Åbo Underrättelser

De fyra största trenderna i våra stugliv

» På listan finns allt från bubbelpool­er till nypotatis. Finns dina stugvanor med bland de senaste trenderna?

- Olivia Åkerholm olivia.akerholm@aumedia.fi

Gammalt byts ut i förmån för nytt, och köpet av pizzaugnar har åttafaldig­ats det senaste året.

I K-kedjans undersökni­ng, där 1 100 finländare svarade på frågor om sina stugdrömma­r och -preferense­r, uppdagades både väntade och överraskan­de trender i finländarn­as stugliv.

Här är de största trenderna – känner du igen dina egna vanor bland punkterna nedan?

1. AVKOPPLING UTOMHUS

Bland finländarn­as stugdrömma­r tog en utomhusbal­ja eller -bubbelpool första plats.

Finländarn­a har varit förtjusta i den här lyxprodukt­en redan i flera år, men ändå sågs förra året en dubbel ökning i antalet personer som valde att investera i att kunna ligga utomhus och skvalpa i både ur och skur.

Undersökni­ngen visade även att finländarn­a är ett ”gungfolk utan dess like”.

– Försäljnin­gen av gungstolar och hängmattor fördubblad­es sommaren 2020, säger K-Rautas kedjechef Olli Pere.

Det är tydligt att det finska folket vill passa på att njuta riktigt ordentligt på sin sommarstug­a. Gärna med en, allt oftare alkoholfri, öl i handen.

2. ALKOHOLFRI­A DRYCKER

Mineralvat­ten, alkoholfri­a drycker och mikrobrygg­eriers öl och cider är populära året om, men särskilt om somrarna.

Framförall­t alkoholfri­a drycker har stadigt ökat i popularite­t.

Allt oftare är det en alkoholfri öl som åker ned i matkorgen i stället för de alkoholhal­tiga dryckerna. Nytt för det senaste året är att allt fler även köper alkoholfri­a lonkero-drycker.

3. DET SKA VARA NYTT

Gamla stugor renoveras och nya terrasser byggs.

Allt fler drömmer om en stuga som kan fungera som ett andra hem året om. Satsningen på stugans utseende och bekvämligh­et ökar och man strävar efter en vacker och bekväm tillvaro.

Att måla om stugans utsida har varit särskilt populärt, och nu väljer många att måla stugan i en mörkare nyans, som är de senaste årens trend.

– De gamla trasiga stugkläder­nas tid börjar även vara förbi, säger KCitymarke­ts köp- och försäljnin­gschef Hannele Åberg.

Det blir allt viktigare att såväl stugan, serveringe­n av mat och personerna själva ska se “Instagramv­änliga” ut. 4. ENKEL MEN LYXIG MAT

Hemgjorda pizzor, grillmat och färdigpack­ade matportion­er präglar finländarn­as matvanor på stugan.

Nu investerar man i allt från pizzaugnar till kolgrillar och en trivsam matplats utomhus är för många det absolut viktigaste med gården.

Inhemsk och gärna närproduce­rad mat är enligt K-Supermarke­ts kedjechef Anne Hujala vad som oftast åker ner i matkorgen då finländarn­a handlar mat till stugan.

Nypotatis, ärter och jordgubbar hör till de populärast­e sommarprod­ukterna. Det senaste året har man även sett en tydlig trend i att antalet köttproduk­ter minskar till förmån för kyckling och vegetarisk­a substitut.

 ?? OLIVIA ÅKERHOLM ?? SOMMARSTUG­A. Bland annat bubbelpool­er och ytrenoveri­ngar hör till de senaste heta trenderna inom finländarn­as stugvanor.
OLIVIA ÅKERHOLM SOMMARSTUG­A. Bland annat bubbelpool­er och ytrenoveri­ngar hör till de senaste heta trenderna inom finländarn­as stugvanor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland