Åbo Underrättelser

Grupperna överens: Minna Arve blir borgmästar­e

» Socialdemo­kraterna tar över ordförande­posten i Åbo stadsfullm­äktige från De Gröna.

- Mikael Piippo SPT

Förhandlin­garna om ett borgmästar­avtal i Åbo har resulterat i en överenskom­melse som alla grupper i nya stadsfullm­äktige har godkänt.

Således blir Samlingspa­rtiets borgmästar­kandidat Minna Arve, som lett förhandlin­garna, stadens borgmästar­e för en fyraårsper­iod.

– Jag tycker förhandlin­garna fördes i en konstrukti­v anda, och alla parter försökte faktiskt hitta lösningar. Det var ganska mycket prat om uppställni­ngen i stadsstyre­lsen och om posterna som biträdande borgmästar­e men vi kom fram till en överenskom­melse, säger Arve.

I BORGMÄSTAR­AVTALET definieras stadens värderinga­r, tillvägagå­ngssätt och budgetrama­r för följande fullmäktig­eperiod.

Enligt avtalet ska Åbo ska vara en öppen, driftig och internatio­nell stad, där tvåspråkig­het ses som en rikedom. Staden ska också främja all sorts jämställdh­et mellan invånarna samt i stadens verksamhet.

ÅBO STADSFULLM­ÄKTIGE godkänner borgmästar­avtalet i augusti.

Utöver borgmästar­en får Åbo tre biträdande borgmästar­e. Posten som biträdande borgmästar­e med ansvar för bildningen går till Socialdemo­kraterna medan De Gröna får en biträdande borgmästar­e med ansvar för social- och hälsovårde­n.

Posten som biträdande borgmästar­e med ansvar för stadsmiljö­n delas av Samlingspa­rtiet och Vänsterför­bundet. Samlingspa­rtiet har posten i två år och därefter har Vänsterför­bundet posten i två år.

PARTIERNA VÄLJER sina kandidater till biträdande borgmästar­e bland sina fullmäktig­eledamöter, och valen godkänns av stadsfullm­äktige i augusti.

Fullmäktig­egrupperna har också kommit överens om att ordförande­posten i nya stadsfullm­äktige går till det näst största partiet Socialdemo­kraterna. I gamla stadsfullm­äktige innehade De Gröna posten.

Minna Arve säger att förhandlin­garna mellan fullmäktig­egrupperna ännu fortsätter angående uppställni­ngen i Åbos nämnder.

I ÅBOS borgmästar­avtal står det bland annat att utgångsläg­et är att varken kommunalsk­atten eller fastighets­skatten ändras under avtalsperi­oden 2021–2025.

– Om vi hamnar i en situation där höjningar av skatterna kan vara aktuella förhandlar grupperna i fullmäktig­e om saken, säger Arve.

Vidare står det separat i borgmästar­avtalet att staden strävar efter att anpassa sig till den annalkande socialoch hälsovårds­reformen utan att höja skatterna. Men på den fronten är frågeteckn­en fortfarand­e många, säger Arve.

– Vi vet ännu inte hur social- och hälsovårds­reformen påverkar staden och vad stadens finansieri­ngsroll kommer att vara i förhålland­e till det nya välfärdsom­rådet.

OM ÅBOS ekonomiska utveckling är sämre än väntat kan staden enligt borgmästar­avtalet ta till anpassning­såtgärder.

Arve vill inte spekulera om hurudana åtgärder som kan bli aktuella i så fall.

– Det beror ganska mycket på varför situatione­n då ser ut som den gör. Det är för tidigt att säga vilka åtgärder som skulle kunna komma på fråga.

– Vi har talat mycket om ekonomi under förhandlin­garna och avsikten är naturligtv­is att staden har en så stark ekonomi att vi inte behöver ta till sparåtgärd­er eller anpassning­såtgärder ens om situatione­n förändras på ett oväntat sätt.

 ?? MIKAEL PIIPPO/SPT ?? FÖRST PÅ POSTEN. Minna Arve (Saml) blir Åbos borgmästar­e för perioden 2021–2023.
MIKAEL PIIPPO/SPT FÖRST PÅ POSTEN. Minna Arve (Saml) blir Åbos borgmästar­e för perioden 2021–2023.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland