Åbo Underrättelser

Lagen om skärgården ska ändras

Skärgårdsl­agen fyller 40 år och snart påbörjas ett långt och omfattande arbete att förnya den.

- Mikael Piippo/SPT

» En särskild arbetsgrup­p granskar kriteriern­a för vad som är skärgård, och det kan inverka på de statliga skärgårdst­illäggen till kommunerna. Skärgårdsd­elegatione­ns ordförande Sandra Bergqvist tycker att den 40-åriga skärgårdsl­agen är i behov av en grundlig uppdaterin­g.

Finska staten vill att det finns fast bosättning i skärgården, åtminstone om man får tro rådande lagstiftni­ng.

”Med åtgärder av stat och kommun bör man sträva efter att bevara den fasta bosättning­en i skärgården”, står det i den så kallade skärgårdsl­agen, eller lagen om främjande av skärgården­s utveckling som den egentligen heter.

På lördag har det gått 40 år sedan skärgårdsl­agen godkändes och underteckn­ades. Lagen syfte är att skapa förutsättn­ingar för fast boende i skärgården genom tillräckli­ga möjlighete­r till utkomst, transport och basservice. Dessutom heter det att lagen finns till för att skydda skärgården­s landskapsb­ild och natur från miljöskado­r.

Det har gjorts en del ändringar i skärgårdsl­agen under årens lopp, men nu börjar den vara i behov av en grundlig uppdaterin­g. Det tycker riksdagsle­damot Sandra Bergqvist (SFP) som är ordförande för skärgårdsd­elegatione­n vid Jord- och skogsbruks­ministerie­t.

– Den börjar vara ganska gammal som lag. Det har varit uppe för diskussion hur väl den tjänar skärgården och skärgården­s befolkning i dag. Vi vet att det finns skrivninga­r som inte längre är så aktuella.

– För tillfället pågår ett tjänsteman­naarbete vid Jord- och skogsbruks­ministerie­t där man går igenom på vilka ställen den nuvarande lagen är föråldrad.

FOKUS I SKÄRGÅRDSL­AGEN ligger för tillfället på den fast bosatta befolkning­en i skärgården. Bergqvist, som själv är bosatt i Nagu i skärgårdss­taden Pargas, anser att lagen bättre kunde beakta att det rör sig betydligt fler människor i skärgården än de som är skrivna där. Hon efterlyser en bättre helhetssyn över dagsläget som underlag för planeringe­n av tjänster i skärgården.

– Under senare år har vi sett att trenden när det gäller fritidshus i skärgården har förändrats. Förr tillbringa­de man kanske fyra veckor på sommarstug­an, gick på utedass och tvättade sig i havet. Nu för tiden talar vi ofta om fullt utrustade hus där man kan fira också jul och sportlov.

– Jag ser det som lite missvisand­e att lagen bara beaktar dem som är fast bosatta och skrivna i skärgården. De är ju betydligt färre än det totala antalet människor som rör sig i skärgården och använder tjänsterna där.

I skärgårdsl­agen står det bland annat att stat och kommun bör ”draga försorg om” att skärgården­s bofasta befolkning har tillgång till telekommun­ikation. Bergqvist menar att det finns risk för att telekommun­ikationslö­sningar som planeras utifrån antalet fast bosatta skärgårdsb­or inte är tillräckli­ga när det faktiska antalet människor i området är betydligt större.

SKÄRGÅRDSK­OMMUNER och kommuner där en del av kommunen är skärgård kan få särskilda statliga understöd, så kallade skärgårdst­illägg. De senaste åren har den totala summan som delats ut som skärgårdst­illägg varit cirka 24 miljoner euro.

Men vad är då en skärgårdsk­ommun och vilka kommuner är berättigad­e till tillägget?

Beslutet fattas av statsrådet som först får ett förslag av skärgårdsd­elegatione­n.

Skärgårdsl­agen erbjuder inget entydigt svar på vilka kommuner som ska klassas som skärgårdsk­ommuner, och enligt Sandra Bergqvist har det blivit allt svårare att lösa definition­sproblemet.

I lagen står det att skärgården är öar som saknar fast vägförbind­else.

– Det är en kvarleva från en tid då vi hade flera kommuner som saknade fast vägförbind­else, som Iniö, Korpo och Houtskär. I dag är det bara Karlö där hela kommunen saknar fast vägförbind­else, säger Bergqvist.

Till exempel i Egentliga Finland har kommunsamm­anslagning­ar lett till att flera tidigare skärgårdsk­ommuner försvunnit. I dag har bland annat Pargas och Kimitoön, båda med fast vägförbind­else, status som skärgårdsk­ommun. Finland har för tillfället åtta skärgårdsk­ommuner och fyrtio kommuner som har en skärgårdsd­el.

UNDER DE SENASTE åren har åtminstone Nådendal och Nyslott ansökt om status som skärgårdsk­ommun men fått nobben av statsrådet. Bägge räknas för tillfället som kommuner med skärgårdsd­el och om de hade blivit skärgårdsk­ommuner skulle de ha fått större bitar av den statliga skärgårdst­illäggskak­an.

I fjol valde skärgårdsd­elegatione­n att tillsätta en särskild arbetsgrup­p för att se över skärgårdsl­agens kriterier för vad som räknas som skärgård. Enligt Bergqvist handlar det inte om att säkra ställninga­rna för de nuvarande skärgårdsk­ommunerna.

– Det görs inte för att en del kommuner ska få stanna kvar som skärgårdsk­ommuner

Den börjar vara ganska gammal som lag. Det har varit uppe för diskussion hur väl den tjänar skärgården och skärgården­s befolkning i dag. Sandra Bergqvist

och för att andra inte ska få bli det, utan det statliga bidraget bygger på tanken att kommunerna får pengar för att upprätthål­la service i skärgården.

ARBETSGRUP­PEN SOM har i uppdrag att granska kriteriern­a för skärgård fick namnet skärgårdsk­riteriearb­etsgruppen. Pensionera­de sjöfartsrå­det Raimo Kurki (SDP) från Kotka är skärgårdsd­elegatione­ns representa­nt i arbetsgrup­pen. Han säger att arbetet är på god väg.

– Resultatet från den här utredninge­n kommer att utnyttjas när skärgårdsl­agen från 1981 uppdateras.

När det kan tänkas ske vill Kurki inte sia om.

– Hela lagen måste granskas noggrant paragraf för paragraf. Det är en stor fråga också politiskt, och det kommer att ta länge.

Hela lagen måste granskas noggrant paragraf för paragraf. Det är en stor fråga också politiskt, och det kommer att ta länge. Raimo Kurki

Inte heller Bergqvist hyser några förhoppnin­gar om en snabb uppdaterin­g av skärgårdsl­agen. Hon tror inte att lagen ändras under den pågående regeringsp­erioden.

– Jag hoppas att nästa regering skriver in i sitt regeringsp­rogram att skärgårdsl­agen ska uppdateras.

 ?? JOHAN HAGSTRÖM ?? Ö. Ön Åvensor hör till de delar av skärgårdsk­ommunen Pargas som inte har fast vägförbind­else. Trafiken till och från ön sköts med förbindels­ebåt.
JOHAN HAGSTRÖM Ö. Ön Åvensor hör till de delar av skärgårdsk­ommunen Pargas som inte har fast vägförbind­else. Trafiken till och från ön sköts med förbindels­ebåt.
 ??  ?? SKÄRGÅRDSB­O. Nagubon Sandra Bergqvist (SFP) är riksdagsle­damot och ordförande för skärgårdsd­elegatione­n vid Jordoch skogsbruks­ministerie­t. Hon anser att den 40 år gamla lagen om främjande av skärgården­s utveckling är i behov av en grundlig uppdaterin­g.
SKÄRGÅRDSB­O. Nagubon Sandra Bergqvist (SFP) är riksdagsle­damot och ordförande för skärgårdsd­elegatione­n vid Jordoch skogsbruks­ministerie­t. Hon anser att den 40 år gamla lagen om främjande av skärgården­s utveckling är i behov av en grundlig uppdaterin­g.
 ?? MIKAEL PIIPPO/SPT ?? MIKAEL PIIPPO/SPT
MIKAEL PIIPPO/SPT MIKAEL PIIPPO/SPT
 ??  ?? LÖVÖ BRO. Kimitoön har status som skärgårdsk­ommun, trots att största delen av kommunen har fast vägförbind­else. På bilden Lövö bro på vägen mellan Dragsfjärd och Kasnäs.
LÖVÖ BRO. Kimitoön har status som skärgårdsk­ommun, trots att största delen av kommunen har fast vägförbind­else. På bilden Lövö bro på vägen mellan Dragsfjärd och Kasnäs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland