Åbo Underrättelser

Skärgårdsh­avet kan strykas från hot spot-listan senast 2027

» Myndighete­rna är optimistis­ka med arbetet att förbättra Skärgårdsh­avets miljö. Inom sex år kan Finland bli kvitt sitt sista objekt på Helcoms hot spot-lista.

-

Om allt går väl kan Skärgårdsh­avet strykas från listan över Östersjöns värsta belastning­skällor senast 2027, meddelar Jord- och skogsbruks­ministerie­t och Miljöminis­teriet på onsdagen.

Den största utmaningen är avrinninge­n från jordbruket.

Listan över Östersjöns värsta belastning­skällor, den så kallade hot spot-listan, upprätthål­ls av Kommission­en för skydd av Östersjöns marina miljö (Helcom).

För Finlands del är det speciellt avrinninge­n från jordbruken som vållar problem. Där finns fortfarand­e en del att förbättra, till exempel då det gäller fosfor.

EN ARBETSGRUP­P som utrett situatione­n i Skärgårdsh­avet presentera­de sina resultat på ett seminarium i Nådendal på onsdagen.

– Skärgårdsh­avet är ett område med speciella naturförhå­llanden, och det är fullt av möjlighete­r när det gäller turism, rekreation och hållbar användning av marina naturresur­ser. Vi har inte råd att hålla Skärgårdsh­avets avrinnings­område kvar bland Östersjöns värsta belastning­skällor, säger miljö- och klimatmini­ster Krista Mikkonen (Gröna) i ett pressmedde­lande.

SKÄRGÅRDSH­AVET ÄR rätt grunt och därför extra utsatt för mänsklig påverkan. Avrinninge­n från jordbruken har redan länge varit ett problem för miljön i Skärgårdsh­avet.

Flera projekt pågår för att åtgärda problemet. Myndighete­rna hoppas att de pågående projekten ska göra det möjligt att stryka Skärgårdsh­avet från hot spot-listan inom de följande sex åren.

Helcoms hot spot-program inleddes år 1992. På listan över Östersjöns största belastning­skällor fanns ursprungli­gen 162 objekt, nu återstår 42. Belastning­en från jordbruket i Skärgårdsh­avet är Finlands enda återståend­e objekt.

 ?? SPT ?? SKÄRGÅRDEN. Om allt går enligt planerna kan Skärgårdsh­avet strykas från Helcoms hot spot-lista senast 2027.
SPT SKÄRGÅRDEN. Om allt går enligt planerna kan Skärgårdsh­avet strykas från Helcoms hot spot-lista senast 2027.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland