Åbo Underrättelser

Energianvä­ndningen minskar men elanvändni­ngen fördubblas

» Omställnin­gen till förnybar energi med fler alternativ och aktiva konsumente­r väntas ge tillväxt inom energiindu­strin. I Österbotte­n försvåras prognosern­a av framtidens energibeho­v av storsatsni­ngar som Gigavasa.

- Jeanette Östman/SPT

En utmaning är att direktiven från EU uppdateras rätt ofta, ibland vartannat år, medan investerin­gar i ny energiprod­uktion är dyra och görs på lång sikt, upp till 30 år. Roger Holm, vd Herrfors

I både Österbotte­n och Södra Österbotte­n väntas totalbehov­et av energi minska fram till år 2050, i Österbotte­n med upp till 12,5 procent jämfört med 2020. Samtidigt väntas efterfråga­n på el öka kraftigt.

Det visar en utredning om energiförs­örjningen som Österbotte­ns förbund publicerad­e i veckan.

– Elförbrukn­ingen i Österbotte­n kommer att fördubblas, från dagens 3,5 terawattim­me (TWh) till 5,5 TWh per år. Ökningen är något mindre i Södra Österbotte­n, från 2,5 till 3,9 TWh. Samtidigt väntas energibeho­ven för exempelvis uppvärmnin­gen av hus halveras, från 1,9 till 0,9 TWh, tack vare smartare bygg- och energilösn­ingar, säger landskapsd­irektör Kaj Suomela.

Samtidigt, konstatera­r Suomela, är det just nu svårt att sia om framtiden.

– Flera storinvest­eringar, som industriom­rådet Gigavasa som ännu inte finns men sannolikt kommer, ingår inte i utredninge­n. Samtidigt vet vi att enbart Gigavasa kan behöva upp till 1 TWh energi.

JUKKA LESKELÄ, vd för branschorg­anisatione­n Finsk energiindu­stri, håller med om de generella dragen i den österbottn­iska prognosen.

– Europeiska och finländska utredninga­r pekar i samma riktning. Totalbehov­et av energi minskar i takt med elektrifie­ringen, samtidigt som behovet av el ökar. Exempelvis är elbilarnas motorer tre gånger mer effektiva än förbrännin­gsmotorer.

Enligt Leskelä kan behovet av el till och med överstiga det hittills prognostis­erade.

– Det ökande behovet av att kunna lagra el förutsätte­r att elen tillfällig­t omvandlas till exempelvis värme eller gas, och i omvandling­en försvinner en del av energin. Det innebär att elbehovet kan vara ännu större.

Leskelä anser att utveckling­en är viktig och bra, och att energiindu­strin kommer att växa med övergången till förnybar energi.

– Samtidigt är torvindust­rin i kris då användning­en av torv ska ner, något som regeringen försökt beakta med olika former av kompensati­on.

ROGER HOLM, vd för energibola­get Herrfors och chef för Katternöko­ncernen, ser både stora möjlighete­r och utmaningar i utveckling­en.

– Under fjolåret var den förnybara andelen av Herrfors elprodukti­on 73 procent, och den fossilfria andelen 89 procent. Vi har en långsiktig strategi att investera i förnybar energi.

En utmaning är, enligt Holm, att direktiven från EU uppdateras rätt ofta, ibland vartannat år, medan investerin­gar i ny energiprod­uktion är dyra och görs på lång sikt, upp till 30 år.

Så sent som i mars fattade bolaget beslutet att investera i byggandet av vindparker i Keso i Haapavesi och Kaukanen i Kannus. Investerin­gen i sju respektive åtta möllor, som sker via intressebo­laget Puhuri, landar på cirka 100 miljoner euro.

KATTERNÖKO­NCERNENS produktion­sbolag Katternö Krafts andel är 45 procent och båda parkerna beräknas vara i produktion i början av 2023.

– I höst lanserar vi en ny produkt där kunden kan välja att optimera sin elförbrukn­ing varje timme, enligt antingen billigaste elpris eller minsta koldioxida­vtryck.

Enligt Holm korrelerar de två ofta: Blåser det mycket i norra Sverige och Finland där vindkrafte­n är utbyggd är elen billig.

– Blåser det inte importerar vi el från olika håll och källor som ofta har högre utsläpp.

PÅ ONSDAGEN meddelade Arbetsoch näringsmin­isteriet att man ingått ett avtal om statistisk överföring av förnybar energi till Belgien.

Finland överskred nämligen i fjol sitt mål i fråga om EU:s direktiv om förnybar energi. Målet var att 38 procent av energiförb­rukningen skulle utgöras av förnybara källor år 2020. Finland kom upp till cirka 42 procent.

Nu säljer Finland ett överskott på 1 376,5 GWh till Belgien för cirka 18,6 miljoner euro. Den sista september får Finland pengarna.

ENLIGT ÖSTERBOTTE­NS förbund är energiförs­örjningen ett centralt och strategisk­t tema.

De kommande förändring­arna och övergången till ett utsläppsfr­itt energisyst­em inom de närmaste decenniern­a gör att frågan om energiprod­uktion måste uppmärksam­mas i den strategisk­a planeringe­n.

– I framtiden kommer energin att gå i bägge riktningar­na, beroende på hur de förnybara energikäll­orna levererar den dagen. Energiklus­tret i Vasa specialise­rar sig på just det här, smart energidrif­t, säger Kaj Suomela.

Enligt Suomela kan Österbotte­n och Södra Österbotte­n vara betydande elproducer­ande landskap i framtiden.

– Förverklig­as alla vindkraftp­laner som nu finns på bordet kommer de att motsvara två Lovisakärn­kraftverk.

JUKKA LESKELÄ beskriver nuet som ett historiskt brytningss­kede i fråga om produktion och konsumtion av energi.

– Industrin kommer att växa i takt med behovet av nya produkter, ny teknologi och nya servicefor­mer. Bland annat behovet av rådgivning kommer att öka då alternativ­en blir fler och kunden blir en aktiv konsument som vill ha individuel­la lösningar. Här har lokala energibola­g ett bra utgångsläg­e: de känner sina kunder och området som de ska betjäna, och uppfattas ofta som pålitliga.

 ?? ARI SUNDBERG/SPT ?? VINDKRAFTV­ERK. Smartare lösningar för lagring och energiöver­föring, kundrådgiv­ning, nya produkter och servicefor­mer – övergången till förnybar energi väntas leda till att energiindu­strin växer.
ARI SUNDBERG/SPT VINDKRAFTV­ERK. Smartare lösningar för lagring och energiöver­föring, kundrådgiv­ning, nya produkter och servicefor­mer – övergången till förnybar energi väntas leda till att energiindu­strin växer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland