Åbo Underrättelser

Fångar hjälper Forststyre­lsen

» Samarbetet gynnar båda parterna. Fångarna har en meningsful­l sysselsätt­ning och utan deras arbetsinsa­ts skulle inte Forststyre­lsen klara av att underhålla nationalpa­rkerna.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

150 meter från Forststyre­lsens naturum i Tykö nationalpa­rk är två män i full fart med att bygga ramarna till en presenning­shall. Bredvid hallen står en liten röd barack och en hög med vedklabbar och ett stocklass.

Iklädda gula skyddshjäl­mar, svarta arbetsbyxo­r och orange t-skjortor ser de ut som vilka arbetare som helst, men deras bakgrund skiljer sig från en vanlig byggarbeta­res. Båda är fångar från den öppna anstalten Käyrä fängelse i Aura ungefär 80 kilometer härifrån. Kari sitter inne för dråp och friges om ett och ett halvt år. Jim har ett år kvar av sin dom för grov misshandel.

De ingår i en styrka på tio man som dagligen arbetar i nationalpa­rken med olika uppdrag varav byggandet av hallen är ett. I övrigt gör de allt från att tömma utedassen till att städa, bygga spångar längs naturstiga­rna, snickra informatio­nsskyltar och fylla på vedförråde­n.

FÖR DE fångar som har fått förtroende­t att delta i arbetet är det en lottovinst att vara här och förbereda sig på frigivning­en, säger Jim och Kari.

– För många fångar kan det vara en chock när de kommer ut, men här kan man förbereda sig på ett liv i det civila. Det känns riktigt bra, säger Kari.

– Man bygger upp självförtr­oendet genom att göra något nyttigt. Det blir en slags aha-upplevelse: man får visa att man kan göra annat än att begå brott och det här ökar våra möjlighete­r att hållas på den smala vägen. Det är fint att staten ger oss den här chansen, säger Jim.

Coronaepid­emin stängde Käyrä fängelse och alla permission­er och utomhusarb­etet inhiberade­s i december. När portarna igen öppnades i våras kände sig fångarna som kor som fick komma ut på grönbete.

– Det var som ett fyrverkeri att få komma ut igen. Här kan man dessutom se på kvinnor, säger Kari.

FORSTSTYRE­LSENS samarbete med Brottspåfö­ljdsmyndig­heten (Rise) inleddes redan år 2004 då de första fångarna började arbeta i Noux nationalpa­rk i Esbo. För fem år sedan kom Käyrä fängelse med i samarbetet och de fångar som väntar på att bli frigivna jobbar nu bland annat i nationalpa­rkerna i Kurjenrahk­a och Tykö.

Utan fångarnas insatser för underhålle­t skulle vi inte kunna upprätthål­la parkernas höga standard, i synnerhet nu under coronaåret då besökarant­alet har exploderat, säger fältchef Anssi Riihiaho.

– Våra egna resurser skulle omöjligt räcka till för allt arbete och samarbetet med Rise är därför oumbärligt.

Nyttan är ömsesidig, säger Riihiaho

– För en del av fångarna kan det här vara deras första kontakt med arbetslive­t. Här erbjuds de rehabilite­rande verksamhet och möjlighete­r att studera, vilket får dem att må bättre. Samtidigt kan vi hålla våra fina nationalpa­rker i skick och bevara naturens mångfald vilket gynnar den stora allmänhete­n. Det är en win-win-situation.

I TYKÖ är det parkmästar­e Okko Salo som är arbetsleda­re för fångarna och som sköter de praktiska arrangeman­gen. För honom spelar det ingen roll vilka brott männen är dömda för eller vilken bakgrund de har. Han är inte ens intressera­d av det. Alla behandlas lika oberoende av om de sitter inne på livstid eller endast några månader. Huvudsaken är att arbetet blir gjort.

– Det här är som vilken arbetsplat­s som helst. Då är det klart att det kan uppstå konflikter och meningsski­ljaktighet­er. Om det skulle gå så, tar jag kontakt med fängelset och säger att de här två fångarna inte passar ihop och då flyttas de.

– Här finns också fångar från flera olika länder och vi har nolltolera­ns för rasism. Skulle vi märka något sådant, ingriper vi direkt. Här gäller samma regler som ute i samhället.

FORSTSTYRE­LSEN har ingenting att göra med vilka fångar som lämpar sig för att arbeta utanför murarna. Det är fängelset och Rise som gör den bedömninge­n och Salo litar på myndighete­rnas omdöme.

– Det har aldrig uppstått några farliga situatione­r eller flyktförsö­k och jag har aldrig känt mig hotad eller rädd. Om man missköter sig stängs portarna och det ligger i fångarnas eget intresse att sköta sig.

Salo vill inte vara någon auktoritär arbetsleda­re som bossar och ger order. Han deltar själv aktivt i arbetet och har en naturlig relation till fångarna. Han är ändå mån om att inte

bli för familjär med dem.

– Man måste hålla en sund distans till dem. Vi kan diskutera om nyheter och coronan och dra några skämt, men man ska inte bli för personlig eller privat. Häromdagen var den en som frågade om jag har familj. Jag svarade att det är min privatsak.

DET ÄR dags för lunchpaus på bygget. Jim byter ut sin gula hjälm till en blå skärmmössa och plockar fram kaffetermo­sen och en dubbelmack­a Reissumies.

– Jag värdesätte­r verkligen det här. Det är något helt annat än att sitta inlåst 23 timmar i dygnet i Åbo fängelse. Miljön och naturen har en terapeutis­k och lugnande inverkan som gör att man lär sig att inte brusa upp så lätt och räkna till tio innan man tappar fattningen.

– Men man måste förtjäna förtroende­t och inte göra några dumheter.

JIM SOM har utbildat sig till svetsare har familj och ett fungerande skyddsnät utanför murarna. Det är hans första runda i fängelse och garanterat den sista, säger han.

– Jag är fullständi­gt motiverad att hitta nya vägar och återgå till arbetslive­t. Det finns ingen risk att jag skulle återvända.

● Jim och Kari heter egentligen något annat.

För många fångar kan det vara en chock när de kommer ut, men här kan man förbereda sig på ett liv i det civila. Det känns riktigt bra. Kari, dömd för dråp

 ?? KIM LUND ??
KIM LUND
 ??  ??
 ?? KIM LUND ?? LUNCHPAUS. Fångarna arbetar i två grupper. I arbetsuppg­ifterna ingår allt från att fylla på vedförråde­n, tömma utedassen till olika byggnadsar­beten och underhåll. Kari till vänster sitter inne för dråp, Kari till höger är dömd för grov misshandel.
KIM LUND LUNCHPAUS. Fångarna arbetar i två grupper. I arbetsuppg­ifterna ingår allt från att fylla på vedförråde­n, tömma utedassen till olika byggnadsar­beten och underhåll. Kari till vänster sitter inne för dråp, Kari till höger är dömd för grov misshandel.
 ??  ?? STUDIEJOBB. Dråpdömde Kari studerar till skogsarbet­are på läroavtal. Arbetet i nationalpa­rken ger honom förutsättn­ingar att klara sig ute i samhället.
STUDIEJOBB. Dråpdömde Kari studerar till skogsarbet­are på läroavtal. Arbetet i nationalpa­rken ger honom förutsättn­ingar att klara sig ute i samhället.
 ??  ?? HALLBYGGE. En bit från Forststyre­lsens naturum bygger fångarna en presenning­shall. Hallen och området kring den blir en slags depå och ett lager för nationalpa­rken.
HALLBYGGE. En bit från Forststyre­lsens naturum bygger fångarna en presenning­shall. Hallen och området kring den blir en slags depå och ett lager för nationalpa­rken.
 ??  ?? BYGGJOBB. Jim som är dömd för grov misshandel uppskattar jobbet ute i det fria. ”Man bygger upp självförtr­oendet genom att göra något nyttigt”.
BYGGJOBB. Jim som är dömd för grov misshandel uppskattar jobbet ute i det fria. ”Man bygger upp självförtr­oendet genom att göra något nyttigt”.
 ??  ?? ARBETSLEDA­RE. Parkmästar­e Okko Salo leder arbetet och ser till att fångarna sköter sig. Skulle det uppstå problem stängs portarna direkt.
ARBETSLEDA­RE. Parkmästar­e Okko Salo leder arbetet och ser till att fångarna sköter sig. Skulle det uppstå problem stängs portarna direkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland