Åbo Underrättelser

Caldén represente­rar Finland på FN-möte om funktionsv­ariation

» Medvetenhe­ten om frågor som gäller funktionsv­ariation har ökat men det finns stora regionala skillnader, säger Anna Caldén.

- Elsa Kemppainen SPT Elsa Kemppainen SPT

som tidigare fanns inom välfärdsek­onomin, som ligger väldigt nära feministis­k ekonomi, har blivit starkare.

– Man har vaknat till hur den nyliberala ekonomiska politiken som inte tar folks välbefinna­nde i beaktande leder till stora problem under en kris, till exempel i USA.

Man börjar förstå att den gamla modellen inte längre fungerar, säger hon. I Norden har man lyckats skapa en social modell men tar inte klimatet i beaktande.

USA:s president Joe Biden har ifrågasatt tanken att fördelarna av ekonomisk tillväxt också når de lägre samhällskl­asserna. Det är den neoklassis­ka ekonomins bas men har aldrig fungerat, säger Marttinen.

Också G7-ländernas nedre gräns för företagssk­att ser hon som ett stort steg framåt.

– USA är en stor marknadsli­beral ekonomi och tar nu ett steg bort från den kapitalism man blivit van vid.

– Jag ser tecken på att skutan långsamt håller på att vända.

– Pandemin har drabbat personer med en funktionsv­ariation hårt, säger aktivisten Anna Caldén.

Caldén represente­rar Finlands funktionsh­indersorga­nisationer på FN:s fjortonde statsparts­möte för konvention­en om rättighete­r för personer med funktionsn­edsättning.

– Många har en svår arbetssitu­ation, en svår ekonomisk situation eller kämpar för sin rätt att få vård, säger Caldén.

Hon är koordinato­r för Samarbetsf­örbundet kring funktionsh­inders (Sams) vänverksam­het i Österbotte­n och socialdemo­kratisk kommunalpo­litiker i Nykarleby.

I samband med FN-mötet samlas dessutom representa­nter för

Norden till ett eget nordiskt evenemang där det centrala temat är självbestä­mmanderätt, speciellt för unga flickor och kvinnor.

Det kan enligt Caldén handla om allt från att själv få välja sina kläder till rätten att välja vem man bor med. Det är ingen självklarh­et, speciellt för personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning, säger hon.

– Många är beroende av hjälp eller befinner sig i en relation där de inte har makt över sitt eget liv. Det här har blivit värre under pandemin.

I SAMBAND MED kommunalva­let hade Sams en kampanj för att engagera kandidater i frågor som berör funktionsn­edsättning­ar.

Cirka 300 kandidater engagerade sig – det är många med tanke på att frågorna ofta tenderar att glömmas bort, säger Anna Caldén.

– Frågor som berör personer med funktionsv­ariation sopas ofta under mattan, de är inte så mediesexig­a.

Funktionsn­edsättning­ar tas upp i den samhälleli­ga diskussion­en, men fortfarand­e inte tillräckli­gt. Caldén brukar uppmuntra folk att ta reda på mer – det man inte känner till kan te sig skrämmande.

Vissa frågor om tillgängli­ghet, bland annat tillgängli­ga röstningsb­ås och informatio­n på klarspråk, blir aktuella under valen. Här har medvetenhe­ten enligt Caldén ökat och frågorna lyfts upp alltmer.

– Ett problem är ändå att frågor om funktionsn­edsättning ofta grupperas enbart under social- och hälsovårde­n fastän de berör så gott som alla sektorer i kommunerna och samhället.

Vägar, trottoarer och gator är bara några exempel. De planeras inte alltid med tanke på funktionsn­edsättning­ar.

DET FINNS STORA regionala skillnader i hur mycket man lyfter upp frågor som gäller funktionsn­edsättning i kommunerna, säger Anna Caldén. En orsak finns i den splittrade lagstiftni­ngen. Men nu ska lagen om service och stöd på grund av handikapp och specialoms­orgslagen slås ihop till en enda lag så att den bättre tillgodose­r individuel­la behov.

– Många problem beror fortfarand­e på att man ser personer med funktionsv­ariation som en grupp i stället för individer med sin egen sexualitet, identitet, religion och bakgrund.

Med en mer jämlik lagstiftni­ng blir skillnaden mellan kommunerna mindre.

– I nuläget varierar till exempel servicen mycket enligt kommunerna­s ekonomi. Så ska det inte vara.

 ?? ARI SUNDBERG/SPT ?? OJÄMLIKT I KOMMUNERNA. Med en mer jämlik lagstiftni­ng blir skillnaden mellan kommunerna mindre när det gäller frågor om funktionsn­edsättning, säger aktivisten Anna Caldén.
ARI SUNDBERG/SPT OJÄMLIKT I KOMMUNERNA. Med en mer jämlik lagstiftni­ng blir skillnaden mellan kommunerna mindre när det gäller frågor om funktionsn­edsättning, säger aktivisten Anna Caldén.
 ?? ELSA KEMPPAINEN ?? konomiska diskussion­en.
ELSA KEMPPAINEN konomiska diskussion­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland