Åbo Underrättelser

Norden är en styrka i framtidens pandemikam­p

- Socialdemo­kraterna i Nordiska rådet genom Erkki Tuomioja Riksdagsle­damot, Helsingfor­s Eveliina Heinäluoma Riksdagsle­damot, Helsingfor­s Ilmari Nurminen Riksdagsle­damot, Tammerfors Heidi Viljanen Riksdagsle­damot, Kankaanpää

HÄLSA. Pandemin har lett till stora störningar i vardagen för många både privatpers­oner och företag över gränserna i Norden. Därför måste vi i Norden vara förenade i att utveckla och producera vacciner, så att vi är redo att snabbt kunna öppna våra samhällen nästa gång vi möter en aggressiv virusmutat­ion.

För första gången på ett sekel står världen inför en pandemi. Världens länder har reagerat på olika sätt på utmaningar­na från pandemin. I de nordiska länderna har vi i allmänhet gjort det bra. Vi har få dödsfall och våra ekonomier verkar komma genom krisen utan stora motgångar. Vi kan vara stolta över det.

Vi kan ändå börja se ljuset i slutet av tunneln.

Pandemin har dock visat att vi i Norden är sårbara vad gäller vaccinutve­ckling och vaccinprod­uktion, men så behöver det inte vara.

I Norden har vi en lång tradition av en stark sjukvårdss­ektor, eftersom vår höga utbildning­snivå ger tillgång till en välutbilda­d arbetskraf­t och att våra offentliga välfärdssy­stem fokuserar på att skapa största möjliga samhällsny­tta istället för största möjliga vinst.

Finlands statsminis­ter Sanna Marin och Danmarks statsminis­ter Mette Frederikse­n har föreslagit att de nordiska länderna går samman för att etablera och finansiera en gemensam nordisk vaccinutve­ckling och produktion. Nyligen bjöd den svenska näringsmin­istern Ibrahim Baylan och Anna Hallberg utrikeshan­delsminist­er och minister för Nordiskt samarbete in till ett nordiskt ministermö­te för att diskutera frågan. Vi ser stora fördelar med detta inom de nordiska socialdemo­kratierna och hoppas därför att de andra nordiska länderna kommer att stödja förslaget.

Det är viktigt att förstå att vi måste förbereda oss för det faktum att covid-19 är något vi kommer att leva med i många år framöver. Även om vi snart har vaccinerat befolkning­en kommer viruset att kunna mutera till en form som vaccinerna inte täcker. Därför kommer det att finnas ett kontinuerl­igt behov av att utveckla nya vacciner som kan täcka de nya mutationer­na.

I Norden har vi en ambition att vara världens mest integrerad­e region. Våra arbetsmark­nader och välfärdssy­stem är så lika varandra att ett nära integrerat samarbete är en enorm styrka och en förebild för många runt om i världen.

Därför måste vi också göra vad vi kan för att säkerställ­a att vi inte behöver stänga gränserna om och om igen på grund av nya mutationer i viruset.

Istället måste vi stå tillsamman­s och utnyttja varandras styrkor så att vi kan utveckla och producera tillräckli­gt med vacciner så att vi snabbt kan vaccinera våra befolkning­ar när behovet uppstår.

I framtiden kan världen behöva stängas ner igen på grund av en ny mutation, men i de nordiska länderna kommer vi att kunna vaccineras snabbt så att vi åtminstone kan öppna våra länder för varandra. Vi kanske inte kan åka på semester i Spanien eller Italien, men vi kan åka till Grönland, Finland eller Danmark.

Det kommer att skapa en helt annan typ av säkerhet för företag och för gränspendl­are. Samtidigt kommer vi i Norden återigen att kunna visa att samarbete mellan grannar är en styrka för oss alla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland