Inter fick nöja sig med kryss

» FC Lahti första lag att snuva de blåsvarta på poäng hemma i Åbo.

- Mats Lundberg

FOTBOLL. I säsongens tio första ligamatche­r hade FC Inter ännu en nolla i kolumnen över oavgjorda resultat. Den sviten bröts på onsdagen när FC Lahti, några pinnhål under Åboklubben i tabellen, besökte Kuppis och räddade hem en poäng.

Matchen på Veritassta­dion slöt 1–1 efter hemmaledni­ng i paus. Det var samtidigt Inters första tappade poäng på Veritassta­dion för i år.

Inter behåller ännu andra platsen i serien men nu bara på ett plusmåls bättre målskillna­d än KuPS som tog sin femte raka seger när jumbon AC Oulu slogs tillbaka med 2–0 hemma i Kuopio.

Blott dryga tre minuter hade spelats när Benjamin Källman, frispelad av Alejandro Sanz, gav Inter en riktig pangstart med sitt femte mål för säsongen. Med denna fullträff tog den nyligen fyllda 23-åringen ensam över ledningen i skytteliga­n.

HEMMALAGET­S inledande 25–30 minuter var starka, man störde ideligen speluppbyg­gnaden för gästerna genom hög intensiv press. Det var väntat att Åbospelarn­a inte skulle orka göra så hela halvleken, och den sista kvarten fram till sidbytet jämnade spelet ut sig.

Men med undantag för Jasin Assehnouns skott över kort innan paus, var känslan ändå den att Inter var närmare 2–0 än Lahtis 1–1.

INTE MINST av den anledninge­n kändes det onödigt att bortalaget så enkelt tilläts utjämna redan i den sjätte minuten efter sidbytet. Lahtis spjutspets Macoumba Kandji fick en gratischan­s som han utan pardon utnyttjade. En behärskad markrullar­e ner i bortre hörnet utom räckhåll för Henrik Moisander och det var kvitterat.

I 64:e minuten hade duon Taiki Kagayama och Källman alla tiders chans att ordna 2–1 men marginaler­na var inte på deras sida. Kagayama missade grovt sitt friläge, Källman var hårsmånen från att forcera in returen innan en försvarare rensade undan på mållinjen.

Källman kolliderad­e lätt med en motståndar­e och byttes strax efter ut som en säkerhetså­tgärd.

EFTER 79 MINUTERS spel hade Lahtis Javi Hervás en rykande frispark som Moisander med nöd och näppe tippade ut till hörna. Matchens sista farlighet hade dittills tämligen osynlige Timo Furuholm då han var nån decimeter från att styra in Matias Ojalas inlägg från höger.

Tränaren José Riveiro var på det stora hela nöjd med spelet de egna adpterna presterade.

– Resultatet kunde förstås varit bättre men jag är ändå stolt över sättet på vilket killarna klarade av att genomföra matchen. Spelschema­t de senaste veckorna har varit oerhört tufft och med tanke på att vi också dras med skador är vår bänk inte den bredaste.

– Ändå höll vi oss till matchplane­n hela kvällen. Vår första halvtimme var speciellt stark och vi borde haft en tryggare ledning än de sköra 1–0 vi gick in med till halvtidsvi­lan. I andra halvlek måste vi sänka tempot för att spara krafter till slutskedet.

Vi kom nära några gånger men den bästa skärpan saknades i dag. Så är det i fotboll, man kommer inte jämt upp i maximal kapacitet.

De delade poängen speglade matchbilde­n. Inter var aningen närmare segern, men Lahtis defensiv är svår att penetrera. Med lite otur kunde gästerna rest i väg med hela potten.

● Inter spelar sin nästa ligamatch först 19 juli då Helsingfor­s IFK gästar Åbo och Veritassta­dion. Innan det väntar ett dubbelmöte med ungerska Puskás Akadémia i nyinstifta­de Uefa Europa Conference League 8 och 15 juli.

?? MATS LUNDBERG ?? KALASSTART. 1–0. Lahtisförs­varet är aktersegla­t och Benjamin Källman rullar behärskat in bollen bakom mötande Antonio Reguero.
MATS LUNDBERG KALASSTART. 1–0. Lahtisförs­varet är aktersegla­t och Benjamin Källman rullar behärskat in bollen bakom mötande Antonio Reguero.