Åbo Underrättelser

Leveransen av färjan Aurora Botnia skjuts upp

» Aurora Botnia levereras senare än tänkt. – Man kanske kan säga att det här är båtbyggand­e i ett nötskal, säger Peter Ståhlberg, vd vid rederiet Wasaline.

- Rico Liljedahl SPT

Den nya bil- och passagerar­färjan Aurora Botnia, som ska trafikera rutten Vasa–Umeå, levereras till rederiet i mitten av juli. Detta innebär en försening på ett par veckor.

– Jag har varit med och byggt båtar förut så nog har jag varit mentalt förberedd på en försening. Jag sover inte dåligt om natten, det finns plus och minus med allt. Det kanske är bra att varvet kan fixa saker nu, i stället för när vi är i drift, säger Peter Ståhlberg, vd vid rederiet Wasaline.

Aurora Botnia är inne i sitt slutliga konstrukti­onsskede vid varvet Rauma Marine Constructi­ons (RMC) i Raumo. Leveransti­dpunkten garanterar att varvet kan sätta tillräckli­gt med tid på förberedel­serna för färjans innovativa bränslelös­ning och samtidigt säkerställ­a en coronasäke­r arbetsmilj­ö på varvet.

– Det får inte bli fler förseninga­r. Det börjar bli en hederssak att få leverera vårt nuvarande fartyg, Wasa Express, till köparen även om de visar förståelse, säger Ståhlberg.

AURORA BOTNIA återvände förra veckan från sitt första sjötest, som granskade fartygets prestanda. Efter en lyckad provtur förbereder sig varvet nu för nästa provkörnin­g. Den andra provturen kommer att fokusera på tester av fartygets primära bränsle, flytande naturgas.

I och med förberedel­serna för det andra sjötestet fastställd­es även tidpunkten för Aurora Botnias leverans.

”Aurora Botnia är en nästa generation­s bil- och passagerar­färja som kan använda flytande naturgas, el och i framtiden även biogas som bränsle. Förberedel­serna för denna innovativa bränslelös­ning har tagit mer tid än väntat, vilket har resulterat i att leveransti­dpunkten justerats till juli”, säger Jyrki Heinimaa, verkställa­nde direktör för RMC, i ett pressmedde­lande.

ENLIGT HEINIMAA är det väldigt viktigt att även den sista delen av byggnadsar­betet kan utföras så coronasäke­rt som möjligt.

”Vi beslöt redan i mars tillsamman­s med färjans beställare att det viktigaste är att hålla antalet personer som arbetar med att slutföra fartyget inom coronasäkr­a gränser. Vi har hållit fast vid detta beslut och coronasitu­ationen på varvet har förblivit lugn. I och med att färjan överlämnas i juli kan vi slutföra vårt arbete och samtidigt säkerställ­a att fartyget överlämnas utan att behöva kompromiss­a med säkerheten.”

 ?? MIKAEL PIIPPO/SPT ?? KLAR SENARE ÄN PLANERAT. Sjösättnin­gen av färjan Aurora Botnia skedde i september vid Raumovarve­t.
MIKAEL PIIPPO/SPT KLAR SENARE ÄN PLANERAT. Sjösättnin­gen av färjan Aurora Botnia skedde i september vid Raumovarve­t.
 ??  ?? NYA TIDTABELLE­N SKA HÅLLA. – Det får inte bli fler förseninga­r, säger Peter Ståhlberg, vd vid rederiet Wasaline. Arkivbild.
NYA TIDTABELLE­N SKA HÅLLA. – Det får inte bli fler förseninga­r, säger Peter Ståhlberg, vd vid rederiet Wasaline. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland