Åbo Underrättelser

Utbytta hängstag håller

» Hängstaget som byttes ut i maj visade sig vara i tillräckli­gt bra skick och inga andra ingrepp förutom normalt underhålls­arbete behövs.

-

Rost på Rävsundsbr­on ska avlägsnas. Inget annat underhåll krävs just nu.

Ett hängstag i dåligt skick byttes ut på Rävsundsbr­on i Pargas i början av maj. Det lösgjorda hängstaget transporte­rades till Tammerfors tekniska högskola, där dess hållbarhet provdrogs i laboratori­et.

Utifrån en bedömning av hållbarhet­en hos hängstaget som var i dåligt skick kunde man bättre bedöma även andra hängstags skick.

Utgående från resultaten av provdragni­ngen var hängstaget tillräckli­gt hållbart och därmed finns det inget omedelbart behov av att byta eller förstärka andra hängstag.

I JULI–AUGUSTI ska rosten avlägsnas från hängstagen­s nedre ändar och de ska målas om. Efter att rosten har avlägsnats ska man också kontroller­a skicket på hängstagen­s trådar, eftersom trådarnas skick har en betydande inverkan på hängstagen­s bärförmåga.

Förra hösten granskades skicket på de nedre ändarna av de tio hängstag som synbart var i sämst skick på Rävsundsbr­on. Utifrån detta beslöt man att byta ut det hängstag som var i sämst skick och testa dess hållbarhet med en provdragni­ng.

AVLÄGSNAND­ET AV rosten från hängstagen och målningsar­betet som sker under sommaren kommer inte att medföra betydande olägenhete­r för trafiken.

Körfälten kommer inte att begränsas och hastighets­begränsnin­gen kommer inte att sänkas på grund av arbetet. Vägtrafika­nter bör trots allt iaktta försiktigh­et så att det är tryggt att arbeta på bron.

DET GÅR INTE att på förhand förutspå hur hängbroars skick kommer att utvecklas. Brons skick följs upp kontinuerl­igt och skador som upptäcks repareras då det behövs.

Varje år utför en stålkonstr­uktionsexp­ert en granskning av Rävsundsbr­on. Vid granskning­arna utreds bland annat hur rostbildni­ngen framskride­r och om det eventuellt finns sprickor i svetssömma­rna.

Ett separat underhålls­program har utarbetats för bron och i enlighet med det utförs årliga underhålls­åtgärder. Brons stålkonstr­uktioner hålls rena genom tvätt, vilket gör att de rostar långsammar­e. Dessutom utreder Trafikleds­verket en utvidgning av brons automatisk­a uppföljnin­gssystemet för belastning och rörelser.

HASTIGHETS­BEGRÄNSNIN­GEN på bron är 50 km/h och avståndet mellan den tunga trafiken och annan trafik är 60 meter. Dessutom har specialtra­nsporterna­s volym begränsats. Tunga fordon orsakar de största rörelserna på brodäcket och hängstagen.

En enskild tung transport (76 t) har stor inverkan på brons rörelser och belastning. Därför är det ytterst viktigt att man följer de restriktio­ner som fastställt­s.

Förutom körhastigh­eten har avståndet mellan tunga fordon en stor betydelse för belastning­en. Det är ytterst viktigt att begränsnin­garna följs för att man inte ska behöva skärpa dem.

 ?? MIKAEL HEINRICHS ?? 50 KM/H. Hastighets­begränsnin­gen kvarstår och fortfarand­e gäller minst 60 meter mellan långtradar­e på Rävsundsbr­on.
MIKAEL HEINRICHS 50 KM/H. Hastighets­begränsnin­gen kvarstår och fortfarand­e gäller minst 60 meter mellan långtradar­e på Rävsundsbr­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland