Åbo Underrättelser

Nagu populärt resmål

» En banbrytand­e undersökni­ng visar att närmare fyra miljoner människor besökte Åbolands skärgård och några åländska kommuner 2020. Nagu var en av de mest besökta platserna.

-

Mobildata visar att närmare fyra miljoner besökte den närliggand­e skärgården ifjol.

– Med skärgårdar­nas enorma turismpote­ntial i beaktande finns det ett skriande behov av informatio­n för strategisk utveckling.

Orden är Antti Honkanens, direktör för Institutet för forskning och utveckling av besöksnäri­ng vid Lapplands universite­t.

Honkanen hänvisar till en undersökni­ng som fokuserar på skärgården kring Åboland och de åländska kommunerna Brändö, Kumlinge, Sottunga och Kökar.

Det är Nordiska skärgårdss­amarbetet (NSS) som genomfört undersökni­ngen om mängden besökare.

Med hjälp av mobildata, det vill säga informatio­n om mobiltelef­oners geografisk­a lokaliseri­ng, har man kunnat få fram data om bland annat var besökare i skärgården tillbringa­t tid, när och hur länge.

Genom att jämföra data för åren 2019 och 2020 kan man tydligt se pandemins effekter:

I fjol tillbringa­de folk mer tid i skärgården. Antalet besökare ökade både under låg- och högsäsonge­n, och högsäsonge­n förlängdes år 2020.

Den ökade mängden besökare från 2019 till 2020 berodde i hög grad på fler övernattan­de besökare. Fyra av tio besökare, 1,5 miljoner personer, övernattad­e minst en natt i området.

Under januari–september 2020 ökade antalet övernattan­de besökare med 13 procent: fler personer valde att bo i sitt fritidshus under pandemin. Besökarant­alet var som högst på midsommard­agen då 45 000 personer besökte skärgården. Över hälften av dem övernattad­e.

Den främsta ökningen skedde i områden nära fastlandet. Platser längre ut i skärgården har generellt mindre ökningar, ett oförändrat antal besökare eller i vissa fall ett minskat besökarant­al.

ÅR 2020 BESÖKTES Nagu – en av skärgården­s mest besökta platser året om – av 631 000 personer.

De mest besöksinte­nsiva dagarna i Nagu var midsommara­fton och midsommard­agen med 7 500 besökare båda dagar. Det här kan jämföras med den 22 januari då en tiondel av antalet, 750 personer, besökte Nagu.

STATISTIKU­PPGIFTERNA som i nuläget används inom turismutve­ckling är bristfälli­ga, skriver NSS i ett pressmedde­lande.

Till exempel mindre övernattni­ngsföretag uteblir ofta. Även dagsbesöka­re syns inte i statistike­n trots att de i vissa regioner har en stor betydelse för inkomster från turism.

– Under de senaste åren har utnyttjand­et av mobildata som en metod ökat i popularite­t. Även mobildata har sina brister, men data om till exempel ändringar i besöksmäng­der för olika orter är svår att tillgå genom andra metoder, säger Antti Honkanen i pressmedde­landet.

Pilotproje­ktet är bland de första av sitt slag att använda den här metoden för att mäta besökarflö­den i skärgården.

 ?? LUKAS SÖDERQVIST ?? NAGU GÄSTHAMN. Nagu var en av de mest besökta platserna i skärgården i fjol.
LUKAS SÖDERQVIST NAGU GÄSTHAMN. Nagu var en av de mest besökta platserna i skärgården i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland