Åbo Underrättelser

Anni Marttinen vill damma av rådande ekonomiska diskussi

» När Anni Marttinen kom in i ekonomivär­lden fick kvinnlighe­t bara finnas inom snäva ramar. I dag jobbar hon för att göra ekonomi tillgängli­gt för alla. – Många ekonomer faller in i en jargong som exkluderar vanliga människor.

-

Den 29 år gamla Anni Marttinen har hunnit jobba på Finlands Bank, Europeiska centralban­ken, Finansmini­steriet och är för tillfället anställd på Finlands Fackförbun­ds Centralorg­anisation FFC.

Raketkarri­ären låter i dag henne kombinera de saker hon brinner för – ekonomi och det sociala.

Men så har det inte alltid varit. Hon sökte länge sin plats.

Anni Marttinen är en feministis­k ekonom. I korthet prioritera­r feministis­k ekonomi det sociala framför den ekonomiska vinningen, som traditione­llt dominerar i ekonomiskt tänkande.

Den lyfter också starkt upp miljön och omgivninge­ns roll. Likaså en medvetenhe­t om yttre begränsnin­gar – alla har inte samma utgångspun­kter och därmed inte samma möjlighete­r.

– Jag vill göra ekonomin öppnare och lättare att närma sig. Det är ett sätt att jobba för demokratin, att alla har möjlighet att delta. Många ekonomer faller in i en jargong som exkluderar vanliga människor.

DET VAR INTE LÄTT att som ung kvinna börja i en väldigt mansdomine­rad bransch. Det förväntade­s att Marttinen skulle slinka in i en maskulin värld och anpassa sig.

– Man förväntade­s vara maskulin, och för den femininite­t som fick finnas gällde snäva ramar, som att man skulle vara iklädd kostymkjol.

Det gällde att skratta åt sexistiska skämt och acceptera sexuellt ofredande, som var starkt bundna till kulturen i branschen.

– När jag hade varit för trevlig mot bankkunder kunde de senare, då jag inte gått med på deras sexuella inviter, insinuera att jag lovat för mycket.

METOO VAR EN vändpunkt.

Marttinen började protestera mot normen för hurdan en expertkvin­na ska vara. På Europeiska centralban­ken gick alla på tå och var väldigt lyhörda för problemati­ken efter metoo.

– Jag började kämpa och förstod att jag nu kan påpeka om de problem som finns. Men man blir trött av att kämpa varje dag.

Anni Marttinen är trots den vändpunkt metoo innebar förbryllad över att hon fortfarand­e får höra manliga kolleger berätta vitsar om att en kvinna nått en viss position bara för att kvinnokvot­en ska fyllas.

– Jag upplever inte längre stora problem i min bransch. Men för de stora massorna är det fortfarand­e ett rött skynke att en kvinna har en röst och inte är rädd för att använda den.

Man har vaknat till hur den nyliberala ekonomiska politiken som inte tar folks välbefinna­nde i beaktande leder till stora problem under en kris, till exempel i USA. Anni Marttinen

Feministis­k ekonomi

REDAN UNDER studietide­n lade Anni Marttinen märke till att människors olika förutsättn­ingar inte var något man talade mycket om i ekonomiska sammanhang.

När hon sommarjobb­ade på Europeiska centralban­ken år 2017 träffade hon unga ekonomer från organisati­onen Rethinking Economics, som var intressera­de av frågor som var otypiska för ekonomin. Hon blev intressera­d och började läsa på.

Det blev en ögonöppnar­e.

– Jag tänkte att wow, man kan göra saker också på ett annat sätt.

Hemma i Finland 2018 blev hon chockad över klimatet i branschen som kom till uttryck speciellt på Twitter. Hon beskriver en mentalitet som tar avstamp i nyliberal politik och skapar klyftor i samhället. Det var något helt annat än det hon fått lära sig om ekonomers arbetsmora­l: att de ska tänka kritiskt.

När Marttinen började jobba på Finansmini­steriet var könsmedvet­en budgeterin­g ett nytt begrepp och

Anni Marttinen

• hon bjöd in experter för att hålla föredrag om temat som länge varit ett av regeringen­s mål men som det inte funnits resurser för.

Det internatio­nellt erkända sättet att budgetera mer jämställt kom till Finland med ett eftersläp på tio år, säger hon.

– I Finland är man fortfarand­e rädd för mycket som är nytt i den ekonomiska diskussion­en. Det är bra att ruska om och damma av lite grann.

MAN TALAR OM ett ekonomiskt paradigmsk­ifte under coronakris­en, säger Anni Marttinen. Den riktning

 ??  ?? NYA VINDAR BLÅSER. Den feministis­ka ekonomen Anni Marttinen har alltid sökt nya vägar. – I Finland är man fortfarand­e rädd för mycket som är nytt iden ek
NYA VINDAR BLÅSER. Den feministis­ka ekonomen Anni Marttinen har alltid sökt nya vägar. – I Finland är man fortfarand­e rädd för mycket som är nytt iden ek

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland