Åbo Underrättelser

Kommunen stöder företagarn­a i återuppbyg­gnaden

» I Kimitoön gör man sitt bästa för att affärsverk­samheterna i den nerbrunna fastighete­n kan fortsätta.

- Adrienne Westerback 045 137 3663 adrienne.westerback@aumedia.fi

Gårdagens stora brand i Hurrikaani­s och Kimitoöns Båtcenters lokaler i Kimito centrum lämnade inte mycket kvar av fastighete­n.

– Det är mycket ledsamt, säger kommundire­ktör Erika Strandberg om det som har hänt.

Från kommunens sida har man varit i kontakt med företagarn­a och försöker på bästa sätt vara med och stöda dem i processen som följer.

Enligt Strandberg är det ännu för tidigt att svara på exakt hur man kommer gå vidare och att det är upp till företagarn­a själva.

– Vi hoppas förstås på lyckliga lösningar och att de kan fortsätta sin verksamhet. Det är frågan om många arbetsplat­ser och viktig verksamhet för Kimitoön, säger hon.

TROTS BRANDENS förödande konsekvens­er säger jourhavand­e brandmästa­re Sebastian Holm på räddningsv­erket att släcknings­arbetet förlöpte förhålland­evis bra.

– Det är en fastighet som utvidgats flera gånger genom åren, vilket gjorde att lågorna lättare tog fast i taket, förklarar han och fortsätter: Därför var det svårare att förhindra eldens spridning genom lokalerna.

LYCKLIGTVI­S HANN de flesta av båthallens båtar utrymmas. Några blev ändå kvar tillsamman­s med mycket annat tillbehör.

Närliggand­e byggnader kom inte till skada, men röken var ganska besvärlig och därför bad man människor att hålla sig undan, påpekar Holm.

Totalt ryckte 38 enheter ut för att delta i släcknings­arbetet i Kimito under tisdagen.

Eftersläck­ningsfasen pågick mellan klockan 19 och 00.30 med en grävmaskin på plats och sedan stannade några enheter kvar hela natten för att se till att inget fattade eld igen.

UNDER ONSDAGEN görs en brandutred­ning som troligen blir klar innan dagens slut och efter det lämnar räddningsv­erkets enheter platsen.

– Kimitoöns frivilliga brandkårse­nheter är på plats och samlar ihop sådant som branden lämnat efter sig. Om det börjar ryka eller brinna igen rycker de ut, men annars övergår fastighete­n i ägarens händer igen, säger Sebastian Holm.

 ?? ADRIENNE WESTERBACK ?? SOTIGT. Sista delen av hela fastighete­n var det enda som inte brann ner till grunden.
ADRIENNE WESTERBACK SOTIGT. Sista delen av hela fastighete­n var det enda som inte brann ner till grunden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland