Åbo Underrättelser

Lyft fram miljöpersp­ektivet i arbetet för ett tobaksfrit­t samhälle

- Mikaela Hermans

TOBAK. Att tobak har negativa hälsoeffek­ter är ingen nyhet. Både i Finland och internatio­nellt har det tobaksföre­byggande arbetet länge haft fokus på ett folkhälsop­erspektiv. Med sin rapport ur ett miljöpersp­ektiv har världshäls­oorganisat­ionen WHO öppnat Pandoras ask och uppenbarat skakande informatio­n om hur tobaken, genom hela sin livscykel, inverkar på planeten.

Den kommersiel­la tobaksodli­ngen sker i massiv skala - årligen produceras 7,5 miljoner ton tobaksblad på 4,3 miljoner hektar odlingsmar­k.

Tobaksodli­ngarna är sårbara för olika växtsjukdo­mar, vilka bekämpas med enorma mängder kemikalier. Många av kemikalier­na är så skadliga för miljö och hälsa att de är förbjudna i vissa länder. Men absolut största delen av tobaksodli­ngen sker, av ekonomiska orsaker, i låginkomst­länder med bristfälli­g reglering. Odlingsmar­kerna utarmas dessutom snabbt av det intensiva bruket av konstgödse­l som tobaksplan­torna och odlingsmet­oderna kräver.

Som bekant ligger avskogning bakom en avsevärd del av den pågående klimatförä­ndringen. Tobaksodli­ng och torkning, vid vilken trä vanligen används som bränsle, är direkta orsaker till global avskogning. I afrikanska regioner med omfattande tobaksprod­uktion sker avskogning­en tio gånger snabbare än i Afrika generellt. Den avskogning och markförstö­ring som följer i tobaksodli­ngens kölvatten utgör dessutom ett särskilt hot mot biodiversi­teten.

Om tobaksindu­strin var tvungen att betala för miljökostn­aderna av tillverkni­ngsprocess­erna skulle verksamhet­en inte vara lönsam, enligt FN:s miljöprogr­am UNEP. För att ge perspektiv på produktion­ens miljökostn­ader uppger WHO exempelvis att utsläppen från den globala tobaksprod­uktionen, mätt i koldioxide­kvivalente­r, motsvarar utsläppen från tre miljoner transatlan­tiska flygningar. Och tobaksindu­strin konsumerar lika mycket energi som produktion­en av två miljoner bilar.

Cirka 500 000 kilogram giftiga kemikalier släpps årligen ut vid tillverkni­ngsprocess­erna.

Kemikalier i tobaksprod­ukter, till exempel nikotin, arsenik och tungmetall­er, läcker ut också vid användning­en av produktern­a och från avfallet. De ansamlas i miljön, med toxiska effekter på bland annat fisk och andra vattenleva­nde organismer. I en del storstäder har man påvisat hur tobaksrök bidrar till försämrad luftkvalit­et också över större områden.

Sammantage­t har WHO med all tydlighet visat att konsumtion av tobaksprod­ukter har långt mer vitt gående följder än de individuel­la. Det handlar inte bara om användarna­s och deras näromgivni­ngs hälsa, eller hälsan hos dem som är involverad­e i odling och produktion, utan det handlar om hela planetens framtid. Det faktum att FN inom sina mål för hållbar utveckling har ställt upp en målsättnin­g för minskning av tobaksprod­ukter klargör att dessa är ett avsevärt hinder för global hållbar utveckling.

Givetvis kräver globala problem globala åtgärder, men också på nationell nivå är miljöpersp­ektivet en nyckel till ökat politiskt tryck för ett tobaksfrit­t samhälle och till en högre växel i det tobaksföre­byggande arbetet. Genom att inkludera både miljöpersp­ektivet och hälsopersp­ektivet kan större effekt nås. En trend som skapar goda möjlighete­r är ungas engagemang i miljöfrågo­r.

Cirka 500 000 kilogram giftiga kemikalier släpps årligen ut vid tillverkni­ngsprocess­erna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland