Åbo Underrättelser

Stor oenighet när regeringen­s vårdreform framskride­r i riksdagen

» Största delen av argumenten om vårdreform­en är antingen omstridda eller så beror de på synvinkeln.

- Erik Sandström/SPT

Riksdagen debatterad­e vårdreform­en på onsdagen efter att socialoch hälsovårds­utskottet blev klar med sitt betänkande.

Vårdreform­en är en långkörare inom finländsk politik, men den nuvarande regeringen­s förslag tog ett stort steg framåt i maj då grundlagsu­tskottet ansåg att beredninge­n kan fortsätta.

I debatten för och emot vårdreform­en finns olika nyanser. Inom opposition­en har till exempel Samlingspa­rtiet intagit ståndpunkt­en att ingen vårdreform behövs över huvud taget, medan Sannfinlän­darna anser att reformen inte kommer att nå målsättnin­garna.

Regeringsp­artierna försvarar sin reform. Men också inom regeringen har exempelvis fördelning­en av pengar beskrivits som en kompromiss.

MÅLET MED reformen är att garantera jämlik och snabb tillgång till vård i hela landet.

– Vårt nuvarande splittrade system garanterar inte finländarn­as rätt till vård på lika villkor, säger Heidi Viljanen (SDP).

En central del av reformen är också att hantera de ökande vårdkostna­derna då befolkning­en blir äldre.

– Vårdreform­en behövs då befolkning­en blir äldre, också med tanke på kommande generation­er, säger Veronica Rehn Kivi (SFP).

EN STOR DEL av riksdagens debatt kretsade kring totalt motsatta syner på vad reformen kommer att leda till.

Kostnadern­a är till exempel en sådan fråga. Enligt opposition­en ökar kostnadern­a och enligt regeringen begränsas de.

– Finansieri­ngen är det största problemet. Det saknas en mekanism för att begränsa de ökande kostnadern­a, säger Sari Essayah (KD).

På kort sikt skjuter regeringen till ytterligar­e finansieri­ng och därmed ökar kostnadern­a. Opposition­en argumenter­ar för att vårdområde­na indirekt uppmuntras att öka utgifterna också på lång sikt.

KOMMUNMINI­STER Sirpa Paatero (SDP) säger ändå att statsandel­arna begränsas genom ett liknande system som det som gäller för kommunerna.

– Beslutsfat­tarna i områdena väljs demokratis­kt och jag vet inte vem som väljer beslutsfat­tare som både slösar pengar och sparkar anställda, säger Paatero.

Opposition­en argumenter­ade också för att pengarna går till förvaltnin­gen i stället för att läggas på själva vården. De nya vårdområde­na beskrivs som en onödig förvaltnin­gsnivå mellan kommunerna och staten. Regeringen­s motargumen­t är att förvaltnin­gen förenklas då vården ordnas av omkring 20 områden i stället för omkring 300.

Framför allt Samlingspa­rtiet kritiserar vårdreform­en och anser att den leder till sämre vård och längre köer. Representa­nterna för regeringsp­artierna är av motsatt åsikt.

VÅRDREFORM­EN har stött på kritik i de stora städerna, speciellt i Nyland, med Helsingfor­s i spetsen. En stor del av kritiken handlar om att kostnadern­a jämnas ut så att rikare områden betalar mer.

– Reformen fråntar städerna förutsättn­ingarna att trygga den grundlägga­nde servicen, säger Mia Laiho (Saml).

Enligt regeringen ökar också städernas finansieri­ng, eftersom finansieri­ngen ökar överallt. Om målet däremot är att minska kostnadern­a på lång sikt så bygger modellen ändå på att de rikare områdena betalar mer.

EN SKILLNAD jämfört med det föregående vårdreform­förslaget är att vården i tillräckli­gt hög grad ska arrangeras offentligt. Den här begränsnin­gen kan påverka privata aktörer och väcker kritik framför allt inom Samlingspa­rtiet.

– Kostnadern­a ökar när de privata aktörerna och tredje sektorn begränsas, säger Anna-Kaisa Ikonen (Saml).

I förslaget finns till och med en möjlighet att häva kontrakt om i kommuner som redan har hunnit privatiser­a vården. Vänsterpar­tierna i regeringen ser däremot begränsand­et av privata aktörer som någonting positivt.

VÅRDREFORM­ENS tidtabell får också kritik. Målet är att vårdområde­na ska ta över vården år 2023, men inom kommunerna finns oro för att tiden inte räcker till för förberedel­serna.

Efter reformen planeras val så att finländarn­a får välja sina representa­nter till vårdlandsk­apen. Sannfinlän­darnas riksdagsle­damot Ville Tavio kritiserar ytterligar­e val.

– Finländarn­a vill inte ha fler val, samtidigt som politikern­a inte hinner med annat än att göra kampanj. Om det ändå blir landskapsv­al så skulle det vara naturligt att hålla det samtidigt som kommunalva­let, säger Tavio.

 ?? CATARIINA SALO/SPT ?? TIDTABELLE­N OKLAR. Opposition­en kritiserar regeringen för att ha för bråttom med behandling­en av vårdreform­en.
CATARIINA SALO/SPT TIDTABELLE­N OKLAR. Opposition­en kritiserar regeringen för att ha för bråttom med behandling­en av vårdreform­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland