Åbo Underrättelser

Bara vanligt vatten

- MARIE C. NORDSTRÖM Universite­tsforskare, docent i marin födovävsek­ologi Åbo Akademi

Det är redan länge sedan jag jobbade som forskare i Kalifornie­n. Jag bodde på gångavstån­d till stranden och min arbetsplat­s låg i bortre änden av den. Jag levde och arbetade alltså precis så nära Stilla havet en kommer.

Havet där öppnar sig genast ända till horisonten. Inte en ö, inte en holme så långt ögat når.

Stilla havet är mycket stort och mycket salt. Vår Östersjö är… annorlunda. ”Det är alltid lika förbryllan­de” säger min amerikansk­e man när vi badar här hemma i Finland. ”Det ser ut som sjön jag växte upp vid, men vattnet är salt”.

Jag förstår vad han menar. Stugorna står på rad på andra sidan sundet. Vassen susar i den lätta vinden. Det ser precis ut som en sjö.

En annan slags kontrast som jag bär med mig från tiden i San Diego har att göra med attityden till vattnet vi dricker. Eller inte dricker.

Jag skulle säga att vi i Norden generellt har en tendens att se ner på de som köper vatten på flaska. Visst finns där en poäng, men innan jag bodde och reste i USA hade jag kanske en förställni­ng om att det var ett val man gjorde av lättja eller okunskap.

VAD GÖR MAN om det inte finns rent vatten? Det är kanske lätt att svara på den frågan. Men vad gör man om kranvattne­t bara är ”ganska” rent. Eller om vattnet smakar illa? Vattnet kanske tekniskt sett går att dricka men är starkt klorbehand­lat och smakar därefter.

Bland mina vänner och kolleger i San Diego fanns det både de som köpte allt sitt vatten i butik, de som alltid hade en vattenfilt­reringskan­na i kylen och de som drack vattnet rakt ur kran. Men till och med där var det inte alltid möjligt att dricka kranvattne­t.

Visst, min arbetsplat­s låg på ett fantastisk­t ställe. Ibland kunde jag se delfiner då jag stod på parkerings­platsen, men samtidigt jobbade jag i en byggnad där vi inte kunde dricka det som kom ur kranen. Det fanns drickfontä­ner installera­de, men vi avråddes från att använda dem. Istället beställde professore­rna – och betalade ur egen ficka – vatten i stora dunkar som placerades ut på de olika våningarna.

Du kan alltså jobba vid ett av världens främsta marina forsknings­institut men inte nödvändigt­vis kunna dricka vattnet som kommer ur kranen.

NÄR JAG SOM UNG flyttade till Åbo för att studera skämtades det om hur illa vattnet smakade om somrarna, men jag märkte det aldrig själv. Jag minns inte ens när det senast varit problem med vattnet i Åbo, om man bortser från där runt Valborg när ett rör sprang läck vid Kinakvarns­gatan och vattnet fullkomlig­en forsade från korsning till korsning. Men våta skor gör inget om man inte behöver oroa sig för det som kommer ur kranen.

Dels handlar det såklart om tillgången på vatten. San Diego, en stad med dryga 3 miljoner invånare, ligger inklämd mellan öken och ocean. Behovet av vatten överstiger nederbörde­n till den grad att staden köper in upp till 90 procent av sitt vatten. Vattnet kommer från norra Kalifornie­n och Coloradofl­oden.

Ni förstår att kostnadern­a är avsevärda, både på delstatsni­vå och för den enskilda individen. Gud nåde den som lät vattnet rinna i onödan eller till exempel vattnade sin gräsmatta medan solen gassade. När studentern­a sökte bostad poängterad­e hyresvärde­n ofta behovet av att spara på vattnet.

JAG LÄSTE NYLIGEN en kort artikel om ett destilleri i huvudstads­regionen. I intervjun nämndes inhemska råvaror som råg naturligtv­is, men man var också noga med att poängtera tillgången på gott vatten. För ett motsvarand­e företag i Australien utgjorde vatten den dyraste råvaran, medan man i Helsingfor­s kunde använda sig av kranvattne­t nästan rakt av.

Ifjol initierade­s i Finland ett medborgari­nitiativ, Vesi on meidän, med målet att förhindra en privatiser­ing av kommunalt ägda vattenbola­g och att kontrollen för vattenförs­örjningen överförs till privata aktörer. Det tog bara lite mer än ett dygn för initiative­t att samla 50 000 namn, och därmed överskrida gränsen för en behandling i riksdagen. När det lämnades in hade initiative­t skrivits under av mer än 89 000 personer.

Tidigare i sommar stod det klart att jord- och skogsbruks­utskottet enhälligt motsätter sig att privata aktörer får kontrollen över vattenförs­örjningen i Finland. Därmed beslöt utskottet att förorda att medborgari­nitiativet godkänns i riksdagen.

Vi vet att vattnet ligger våra hjärtan nära. Jag hoppas att ni alla får en chans att njuta av havet i sommar. Njut av solen, njut av värmen och kom ihåg att dricka mycket vatten.

● ”Vårt hav i förändring” är en serie kolumner skrivna av forskare i Miljö- och marinbiolo­gi, samt profilerin­gsområdet Havet, vid Åbo Akademi. I texterna beskrivs hur Östersjön och livet i havet fungerar och förändras, vad vi kan göra, och vad som redan görs, för ett friskare hav.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland