier, uppmärksam­mar kampanjen med att plocka skräp från ständerna, något som gläder Jännäri eftersom det visar att skräpplock­ning inte är något pinsamt utan vem som helst kan göra det.

Kampanjen på Hansatorge­t finns kvar till midsommarv­eckan. Sjöbrink söker efter förskolor eller daghem som kunde ha nytta av sanden, så att den än en gång får nytt liv.

 ?? JULIA LÖNNFELDT ?? NEDSKRÄPNI­NG. Ida Sandberg hoppas att stranden på Hansatorge­t får folk att reagera.
JULIA LÖNNFELDT NEDSKRÄPNI­NG. Ida Sandberg hoppas att stranden på Hansatorge­t får folk att reagera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland