Åbo Underrättelser

Sommarskoj med barnboksor­ientering i Åbo i sommar

-

Åbo stads Rikta dig till läsning! -projekt hälsar för andra gången alla barnfamilj­er och Åbobor välkomna till barnboksor­ientering.

Barnboksor­ienteringe­n ordnades för första gången i november 2020, och på grund av den positiva feedbacken ordnas den igen i sommar, mellan den 16 juni och 13 juli. Tanken är att barnboksor­ienteringe­ns fantasiegg­ande utmaningar och boktips ska sporra barn och unga till att läsa, både på finska och svenska.

BARNBOKSOR­IENTERINGE­N riktar sig inte endast till barn, utan lämpar sig för vem som helst. Förra årets orienterin­g var särskilt populär bland seniorer som främst använde orienterin­gen som en rolig form av motion. Sommarens barnboksor­ientering finns även på webben, så att vem som helst ska kunna delta i orienterin­gen var och när som helst.

De fyra orienterin­gsbanorna är belägna runtom i Åbo och är lättframko­mliga, vilket innebär att även barnvagnar kan ta sig fram. Under orienterin­gen får man bekanta sig med allt från barnböcker och ordkonst till Åbos närbibliot­ek och vackra natur.

VID VARJE kontroll finns en QR-kod som leder rakt till boktips från Vaski-biblioteke­t, vilket gör att man lätt kan reservera boken för att sedan låna den på biblioteke­t efter orienterin­gen.

– Orienterin­gens funktionel­la uppgifter kan göras på plats, på egen hand eller som en gemensam sagostund därhemma, säger Pirita Kärkkäinen från Rikta dig till läsning! -projektet.

Vid sammansätt­ningen av de funktionel­la uppgiftern­a har framförall­t ordkonsten tagits i beaktande.

Ordkonst omfattar i princip allt man kan göra med ordet, både i talat språk och i skrift. Sommarens barnboksor­ientering grundar sig på boklistor i Åbo stadsbibli­oteks godnattsag­opass, som är avsett speciellt för familjer med barn i skolåldern.

– Vi vill genom orienterin­gen och läspasset uppmuntra barn och föräldrar till gemensamma sagostunde­r, säger Miia Utriainen från Åbo stadsbibli­oteks barnavdeln­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland