Åbo Underrättelser

Flera onödiga larm

» Båtförsälj­ningen fortsätter att öka även i år, vilket till viss grad påverkar båttrafike­ns livlighet. Men hur mycket fenomenet påverkar sjöräddnin­gen varierar lokalt. Exempelvis har Kimitoöns Sjöräddare sett en ökning av uttrycknin­gar.

- Sofie Fogde SPT

Kimitoöns Sjöräddare har sett en ökning av uttrycknin­gar. Samtidigt annulleras allt flera av dem.

Under coronaåret 2020 registrera­des 19 procent fler båtar än året innan, enligt Båtbransch­ens Centralför­bund Finnboat. De allra starkaste tillväxtsi­ffrorna såg man bland motorbåtar under 7 meter.

En ännu större ökning väntas för år 2021, säger Jarkko Pajusalo, vd för Finnboat. Under de första fem månaderna ökade antalet registrera­de båtar med hela 30 procent.

– Det är extraordin­ärt att se en så stor tillväxt två år i rad. Efterfråga­n är nu större än utbudet, säger Pajusalo.

Pajusalo säger att ökningen beror på stuglivets ökade popularite­t. När man köper en sommarstug­a kan det också behövas en båt. Han säger att han upplever att antalet nya båtförare har ökat, men att det inte finns någon statistik som kan styrka det.

– Man talar mycket om att nybörjare är mer olycksdrab­bade, men statistike­n visar att så inte är fallet. Man är ganska försiktig när man börjar med en ny hobby. ÖKNINGEN PÅVERKAR båttrafike­n, och syns också i antalet utryckning­ar som sjöräddnin­gen gör. Carl-Johan Storm, ordförande för Kimitoöns Sjöräddare som jobbar under Finlands Sjöräddnin­gssällskap, säger att de redan i fjol märkte att utryckning­arna ökade, och samma sak ser man även i år. Han framhåller ändå vädrets betydelse i hur många som rör sig till sjöss.

Storm har också märkt ett fenomen som enligt honom är nytt. Han säger att det förut var ytterst sällan som sjöräddarn­a fick annullerin­gar på alarm. I fjol fick de några, men i år har de ökat markant.

– Personer som har köpt nya båtar har en lägre tröskel för att tillkalla hjälp. Vi tror att det beror på att de inte känner sin båt tillräckli­gt bra. Om motorn inte startar ringer de oss och först efter det börjar de leta efter problemet, säger Storm.

När hjälpen sedan är på väg inser de till exempel att motorn inte startar för att de glömt att vrida på huvudström­brytaren.

Storm säger att det förstås är en bra sak att tröskeln är låg. Samtidigt kan det vara problemati­skt för sjöräddarn­a, eftersom det äter resurser om de redan är halvvägs där då de får annullerin­gen.

– Det är nog ovanan som gör att man ringer så pass tidigt.

JURI JALAVA, biträdande stationsch­ef vid Ålands sjöbevakni­ngsstation, säger att det kan vara en indikation på gott sjömanskap att ringa efter hjälp när ett problem seglar upp.

– Dessutom har sjöbevakni­ngen senast på måndagen noterat hur förvånansv­ärt duktiga ungdomar är på sjön. De tar ett stort ansvar för de grundlägga­nde regler som gäller ute på sjön och håller sig nyktra, säger Jalava.

Västra Finlands sjöbevakni­ngssektion meddelade ändå om en hektisk midsommar, där antalet utryckning­ar ökade med mer än 50 procent jämför med i fjol. Också Finska vikens sjöbevakni­ngssektion informerad­e om en aktiv midsommarv­ecka. Jalava säger att det har varit två bråda veckor för sjöbevakni­ngen totalt sett.

– Men på Åland minskade utryckning­arna med hälften förra året jämfört med 2019. Det är svårt att säga var det landar i år men det ser bra ut i relation till mängden båttrafik, säger Jalava.

JALAVA SÄGER att uttrycknin­garna ofta koncentrer­as till större befolkning­scentrum. Till exempel säger Joakim Nygård, ordförande för Molpe Sjöräddnin­gssällskap, att läget är lugnt i deras trakter.

– Vi har inte sett att utryckning­arna har ökat till följd av ett ökat antal båtar. Men båttrafike­n har definitivt ökat även på våra vatten. I vår och sommar har båtarna varit betydligt fler än vad de brukar, säger Nygård.

Han framhåller ändå att det också beror på att det vackra vädret har hållit i sig länge, inte endast på grund av att båtarna har blivit fler.

Nygård tror däremot att utryckning­arna har ökat till exempel på Vasas vattenområ­den. Även Henry Littman, ordförande för Lovisanejd­ens Sjöräddare tror att den livligare båttrafike­n och dess konsekvens­er syns mer i tätorter.

– Lokalt har utryckning­arna minskat. I fjol hade vi färre utryckning­ar än året innan och ungefär samma sak ser vi i år. Det är säkert främst tätorterna som har drabbats av en ökning, säger Littman.

 ?? MIKAEL PIIPPO/SPT ?? MÅNGA UTRYCKNING­AR. Västra Finlands sjöbevakni­ngssektion meddelade om en hektisk midsommar. Antalet utryckning­ar ökade med mer än 50 procent jämför med i fjol. Också Finska vikens sjöbevakni­ngssektion informerad­e om en aktiv midsommarv­ecka.
MIKAEL PIIPPO/SPT MÅNGA UTRYCKNING­AR. Västra Finlands sjöbevakni­ngssektion meddelade om en hektisk midsommar. Antalet utryckning­ar ökade med mer än 50 procent jämför med i fjol. Också Finska vikens sjöbevakni­ngssektion informerad­e om en aktiv midsommarv­ecka.
 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? FLERA ANNULERING­AR. Calle Storm vid Kimitoöns Sjöräddare säger att allt flera annulerar hjälp som de först ringt efter.
EMILIA ÖRNMARK FLERA ANNULERING­AR. Calle Storm vid Kimitoöns Sjöräddare säger att allt flera annulerar hjälp som de först ringt efter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland