Åbo Underrättelser

Stackars historielö­sa Åbo

- Robert Paul Reso

KOROIS. I cirka två års tid har en grupp som känner ansvar för den aboensiska historien försökt få tillstånd att resa en vård på stället där den första biskopskyr­kan i Korois hade sitt altar på 1200-talet. I gruppen ingår den lutherska kyrkans ärkebiskop Tapio Luoma, katolska kyrkans emeritusbi­skop Teemu Sippo och Åbo och S:t Karins kyrkliga samfälligh­et inom vars område (Maarian seurakunta) Korois befinner sig. Korois utgör början till det kyrkliga livet i Åbotrakten och hela Östra Rikshalvan och grundades ett sekel innan Domkyrkan invigdes.

Efter ansökninga­r till Forststyre­lsen som äger jordmånen och till Museiverke­t som övervakar lagstiftni­ngen och tröga förhandlin­gar blev det nej. Vi som jobbat för att få en vård rest på området anser dock att en vård som skulle tjäna både som minnessten och som underlag bland annat vid förrättnin­gar och gudstjänst­er är vad området behöver. Vården skulle påminna om områdets historiska betydelse och om det faktum att Korois är en begravning­splats med hundratals gravar, bland annat gravarna av tre av Finland tidiga biskopar på 1200-talet. Platsens rekreation­svärde är givet och ska utnyttjas såklart, men måste kontroller­as inte minst då det är uttrycklig­en frågan om en gravplats.

Inte ens riksberömd­e arkitekten Benito Casagrande­s plan över hur vården skulle ställas och hurudan stilren inskriptio­n med de tidiga biskoparna­s namn fick de hårdnackad­e myndighete­r att vika.

Man tänker osökt på hur Uppsala lyckats bevara sin fornhistor­ia genom att utveckla området för Gamla Uppsala

Högar. Området ligger strax utanför Uppsala centrum och har blivit en populär plats för skolklasse­r och turister, då området (vars historia går tillbaka till 500-talet) är väl disponerat med museibyggn­ad, välskötta stigar och informatio­nstavlor och – liv.

Men stackars Åbo sitter kvar i sitt antiekumen­iska elfenbenst­orn och fortsätter att minnas den heliga platsen Korois med ett 60 år gammalt, nedslitet och ovårdat kors samt en ynklig, oduglig informatio­nstavla. Om detta får fortsätta, bevisar det bara vilken skada ohejdad sekularise­ring åstadkomme­r, inte minst med tanke på kommande generation­er, vars risk för historielö­shet fördjupas ytterligar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland