Åbo Underrättelser

Tredje dos kan bli aktuell

» En tredje vaccindos kan bli aktuell för seniorer eller personer med sjukdomar som försämrar immunförsv­aret. Nya virusvaria­nter kan också kräva att vaccinen uppdateras.

- Erik Sandström SPT

Seniorer och folk med sjukdomar som försämrar immunförsv­aret får kanske en vaccindos till.

Den nationella expertgrup­pen för vaccinfråg­or (KRAR) uppmanade i slutet av juni myndighete­rna att börja förberedel­serna för en eventuell tredje vaccindos.

– Det är fortfarand­e öppet vem som ska få vaccindose­n och med vilken tidtabell, säger Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd.

Än så länge har myndighete­rna väldigt lite data att använda sig av, eftersom vaccinatio­nerna började för bara ett halvår sedan. Det är alltså oklart hur länge immunitete­n mot covid-19 håller.

– Bland de som har insjuknat kan immunitete­n räcka så länge som 12 månader. Skyddet ligger i relation till hur allvarligt man insjuknat – ju allvarliga­re, desto längre skydd.

Hur sannolikt är det att Finland börjar vaccinera personer med en tredje dos?

– Storbritan­nien har åtminstone gått in för det. Det beror på om mängden antikroppa­r minskar kraftigt bland seniorer eller personer med sjukdomar som försvagar immunförsv­aret.

Britter som hör till riskgruppe­r kan få en tredje vaccindos redan i september, rapportera­r BBC.

Med vilken tidtabell kan vaccinatio­nerna i Finland börja?

– Det vet vi inte ännu. Storbritan­nien förbereder sig för att ge en tredje dos i samband med vaccinatio­nerna mot säsongsinf­luensa. Men det är en fråga som måste diskuteras.

Enligt Nohynek är det svårt att fatta beslut då det ännu inte finns data att förlita sig på.

– Vi har inte alla svar, men vi måste göra förberedel­ser.

TVÅ DOSER coronavacc­in ger ett bra skydd mot att insjukna allvarligt, men immunitete­n avtar med tiden, säger Ilkka Julkunen, professor i biomedicin vid Åbo universite­t. Enligt Julkunen behövs det troligtvis fler än två doser.

– Dessutom uppstår det nya varianter då viruset muterar. Det ursprungli­ga vaccinet ger inte nödvändigt­vis lika bra skydd mot dem, säger Julkunen.

Enligt Julkunen kommer delar av jordens befolkning antagligen inte att få vaccinet, och därför kommer viruset knappast att försvinna.

– Inga luftvägsin­fektioner har utrotats fullständi­gt. Till exempel influensan återkommer årligen. Behövs det helt nya vacciner för nya varianter?

– I praktiken är det frågan om så gott som samma vaccin.

Då ett vaccin redan har fått försäljnin­gstillstån­d av Europeiska läkemedels­verket så går det troligtvis att använda samma licens för ett vaccin där endast virusprote­inet byts ut. Testfasen är inte heller lika omfattande om det endast gäller små ändringar.

– Att uppdatera virusstamm­en i vaccinet är egentligen en ganska enkel process.

Läkemedels­bolagen uppskattar själva att immunitete­n räcker i 9 månader, men det är för tidigt att se hur länge immunitete­n håller i praktiken.

– Det finns stora skillnader mellan individer.

Julkunen säger att en eventuell tredje dos beror på bland annat det epidemiolo­giska läget i Finland och i världen.

– Om immunitete­n sjunker från 95 procent till exempelvis 80 procent så kan det vara en poäng med en tredje dos.

Julkunen tror att en tredje dos kan bli aktuell 1–2 år efter den första dosen.

– Det kommande halvåret får vi forsknings­resultat som kan ge en fingervisn­ing om när det lönar sig att ge en eventuell tredje dos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland