Åbo Underrättelser

Houtskär får ny restaurang

» Restaurang­en Sybarit står nu klar. Folk är glada över att stället, som fungerat som en viktig träffpunkt i Houtskär, återigen kan besökas.

- Julia Lönnfeldt julia.lonnfeldt@aumedia.fi

Sabina och Göran Fagerlund har under de tre senaste månaderna utfört en stor renovering i Näsby, nu står den nya restaurang­en Sybarit klar.

Huset där Houtskärs Gästgifver­i stängde i augusti i fjol har fått nytt liv och restaurang­en, baren och bed&breakfast öppnade för drygt två veckor sedan.

– Det har varit en lugn ström av folk hela tiden, säger Fagerlund.

Målet är att stället ska vara Houtskärs hjärta, ett utrymme att vistas i hela året om samt där man får ett mål mat eller något att dricka.

– Folk var måna om att stället ska öppnas på nytt, det här har varit träffpunkt­en för många i tiotals år, säger Fagerlund.

Sybarit betyder livsnjutar­e, och idén till namnen är från spelet med samma namn, som familjen brukar spela. Det handlar om mat, samt vett och etikett. Dessutom kallas stället för baren så det passade bra med just Sybarit.

När man stiger in i restaurang­en möts man av fågelholka­r, gamla dörrar, flaskor och andra prydnader som mycket väl skulle passa i ens eget vardagsrum i skärgården. Färgerna brunt och gult präglar stämningen.

Fagerlund berättar att hon samlat på mycket gammalt skräp som nu kom i användning och meningen är att det ska kännas hemtrevlig­t när man stiger in.

– Det ska bli allas hus, ett allmänt rum, säger hon.

Hon vill poängtera att det finns många människor som hjälpt till under processen, privat och med sina firmor. Folk har hämtat saker som

blivit prydnader, kommit med mat till dem som arbetar eller på annat sätt bidragit med sin tid och energi.

– Hela Houtskär har hjälp oss, säger Fagerlund tacksamt.

IDÉN TILL ATT starta upp stället fick Fagerlund när hon blev permittera­d från sitt gamla jobb. Ifall de var ute i rätt eller fel tid har Fagerlund frågat sig själv. Men restriktio­nerna inom restaurang­branschen lättade precis innan de skulle öppna. Under de senaste veckorna har det varit mycket folk.

– Det har gått bra, och det känns även tryggt att ha Nina Jansson i köket, säger Fagerlund.

Jansson jobbade åtta år på Houtskärs Gästgifver­i och känner köket väl. Hon och Anette Lindell fick sina jobb tillbaka när Sybarit öppnade. De känner till rutinerna.

Stället är öppet från morgon till kväll och under sommaren alla dagar i veckan. Det erbjuds morgonmål, lunch och husmans à la carte.

– Det är husmanskos­t och den är hoppeligen god, säger kocken Jansson om maten.

Hon berättar att det är uppskattat att de lagar mat från grunden och satsar på lokal fisk och inhemska produkter när det är möjligt.

Houtskärsb­orna är också glada över att Sybarit öppnat.

– Vi har väntat på det här, alla är nöjda att stället finns, säger Tom

my Lindblom, restaurang­besökare. Som delikatess ser han fram emot ugnspotati­sen.

Fagerlund hoppas på att restaurang­en blir allas ställe och planerar att satsa på veckoslut och temakvälla­r för att förlänga säsongen.

– Alla hinner inte hit under vardagar, så vi vill erbjuda dem möjlighete­n att komma hit under veckoslute­n, säger Fagerlund.

Restaurang­en har totalt 98 sittplatse­r, både ute och inne. Utöver det har nedre våningen fyra rum som kan bokas för övernattni­ng.

 ?? JULIA LÖNNFELDT ??
JULIA LÖNNFELDT
 ?? JULIA LÖNNFELDT ?? ÄGARE. Sabina och Göran Fagerlund har öppnat restaurang­en Sybarit i Näsby.
JULIA LÖNNFELDT ÄGARE. Sabina och Göran Fagerlund har öppnat restaurang­en Sybarit i Näsby.
 ??  ?? HEMTREVLIG­T. Värme, trä, gult och brunt präglar inredninge­n.
HEMTREVLIG­T. Värme, trä, gult och brunt präglar inredninge­n.
 ??  ?? DETALJER. Gammalt skräp blir prydnadsfö­remål.
DETALJER. Gammalt skräp blir prydnadsfö­remål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland