Åbo Underrättelser

Piffens juniorer fick besök av proffsträn­are

» Det viktigaste jobbet görs på fritiden och till och med sekreterar­en kan jonglera flera än tio. Bland annat det här har Pargas IF:s juniorer fått lära sig då den engelska proffsträn­aren besökte laget.

- Olivia Åkerholm olivia.akerholm@aumedia.fi

FOTBOLL. Pargas IF:s fotbollsju­niorer har i veckan fått ett smakprov på vad det innebär att vara storsatsan­de junior i ett av Englands bästa fotbollsla­g, då den engelska tränaren Scott Baines besökte Pargas.

SCOTT BAINES kommer från fotbollsla­get West Bromwich Albion FC i England och är en tränare licensiera­d av UEFA. Han har i snart 10 år varit del av programmet FDS-WBA Finland, som ger lovande finska ungdomar möjlighete­n att utvecklas inom fotbollen med hjälp av engelska proffsträn­are.

Baines har själv varit med och scoutat bland annat Marcus Forss, som säkert är känd för alla som har följt med det finska herrlandsl­agets matcher i Europamäst­erskapen 2021.

PIFFENS fotbollsju­niorer i åldern 10 till 12 lyssnar fascinerat på när Baines berättar om programmet och proffsfotb­oll efter ett svettigt träningspa­ss i sommarhett­an.

Pojkarna är enligt Baines alla lovande talanger, men nu gäller det att se om intresset för fotbollen ligger djupare än i viljan att sparka boll och vara med vänner.

– Pojkarna i er ålder som spelar i de engelska proffslage­n tränar bara två till tre gånger i veckan. Det riktiga jobbet görs på fritiden, säger Baines.

POJKARNA FÅR ställa frågor till Baines efter att han har berättat om programmet och hur juniorerna i West Bromwich tränar. Tystnaden bryts först av frågan “Hur gammal är du?” 36 år är svaret, och sedan öser frågorna in. Särskilt intressera­de är pojkarna av att jonglera med boll. Enligt Baines är en spelares förmåga att jonglera med bollen ett bra mått på hans mentala styrka.

– I de engelska proffslage­n finns det nioåringar som kan jonglera tusentals gånger utan att tappa bollen, berättar han.

En av Piffens pojkar frågar ifall någon i West Bromwich inte kan jonglera flera än 10 gånger.

– Till och med vår sekreterar­e kan jonglera fler än tio, svarar Baines skrattande.

Pojkarna får med sig ett träningshä­fte för jonglering med boll hem, och alla verkar ivriga att öva på tricket så snart de kan.

BAINES HAR SJÄLV varit i Finland regelbunde­t under de senaste tio åren sedan han startade FDS–WBAprogram­met.

Han har ordnat både öppna träningsse­ssioner där alla intressera­de får delta, samt träningar för mindre grupper där de bästa spelarna har valts ut.

– Pojkarna jag nyss har talat med är mycket seriösa och talangfull­a. Det ska bli intressant att se ifall intresset till fotbollen hålls vid liv och hur långt de tar sig, säger han.

Många lovande talanger har scoutats genom programmet, och flera av dem spelar idag i Finlands junioroch herrlandsl­ag.

Baines berättar att han är otroligt stolt över Marcus Forss, vars fotbollsre­sa han har följt sedan juniortide­n, och hans insatser i årets EM.

– Hela Finlands landslag har enligt mig klarat sig otroligt bra med tanke på EM-debuten. De borde vara stolta över sin hårda kamp, anser Baines. FDS–WBA:S syfte är att låta lovande finska fotbollsju­niorer bekanta sig med hur de bästa europeiska juniorerna i deras ålder spelar och tränar.

Samarbetet mellan England och Finland är nära, och de mest lovande finska juniorerna bjuds med i FDS– WBA-programmet­s egna lag, som deltar i turneringa­r mot proffslag runtom i Europa.

Flera spelare har även genom programmet fått flytta utomlands för att spela i Europas topplag.

LÄGER ORDNAS för såväl flickor som pojkar, men Baines berättar att det är i princip lönlöst att scouta flickor till engelska fotbollsla­g. – Flickorna i Finland är på en otroligt hög nivå i förhålland­e till de engelska kvinnliga fotbollssp­elarna. De har inget att lära sig av de engelska spelarna, det är snarare tvärtom, säger Baines.

Baines är, tillsamman­s med Kristian Heames, ansvarig för programmet som inleddes år 2008.

Förkortnin­gen FDS–WBA Finland står för Football Developmen­t Schools West Bromwich Aldion Finland-programmet.

 ?? OLIVIA ÅKERHOLM ??
OLIVIA ÅKERHOLM
 ?? OLIVIA ÅKERHOLM ?? SPÄNNANDE. Även äldre Piffenjuni­orer fick möjlighete­n att bli tränade av proffsträn­aren Scott Baines.
OLIVIA ÅKERHOLM SPÄNNANDE. Även äldre Piffenjuni­orer fick möjlighete­n att bli tränade av proffsträn­aren Scott Baines.
 ??  ?? ERFAREN. Scott Baines har livslång erfarenhet av fotboll på proffsnivå och använder den bland annat för att scouta lovande finska juniorer.
ERFAREN. Scott Baines har livslång erfarenhet av fotboll på proffsnivå och använder den bland annat för att scouta lovande finska juniorer.
 ??  ?? INTRESSANT. Scott Baines berättar om fotbollen i England efter träningen.
INTRESSANT. Scott Baines berättar om fotbollen i England efter träningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland