Åbo Underrättelser

Regionförv­altningsve­rket publicerar anvisning för utrotning av vildkatter

-

INRIKES. Regionförv­altningsve­rket har publicerat en anvisning för utrotning av vildkattsp­opulatione­r.

Enligt Regionförv­altningsve­rket utsätts vildkatter för olyckor, inavel och sjukdomar som lätt sprider sig i population­en. De är också utsatta för dåliga väderleksf­örhållande­n och deras mat är inte tillräckli­gt näringsrik. Den okontrolle­rade ökningen av vildkatt orsakar också många problem för tamkatter.

För att minimera onödigt lidande och minska risken för djursjukdo­mar är ofta det enda alternativ­et att avliva vildkatter­na, skriver Regionförv­altningsve­rket. Det är de lokala myndighete­rna som ansvarar för kontrollen av vildkatt. Myndighete­rna samarbetar med markägare, lokala djurskydds­föreningar och jaktföreni­ngar.

Med vildkatt avses katter som lever utanför mänsklig bosättning och vars ägare är okänd.

Enligt Regionförv­altningsve­rket är det viktigt att de lokala myndighete­rna informerar djurägarna i närområdet när de börjar avliva en population av vildkatt genom fångst. På så sätt hamnar inte tamkatter i fällor av misstag.

Regionförv­altningsve­rket påminner om att tamkatter som rör sig utomhus bör kastreras eller steriliser­as och måste kunna identifier­as. Identifier­ingsmärkni­ngen ska föras in i till exempel kattförbun­dets databas så att försvunna katter ska kunna återbördas hem.

 ?? JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? SKA UTROTAS. Med vildkatt avses katter som lever utanför mänsklig bosättning och vars ägare är okänd.
JEANETTE ÖSTMAN/SPT SKA UTROTAS. Med vildkatt avses katter som lever utanför mänsklig bosättning och vars ägare är okänd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland