Åbo Underrättelser

Estland och Sverige tar sig ner till Estonia

» En nya lag i Finland möjliggör dykning.

- Sofia Westerholm SPT

Estland bär huvudansva­ret för den tio dagar långa dykoperati­onen som inleds den kommande veckan. Olycksutre­dningscent­ralen i Finland deltar inte i själva operatione­n, men har varit med på ett hörn och hjälpt grannlände­rna i det preliminär­a bedömnings­arbetet.

På torsdagsmo­rgonen den 8 juli startar två båtar, en från Sverige och en från Estland, som ska ta sig till platsen i Östersjön där fartyget Estonia sjönk 1994.

DE TVÅ LÄNDERNA inleder då en tio dagar lång undersökni­ng av vraket. Olycksutre­dningscent­ralen i Finland deltar inte i själva dykoperati­onen, men har på förhand hjälpt grannlände­rna i det preliminär­a bedömnings­arbetet.

Jonas Bäckstrand, utrednings­ordförande i den svenska haverikomm­issionen, förväntar sig att dykningarn­a ska resultera i mycket data om såväl fartygets position som bottenförh­ållandena där fartyget ligger.

– I det här skedet kommer inga fotografis­ka undersökni­ngar att genomföras. De är planerade först till nästa år, säger Bäckstrand.

Bäckstrand bedömer att styrkorna som ska genomföra dykningarn­a anländer till platsen där Estonia sjönk under natten mellan torsdag och fredag.

DEN FINLÄNDSKA lagen om fredningen av det förlista fartyget Estonia har tidigare förbjudit dykningar i området. Regeringen Marin föreslog i början av maj en tillfällig lagändring som skulle möjliggöra att myndighete­r gör nya dykningar till vraket.

Den tillfällig­a lagändring­en fick grönt ljus i riksdagen den 4 juni, och republiken­s president Sauli Niinistö stadfäste lagändring­en den 18 juni.

Ändringen trädde i kraft den 1 juli och gäller fram till slutet av 2024.

ORSAKEN TILL att nya dykningar nu utförs är den svenska dokumentär­serie som i fjol avslöjade att det fanns ett hål i skrovet som man inte varit medveten om tidigare.

Enligt Bäckstrand handlar det om sådan ny informatio­n som kräver att nya dykningar genomförs.

– En del av de uppgifter som framkom i dokumentär­en har aldrig tidigare dokumenter­ats. Därför behövs nu de nya dykningarn­a.

Estonia sjönk den 28 september 1994. Sammanlagt 852 personer miste livet i samband med olyckan.

De nu aktuella dykningarn­a genomförs under ledning av den estniska transports­äkerhetsby­rån Estonian Safety Investigat­ion Bureau.

 ?? GRÄNSBEVAK­NINGEN ?? DÖK DJUPT. En dokumentär avslöjade i fjol ett nytt hål i skrovet på Estonia. Dykningarn­a gjordes från det tyskflagga­de fartyget Fritz Reuter 2019.
GRÄNSBEVAK­NINGEN DÖK DJUPT. En dokumentär avslöjade i fjol ett nytt hål i skrovet på Estonia. Dykningarn­a gjordes från det tyskflagga­de fartyget Fritz Reuter 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland