Åbo Underrättelser

SFP kniper en plats i stadsstyre­lsen i Sastamala

» Svenska folkpartie­ts enda kandidat i kommunalva­let i Sastamala g jorde väl ifrån sig. Staden har en handfull svensksprå­kiga invånare.

- Monica Forssell 040-860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

Svenska folkpartie­t ser ut att få en plats i Sastamalas stadsstyre­lse. Sastamala är en stad med drygt 24 000 invånare i Birkaland.

SFP ingick valförbund med Samlingspa­rtiet i kommunalva­let och Wilhelm von Nandelstad­h, som ställde upp för SFP, fick en plats i stadsfullm­äktige.

von Nandelstad­h var Svenska folkpartie­ts enda kandidat i valet i Sastamala och kammade hem hela 147 röster.

NU FÖRESLÅS von Nandelstad­h få en plats också i stadsstyre­lsen och han föreslås bli ordförande för stadens Koncern- och livskrafts­sektion. Samlingspa­rtiet är fullmäktig­es största parti med 11 platser.

– Jag är mycket glad och inspirerad över det förtroende som både väljare och Samlingspa­rtiets och SFP:s gemensamma fullmäktig­egrupp visat mig. Att SFP nu tar plats i både stadsstyre­lsen och Koncern- och livskrafts­sektionen är historiskt i Sastamala, säger von Nandelstad­h.

VON NANDELSTAD­H säger att han ser fram emot att ta sig an de utmaningar som Sastamala står inför. Till dem hör bland annat utflyttnin­gstrenden.

– Vi måste skapa de rätta förutsättn­ingarna för företag att vilja investera i Sastamala. Dessutom måste vi vända den negativa utflyttnin­gstrenden, så att unga stannar kvar eller flyttar tillbaka efter studierna. Även Sastamala måste förändras när den omkringlig­gande världen förändras, säger von Nandelstad­h.

NÅGRA SÄRSKILDA svenska frågor är enligt von Nandelstad­h inte just nu aktuella i staden. Det bor nämligen bara en handfull svensksprå­kiga i Sastamala.

von Nandelstad­h själv flyttade från Helsingfor­s till Sastamala för fyra år sedan. Först som deltidsboe­nde och för ett par år sedan permanent.

Tillsamman­s med sin fru driver han ett äppelmuste­ri och sommarcafé på gården Vanhakylä.

ATT HAN SOM svensksprå­kig och nyinflytta­d fick nästan 150 röster i valet kan anses aningen överraskan­de.

– Jag tror att SFP här uppfattas som ett bildningsp­arti snarare än ett parti som driver uttrycklig­en svensksprå­kiga frågor, säger von Nandelstad­h och tillägger att den värdeliber­ala linje som SFP står för, är något som har saknats på den politiska kartan i Sastamala.

Stadsfullm­äktiges slutliga beslut gällande personvale­n sker i augusti.

 ?? PRESSBILD ?? UNIK PLATS. Wilhelm von Nandelstad­h ställde upp för
SFP i kommunalva­let i helfinska Sastamala och lyckades ta en plats i stadens fullmäktig­e. Några särskilda svenska frågor är ändå inte aktuella i staden just nu.
PRESSBILD UNIK PLATS. Wilhelm von Nandelstad­h ställde upp för SFP i kommunalva­let i helfinska Sastamala och lyckades ta en plats i stadens fullmäktig­e. Några särskilda svenska frågor är ändå inte aktuella i staden just nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland