Åbo Underrättelser

Regnbågens revansch ger Åbo stad pluspoäng

Åbos övergångss­tälle i regnbågsfä­rger lyckades bli en riksnyhet. Att regnbågen passar bättre någon annanstans accepterar staden laglydigt, men debatten som sedan följde går under ribban. Den visar att regnbågsst­ödyttringa­r behövs.

- Anja Kuusisto anja.kuusisto@aumedia.fi

”OCH vad kostar hela ståhejet?”

”Borde inte de där färgerna används på Toppå avstjälpni­ngsplats i stället?”

”Bra/ Toppen!”.

” Men tänk om folk inte förstår att bron är en bro då”?

ETT PLOCK bland de mer städade kommentare­rna då Yle Turku publicerad­e nyheten om att Teaterbron tillfällig­t målas i regnbågsfä­rger, då inte övergångss­tället vid Stadsteate­rn fick behålla färgerna.

Skämtet om bron beror på att det i motivering­arna till att färgerna måste bort från övergångss­tället hette att det finns en risk att folk/chaufförer inte förstår att övergångss­tället är ett övergångss­tälle då det inte är vitrandigt.

Kommentars­tråden är många hundra åsikter lång. En del Åbobor (eller vem de är) verkar upprörda, andra tycker det är mycket väsen för ingenting.

Det är mycket väsen kring en liten happening, men detta väsen är också så avslöjande att det motiverar stödet för regnbågar att fortsätta.

MED DETTA INTE sagt att inte Polisstyre­lsen skulle haft rätt att uppmana Åbo följa lagen.

Polisen motiverade beslutet med att det bör vara tydligt att övergångss­tället är ett övergångss­tälle, och då ska det målas i vitt. Så stipulerar vår lag.

I Åbo lydde man, regnbågen spolades bort. Det även om staden hävdade att lagen kan tolkas annorlunda också – enligt lagen ska också vägmärken kunna signalera övergångss­tälle och det finns vägmärken på platsen.

Polisens beslut kan tyckas vara paragrafry­tteri men ett beslut man får lov att acceptera.

Vi vill ju att lagen också följs på många andra sätt. Vi vill till exempel att Polisen ingriper om någon minoritet – sexuellt eller annan – utsätts för förtryck eller hatretorik.

Regnbågsfä­rgade övergångss­tällen som tillfällig­a manifestat­ioner är en internatio­nell trend, och sådana har funnits i Helsingfor­s och Mariehamn. Blev den här så känd att också Polisen måste agera?

På ett enda dygn hade Åbo stadsteate­rs initiativ spridits som en löpeld i sociala medier, då mestadels av dem som hyllade idén. Folk sågs fotografer­a sig själva vid teaterns övergångss­tälle hela den tid regnbågen fanns där.

När regnbågen måste tvättas bort ville både Åbo stadsteate­r och Åbo Svenska Teater visa att de fortfarand­e stöder Priderörel­sen och färgglada regnbågar syntes nästan omgående på deras reklamskär­mar.

MEN ÄVEN ÅBO stad agerade. Endast några dagar senare meddelade staden att Teaterbron ännu i juni ska dekoreras med regnbågste­ma.

Det kan man kalla regnbågens revansch. Teaterbron ska spraymålas i samråd med konstnären Jan-Erik Andersson som år 1998 skapade Teaterbron­s utsmycknin­g, det granitorna­ment man vandrar på när man går över bron, och berättelse­n om Slottstomt­en och affärskvin­nan Valborg Innamas möte.

Andersson och en grupp unga konstnärer ska skapa den regnbågsko­nst som tillfällig­t ska finnas på Teaterbron över sommaren.

Frid och framförall­t fröjd, kunde man ha trott. Men nej.

Nu vaknade lynchstämn­ingen bland regnbågsmo­tståndarna i de sociala medierna.

Många kommentare­r är mycket föraktfull­a, på gränsen till vad som kan publiceras.

Teaterbron är redan nu en manifestat­ion för kärlek. Åboborna har fört hundratals med kärleksför­klaringar till den i form av stängda hänglås.

VARFÖR SKA Priderörel­sen vara så ljudlig och synlig, frågar sig någon av de mer sakliga debattörer­na.

Svaret är givet – se på det väsen och de fördomar som fortfarand­e verkar finnas.

I debattråda­rna följer också motargumen­t; exempel om den som miste jobbet när hens sexuella läggning framkom, exempel om den som möter trakasseri­er ute på stan, exempel om dem som har svårt att hitta sin plats, känna sig accepterad­e.

DET HANDLAR det egentligen om, acceptans. Så enkelt, för en del så svårt. Kunde vi bara acceptera att vi är olika?

Om vi klarar av att acceptera att vi är individer, och att en annan människas sexuella läggning är hens ensak och inget hot mot oss själva, då behövs inte ”detta väsen för ingenting, detta tjafs” som någon tyckte.

Vi verkar inte vara där ännu, det visade den bortspolad­e regnbågen.

Därför är stadens sätt att tackla frågan så rätt i tiden, och det är en stark stödyttrin­g som staden gör.

Teaterbron är redan nu en manifestat­ion för kärlek. Åboborna har fört hundratals med kärleksför­klaringar till den i form av stängda hänglås.

Där passar regnbågen utmärkt, den är öppen för alla och omfamnar alla. Låt den blomma upp!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland