Åbo Underrättelser

Dött djur överraskad­e vid badstrand

» En blå påse i vattnet som stank obehagligt visade sig innehålla ett dött djur. Harri Mattsson, som hittade det döda djuret på Kimitoön, säger att gärningen såg väldigt välplanera­d ut.

- Sofia Westerholm/SPT

Jag vet inte med säkerhet, men det såg ut som en varg eller en stor hund.

Morgondopp­et fick ett obehagligt slut i tisdags då Harri Mattsson tog sig till en badstrand vid Eknäs lägergård på Kimitoön.

I vattnet under bryggan hittade han en plastpåse som luktade vidrigt.

Senare visade det sig att påsen innehöll ett dött djur. Det är ännu oklart vad för slags djur det var och hur det kan ha hamnat i påsen och vattnet.

Mattsson hade redan för en vecka sedan då han fiskade med sitt barnbarn i området noterat påsen.

– Då tänkte jag inte så mycket mer på den än att det antagligen var något som hörde till bryggan. I tisdags då jag kom för att ta ett svalkande morgondopp kände jag en mycket obehaglig, lite rutten lukt, säger Mattsson.

Han har själv arbetat som fastighets­skötare i över 30 år och har i sitt arbete flera gånger tvingats besöka lägenheter där boende hittats döda.

– Det var något bekant med lukten nu. Jag kände att det luktade lik.

MATTSSON GREPPADE tag i påsen med en krok från båten och fick hål på den.

Då möttes han av en stor nos och en lukt som fick honom att vilja kräkas.

– Min första tanke var att det måste vara en kalv eftersom nosen var så stor, men efter en stund insåg jag att det trots allt var något annat djur. Jag blev så äcklad så jag lämnade vattnet och kontaktade regionförv­altningsve­rket.

Slutligen kom räddningsv­erket till platsen för att ta hand om det döda djuret.

– Min bedömning är att djuret vägde kring 80 kilogram, men det är svårt att säga exakt eftersom det var mycket svullet. Jag vet inte med säkerhet, men det såg ut som en varg eller en stor hund, säger Mattsson.

HAN TROR INTE att djuret av en slump hamnat i den blåa påsen och i vattnet.

– Det var så välinpacka­t i den blå plastpåsen och dessutom hade man knutit snören runt påsen, så det såg väldigt planerat ut.

Det döda djuret har nu förts till Livsmedels­verket för undersökni­ng.

Polisen har också inlett en undersökni­ng i fallet, men SPT har inte lyckats nå den ansvariga undersökni­ngsledaren för en kommentar.

Turun Sanomat var först med nyheten.

Harri Mattsson

 ?? HARRI MATTSSON ?? TUNGT. Enligt Harri Mattsson krävdes sammanlagt fyra män för att få upp det döda djuret ur vattnet.
HARRI MATTSSON TUNGT. Enligt Harri Mattsson krävdes sammanlagt fyra män för att få upp det döda djuret ur vattnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland