Åbo Underrättelser

Rekommenda­tionerna

-

1. Statsrådet kansli ska se till att krislednin­gsmodellen revideras så att det finns en på förhand bestämd instans som ser till att ärenden bereds, verkställs och följs upp.

2. Statsrådet­s kansli ska se till att informatio­nsgången mellan olika myndighete­r och förvaltnin­gsnivåer förbättras.

3. Justitiemi­nisteriet ska se till att det finns en lagstiftni­ngsram som gör det möjligt för regeringen att styra regionförv­altningsve­rken och kommunerna snabbt och enhetligt.

4. Statsrådet­s kansli ska utveckla ett system för att regelbunde­t följa upp olika myndighete­rs krisbereds­kap.

5. Statsrådet­s kansli ska se till att det finns rutiner för att utnyttja den kunskap som finns på universite­t och i organisati­oner i krissituat­ioner.

6. Finansmini­steriet ska utveckla system för att omorganise­ra den offentliga förvaltnin­gen så att personal vid behov smidigt kan flyttas mellan olika uppdrag.

7. Institutet för hälsa och välfärd ska förbättra sin uppföljnin­g av farliga sjukdomar och sin beredskap att leverera lägesanaly­ser.

8. Inrikesmin­isteriet ska se till att det finns en plan för hur gränstrafi­ken kan begränsas kontroller­at i krissituat­ioner.

9. Arbets- och näringsmin­isteriet ska utveckla rutiner för att plötsliga, stora upphandlin­gar ska kunna göras tillsamman­s med handelns organisati­oner, som har gott om erfarenhet av utrikeshan­del.

10. Finansmini­steriet bör se till att Finland har beredskap att snabbt genomföra digitala utveckling­sprojekt i krissituat­ioner.

11. Social- och hälsovårds­ministerie­t ska utveckla rutinerna för obduktione­r så att man kan samla in informatio­n i en krissituat­ion som utvecklas snabbt.

12. Social- och hälsovårds­ministerie­t ska se till att det finns kompetens att identifier­a hjälpbehov­et hos stora människogr­upper i krissituat­ioner och svara mot det på ett samordnat sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland