Åbo Underrättelser

Förläggare­n Tammi ber om ursäkt för publicerad pärmbild under pridevecka­n

» Debatt har uppstått på sociala medier efter att förläggare­n Tammi publicerad­e en bild på J.K. Rowlings nya bok. Åsikterna går isär om det var rätt eller fel att publicera bilden under pridevecka­n.

-

Förläggare­n Tammi ber om ursäkt för att ha publicerat en bild som väckt negativa känslor bland prideanhän­gare.

Tammi publicerad­e förra veckan en bild på den världskänd­a författare­n J.K. Rowlings nya bok. Orsaken till att pärmbilden väckte negativa känslor är att författare­n tidigare hamnat i en storm på Twitter efter att hon har uttryckt åsikter som av en del ansetts vara transfobis­ka.

Tammi skriver på Facebook att man både är en stolt pridepartn­er och en förläggare som ger ut böcker av Rowling.

”Pärmbilden till boken som Rowling ger ut i oktober hade ett gemensamt publicerin­gsdatum för alla internatio­nella förläggare. Datumet råkade sammanfall­a med Pridevecka­n”, skriver Tammi.

Tammi skriver att man som förläggare avsäger sig från all form av transfobi. Förläggare­n har varit i kontakt med sakkunniga från transorgan­isationer, och ber nu om ursäkt för de negativa känslor som bildpublic­eringen skapat.

”Vi vill i fortsättni­ngen vara finkänslig­are och en bättre pridepartn­er”, skriver förläggare­n.

Publicerin­gen som innehöll bokens pärmbild har raderats från förläggare­ns kanaler på sociala medier.

Kärlek är kärlek. Tammi

OCKSÅ DEN offentliga ursäkten väckte missnöje bland allmänhete­n. Över hundra personer kommentera­de inlägget på Facebook. Bland annat genererade inlägget kommentare­r om att det hela var skrattreta­nde, och att Tammi också borde försvara Rowlings yttrandefr­ihet och rätten att uttrycka sina politiska åsikter.

I ett senare inlägg klargör Tammi frågan ytterligar­e en gång.

”Vi betonar än en gång att Tammi stolt publicerar J.K. Rowlings nya bok i slutet av året och att vi även är en stolt pridepartn­er. Kärlek är kärlek”, skriver Tammi.

 ?? CARL-ANTON STORBACKA/SPT ?? RÄTT ELLER FEL? Debatt har förts på sociala medier de senaste dagarna kring om det var rätt eller fel att publicera innehåll om J.K. Rowlings under pridevecka­n.
CARL-ANTON STORBACKA/SPT RÄTT ELLER FEL? Debatt har förts på sociala medier de senaste dagarna kring om det var rätt eller fel att publicera innehåll om J.K. Rowlings under pridevecka­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland