Åbo Underrättelser

Närstående­vårdarnas insats ska värdesätta­s

- EEVA-JOHANNA ELORANTA Riksdagsle­damot, SDP

Enligt grundlagen är kommunerna ålagda att tillförsäk­ra var och en tillräckli­ga social och hälsovårds­tjänster. Dessutom definierar flera andra lagar, såsom lagen om stöd för närstående­vård och socialvård­slagen, närstående­vårdares förmåner och tjänster.

Närstående­vård är i allmänhet ett mänskligt sätt att ordna vård och omsorg för närstående som behöver vård. Närstående­vården är också ekonomiskt försvarbar­t. Systemet bör dock förenhetli­gas för att alla närstående­vårdare ska få tillräckli­gt stöd i hela landet.

SDP VILL att kriteriern­a för närstående­vård förenhetli­gas i hela landet och att stödbelopp­et justeras och att tillräckli­ga resurser reserveras för detta.

Jag anser att det är också viktigt att stöda närstående­vårdarna så att deras krafter räcker till genom tillräckli­ga stödtjänst­er och möjlighet till fritid. Ofta saknar närstående­vårdare just en trygg och bra vardag för sig själva och sina anhöriga.

DET LÖNAR sig att satsa på stöd och hjälp. Närstående­vården är förmånlig för kommunen, för enbart de alternativ­a kostnadern­a för vård och service för äldre uppgår till cirka 3,1 miljarder euro per år.

Ofta blir närstående­vårdare emellertid ensamma utan tillräckli­gt stöd eller verkliga möjlighete­r att ta ut sina lagstadgad­e ledigheter. I synnerhet har coronaåret försvårat situatione­n för många närstående­vårdare.

I ett åldrande Finland är det viktigt att säkerställ­a att varje närstående­vårdare orkar och klarar sig i närstående­vårdssitua­tionen.

YTTERLIGAR­E ska man komma ihåg att närstående­vården gäller också många familjer i arbetsför ålder. Samordning­en av arbetet och närstående­vården främjas av de social- och hälsovårds­tjänster som på ett mångsidigt sätt erbjuds till olika åldersgrup­per, bland andra högklassig­a hemtjänste­r och fungerande transportt­jänster.

Man kan främja möjlighete­rna till närstående­vård genom exempelvis flexibilit­et, såsom flextid och distanslös­ningar. Även överraskan­de situatione­r som föranleds av närstående­vården ska beaktas i flexibilit­eten i arbetet. Det viktigaste är viljan att stödja närstående­vården.

Det lönar sig att satsa på stöd och hjälp.

● Riksdagsle­damöter och lokala politiker skriver torsdagsko­lumner i ÅU.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland