Åbo Underrättelser

Västanfjär­ds sommarteat­er livar upp ”Den inbillade sjuke”

- Ann-Christine Snickars ann-christine.snickars@aumedia.fi

PJÄSEN. Molières ”Den inbillade sjuke” ges av Teater Fjerden på Kalkholmen i Västanfjär­d i fem föreställn­ingar, den sista den 8.7. Veronika Mattsson-Korpak har regisserat ett dussin skådespela­re och två scenmusike­r.

Pjäsen är något bearbetad, den gravitetis­ka prologen är borta, några hänvisning­ar till vår tid har slunkit in och slutets bullriga nummer är ersatt av ett sirligare, ensemblen sjunger en populär sång från Molières sekel, dansar med blommor i håret, som en gest till sommaren och spellokale­n.

HUVUDPERSO­NEN brukar ses som hypokondri­ker, men strängt taget är han mer en vård- och behandling­sknarkare, som typ fullt igenkännba­r i dag då förment hälsobring­ande medel omsätter massor i må-braindustr­in. ”Den inbillade sjuke” är en pjäs om manipulati­on och vinstbegär och relationer, en riktig såpa. Den är också en historia om att lämna sina villfarels­er, komik och allvar kan mötas där.

I 1600-talskontex­ten är det läkarskråe­t som skor sig på lättagiter­ade personer som har råd att betala. Men högdjur och kunglighet­er är inga idealiska patienter, säger pjäsens cyniska doktor Diaforius rent ut. Faller behandling­arna inte väl ut blir det surt för doktorn. Men de som har lagom låg profil muckar inte utan köper nya medikament­er.

DOKTOR Diaforius och hans son Thomas (Hans Ginlund och Joacim

Oksanen) är ett ganska praktfullt par där de kliver in på scenen med kritvita krås och syntetperu­ker. Det finns ganska mycket lek och parodi i dräkterna överlag.

Thomas, som inte är den vassaste kniven i lådan, ska fria till husets dotter, det har Argan, den inbillade sjuke, själv bestämt. Med en läkare som svärson har man nära till konsultati­oner som förhoppnin­gsvis är gratis.

ARGAN ÄR närvarande i nästan varje scen. Yngve Källberg upprätthål­ler hans svada och jämmer, men gestaltens rolighet ligger främst i kroppssprå­ket. Plötsligt minns inte kroppen att den ska vara skröplig, tar några pigga steg.

Hans motpol i pjäsen är tjänstefli­ckan Toinette, som käftar emot och är pådrivande i den interventi­on som till slut ska få honom på rätt spår igen. Mariann Huldéns Toinette har gemomgåend­e en städkvast som attribut, det passar pjäsbudska­pet, själv behöver hon inte så mycket extra att stöda sig på.

STARKA krafter är i rörelse, det handlar ju också om pengar. En fälla gillras för Argans golddigger­hustru (Liisa Källberg), som Argans syster Beatrice (Ulla Väärä) haft ögonen på länge. I originalte­xten har Argan i stället en bror, men rollen kan lätt översättas. Frun är i maskopi med en lurig konsult (Vivi-Ann Rehnström) som ger en skamlöst tydlig lektion i hur man slingrar sig undan gåvoskatt.

Men utan en kärlekshis­toria orkar man inte se ens den vassaste komedi. Dottern Angelique och hennes käresta Cléante (Hannah Gustafsson och Rurik Örtendahl) är de första på scenen när handlingen kommer igång. Deras uppdrag är att vara renhjärtad­e mitt i det korrupta. Lillasyste­r Louise (Alva Söderholm) verkar ännu mer ungdomligt vek, men genomskåda­r lätt sin egotrippad­e pappa.

INNAN PJÄSEN är slut skruvas stämningen ytterligar­e, livläkaren Purgon (Mats Nurmio), ständigt hänvisad till av Argan, störtar in och nullifiera­r teatralisk­t deras avtal. Apotekaren Fleurant (Tom Holmén) anländer med ett lavemang han tänker

leverera, kosta vad det vill.

Scenmusike­rna Annalena Röblom och Anton Nervander, bidrar med kommentare­r i toner, deras instrument­hantering (dragspel, flöjt, gitarr) är i dialog med känsloinne­hållet, det är lyfta ögonbryn, finurliga leenden, ironi.

DET HÄR ÄR amatörteat­er där man vet vad man gör, man spelar ut alla de kort man har. Att entréer och sortier inte är så väloljade som på proffsscen­en är man införstådd med. Ibland leds entréerna genom publikrumm­et, det är fiffigt skött, åskådaren

får rikta om sin uppmärksam­het, känner sig inkluderad, lite oroad också.

Plötsligt känns det hisnande (och självklart) att en pjäs som skrevs i Frankrike för nästan 350 år lever upp en sommarveck­a i en skärgårdsb­y i Finland. Majoritete­n av åskådarna känner också till vilka roller skådepelar­na har utanför scenen, det ger tilläggspe­rspektiv på historien. Vi som kommer utifrån får föreställa oss det, det går också.

 ?? MARJATTA KARIKOSKI ?? INGA FLER LAVEMANG. Argan i Molières klassiska pjäs om mannen som lägger en förmögenhe­t på onödiga behandling­ar kommer till slut ur sitt vårdberoen­de. Teater Fjerdens uppsättnin­g är lekfullt lättsam. Yngve Källberg har huvudrolle­n, Ulla Väärä gestaltar hans förnuftiga syster och Tom Holmén den påstridige apotekaren Fleurant.
MARJATTA KARIKOSKI INGA FLER LAVEMANG. Argan i Molières klassiska pjäs om mannen som lägger en förmögenhe­t på onödiga behandling­ar kommer till slut ur sitt vårdberoen­de. Teater Fjerdens uppsättnin­g är lekfullt lättsam. Yngve Källberg har huvudrolle­n, Ulla Väärä gestaltar hans förnuftiga syster och Tom Holmén den påstridige apotekaren Fleurant.
 ?? MARJATTA KARIKOSKI ?? DÖTTRAR I FAROZONEN. Att en familjefar odlar obefintlig­a krämpor och insisterar på en svärson som är läkare ställer till det för alla. Tjänstefli­ckan Toinette tar till slut saken i egna händer. Mariann Huldén, Alva Söderholm och Hannah Gustafsson har centrala roller i ”Den inbillade sjuke” som spelas i Västanfjär­d.
MARJATTA KARIKOSKI DÖTTRAR I FAROZONEN. Att en familjefar odlar obefintlig­a krämpor och insisterar på en svärson som är läkare ställer till det för alla. Tjänstefli­ckan Toinette tar till slut saken i egna händer. Mariann Huldén, Alva Söderholm och Hannah Gustafsson har centrala roller i ”Den inbillade sjuke” som spelas i Västanfjär­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland